Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечебните ползи от българската маслодайна роза са много!

Розите са едни от най-старите култивирани цветя. Техните здравословни и хранителни качества са оценени от преди хиляди години. Още древните гърци, перси и римляни са използвали розите за лечение.

Ние, българите можем да се радваме на късмета си да живеем в такава красива природа, в която маслодайната роза вирее. По начало нашата природа е богата с всякакви лечебни растения, поради благоприятните климат и почва.

Ето нашите съвети как да използвате маслодайната роза:

Розовите листенца

В традиционната медицина листенцата от рози се използват като лек за диария, кашлица и простуда, възпаления, нервни напрежения, летаргия и болезнени стави. Венчелистчетата се използват за направа на отвара или тоник, с които се прави гаргара на болно гърло и против афти в устата.

Розова вода

Освен всичките си приложения в козметиката, розовата вода се предписва и при възпаление на очите и за укрепване на сърцето.

Розово масло

Най-доброкачественото и търсено розово масло се получава от казанлъшката маслодайна роза, която се отглежда в Розовата долина. То е много скъпо, тъй като за да се получи 1 килограм розово масло се използват 2-3 тона цвят. Това масло е част от съвременната традиционна и модерна ароматерапия, която облекчава нервното напрежение и депресията. Освен това, ако го намажете на напукана или раздразнена кожа, тя ще се успокои.

Розови семена

Семената от роза се използват като ефективен диуретик и за лечение на различни проблеми на пикочните пътища. Това е тази част на стеблото, която се намира под листата и се нарича още „розова шипка”. Тя също има и леко слабително действие.

Розовите листенца и розовата шипка се варят като чай и се препоръчват при проблеми в бъбреците, за пречистване на кръвта и за облекчаване на настинка.

Ароматерапия

Етеричното масло от маслодайна роза има най-голям терапевтичен ефект. Използват се до 5 капки като се прибавят към основно масло – сусамово или бадемово. Когато се втрива в тялото помага за намаляване на стреса и депресията, облекчаване на предменструален синдром и менопауза.

Етеричното масло от роза се съдържа в много парфюми, сапуни, лосиони и масажни масла. Влага се и в ароматизирани свещи и други освежители за стая.

 

 

Знаете ли коя е Розата на Христос?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *