Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За какво служат хормоните в организма ни?

Ендокринната ни система съществува благодарение на фин баланс. Когато този баланс се наруши, възникват здравословни проблеми.

Те могат да бъдат от различен характер в зависимост от това кои хормони се отделят в повече или в по-малки количества. Има и тежки състояния, при които даден хормон въобще не се произвежда от организма ни. В тези случаи (например панкреаса не произвежда инсулин или щитовидната жлеза не произвежда тироксин) болният човек трябва да приема изкуствено създадените от медицината медикаменти, съдържащи тези хормони, за да не настъпят трайни увреждания и в други важни органи – сърце, бъбреци и т.н.

Допамин – това е хормон, който се отделя в организма ни при емоционално удоволствие. Той е и невротрансмитер. Той е отговорен за определени процеси, които протичат в мозъка – обучение, съсредоточаване, внимание, мотивация и др.

Инсулин – той се произвежда в панкреаса – задстомашната жлеза. Инсулинът транспортира глюкозата от кръвта до клетките в организма и по този начин регулира нивото на кръвната захар.

Адреналин и кортизол се отделят при стрес. Тези хормони увеличават активността на симпатиковата нервна система, която от своя страна повишава сърдечния ритъм и кръвното налягане. Също така, подтискат работата на стомаха и червата, напрягат мускулите и предизвикват отделянето на големи количества инсулит.

Соматотропин е растежен хормон, който се произвежда от хипофизата и непосредствено влияе на обмяната на веществата. С помощта на този хормон се осъществява клетъчния растеж и деленето на клетките, белтъчния синтез в клетките, растежа на костите и хрущялите и натрупването на мускулна маса.

Тироксинът е главния хормон на щитовидната жлеза. Съществуват и други нейни хормони и техните основни функции са – да повишават възбудимостта на нервната система и да ускоряват сърдечната дейност, да засилват обмяната на веществата и да повишават количеството на образуваната от организма топлина. По този начин хормоните и щитовидната жлеза играят важна роля за обмяната на веществата, разграждането и натрупването на мазнини, терморегулацията на организма и др.

Прогестеронът участва в репродуктивната дейност на организма, като например в някои етапи от спермогенезата, регулиране на менструацията или потискане на лактацията през бременността.

Тестостеронът влияе за увеличаване на мускулната маса и костната плътност. Също така има участие за увеличаване на либидото и агресивността.

 

Това са хормоните, които ви правят млади!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *