ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Бездомните кучета разпространяват ли бяс?

Бяс е много тежка и опасна болест, която преминава от заразени животни на хора. Заболяването инфектира мозъка и централната нервна система и води до смърт, ако не предприемете своевременно лечение.

Предаване

Бяс се разпространява от животни на хора чрез слюнката на заразените животни. Хората често се заразяват чрез животински ухапвания, но те също са изложени на риск от заразяване с бяс, ако слюнката на заразено животно влиза устата им, носовете или влиза в контакт със съществуваща рана. Инфекцията може да се случи чрез пряко ухапване, в което е пробита кожата, или ако заразената слюнка влезе в нова рана, която кърви в рамките до 24 часа. Въпреки че рядко се случва, но заразата се предава и чрез навлизане на слюнката в очите, носа или устата.

Симптоми 

Първоначалните симптоми включват главоболие, висока температура и раздразнителност. Може да има и болка и/или сърбеж на мястото на раната. Заболяването е прогресивно и ако не се лекува се стига до спазми и конвулсии, водещи до смърт.

Лечение

Раната трябва да се почисти и да се лекува от лекар. Веднага се прави ваксина срещу бяс и по преценка на лекуващия специалист се приемат и следващи дози на интервали на третия, седмия, 14-ти и 28-ми ден.

Причини

Най-честите случаи на бяс са регистрирани при ухапвания от  диви животни като порове, лисици и прилепи. Котките и кучетата, които не са ваксинирани срещу бяс, също са изложени на риск от заразяване. Ние сме застрашени от свръх популацията на бездомни животни в България, с която властите както общински, така и държавни въобще не могат да се справят. Дори да ви ухапе бездомен пес вие не знаете дали ви е заразил с бяс, защото няма как да го проследите. Поради този факт се ваксинирате превантивно.

Предотвратяване/Решение

Наблюдавайте  домашните си любимци, така че те да НЕ взаимодействат с уличните животни и непременно ги ваксинирайте против бяс. Внимавайте в контактите си с диви животни. Недейте да храните наранени животни без предпазни средства, защото те може да са заразени с бяс. Ако видите съмнителни животни, сигнализирайте в съответните служби, за да бъдат отстранени от квартала или населеното място.

Не изхвърляйте безотговорно новородени кучета и котки на обществени места! Ако не можете да се грижите за тях или да им осигурите друг дом, по-добре ги умъртвете веднага.

 

 

Какви болести могат да ни пренесат нашите най-добри приятели?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *