Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Липсата на витамини води до опасни болести

Недостиг на витамини при хората по принцип се получава в развиващите се страни, но дори и в България, членка на Европейския съюз от 2007 г., има много хора, които гладуват.

 

Снимка: 21 век, 2013 г., Европа, България, София…

 

Ето някои болести, които са вследствие недостиг на определени витамини.

Скорбут. За първи път това заболяване е забелязано сред хората, които са прекарали дълго време в морето. В лодките си те имат само трайни храни, като осолени меса, така че моряците се хранят оскъдно и без плодове и зеленчуци. Скорбутът предизвиква сънливост, кожни петна, кървящи венци, загуба на зъби, треска и дори смърт. Това е болестта на липсата на витамин С. Намира се във всички цитрусови плодове, червените чушки, ягодите и много други.

Рахит. В наши дни е сравнително рядко заболяване, но все пак се среща при малцинствените групи от ромски произход. Кърмените деца са в по-висок риск, ако техните майки не поемат достатъчно слънчева светлина. Рахитът се дължи на липсата на витамин Д или калций. Витамин Д помага за правилната абсорбация на калция в организма, което укрепва костите. Симптомите при рахит са меки кости и деформации при деца. Препоръчва се лечение с прием на комбинация от калций и витамин Д, тъй като се съдържа в много малко храни, предимно рибни продукти. За да се снабдим с необходимото количество витамин D за деня, са ни нужни 200 грама шаран или 400 грама бяла риба.

Дефицитът на витамин К засяга почти половината от всички новородени в световен мащаб. В болниците се поставят инжекции на новородените с витамин К, за да се избегнат тежки симптоми. Сред рисковите групи на хора, които имат дефицит на витамин К, са алкохолиците, булимиците, вечно отслабващите с диети и други с тежки заболявания. Витамин К се намира главно в зелените листни зеленчуци, най-богати са босилек, магданоз и дивесил.

Биотин дефицитът се дължи на липсата на витамин В7 (биотин). Той причинява обриви, косопад, анемия, психични състояния, включващи халюцинации, сънливост и депресия. Биотин се намира в месото, черния дроб, млякото, фъстъците и някои зеленчуци. Неговият дефицит е доста рядко срещан при хората, но имаше кратък скок в броя на случаите, когато стана популярно за културистите да консумират сурови яйца. Един от протеините на суровия яйчен белтък се свързва с витамин В7 и го прави труден за използване от организма, което води до дефицит. Когато яйцето се свари, този протеин става не активен.

 

Рибата полезна и за млади, и за стари

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Липсата на витамини води до опасни болести

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *