Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Спешна помощ при херпес зостер

При първия признак на заболяването незабавно се консултирайте с лекар, за да ви бъде предписано противовирусно лекарство.

Започнете приема му възможно най-рано. За облекчаване на болката вземайте парацетамол или ибупрофен в комбинация с терапевтичните средства, описани в тази глава. Но ако болката е нетърпима, помолете лекаря си да ви предпише други болкоуспокояващи медикаменти.

Бързи мерки за лечение на херпес зостер

  • За облекчаване на обривите нанесете върху засегнатия кожен участък прясно изцеден гел от алое вера. Можете да използва­те и готов препарат с екстракт от растението. Най-добрият из­бор е препарат със 100% съдържание на алое вера.
  • Разтворете бакпулвер в малко вода до получаването на гъста каша и намажете обилно проблемния участък. Сместа ще изсу­ши мехурите и ще успокои сърбежа.
  • Друго средство за изсушаване на мехурите и облекчаване на възпалението е английската сол. Добавете малко вода и нане­сете сместа директно върху възпаленото място. Повтаряйте процедурата толкова често, колкото е необходимо.
  • Според редица научни изследвания чаят от маточина (расте­ние от семейство Устноцветни) също е ефикасно средство сре­щу херпесните вируси. Сварете на тих огън 2 ч. л. сушена билка в 250 мл вода. Охладете отварата и с помощта на памучен тампон я нанесете върху засегнатото място. За постигане на оптимален ефект някои фитотерапевти препоръчват билката да се комби­нира с розово масло или с друг представител от същото расти­телно семейство, например пиперлива мента или джоджен.
  • Разбийте винен оцет с пчелен мед до получаването на гъста каша и нанесете обилно количество от сместа върху засегнато­то място.

Защо се получава заболяването херпес зостер?

Заболяването настъпва, ко­гато латентният херпесен вирус, причинител на вари­целата, се активира в нерв­ните ганглии и отново до­стигне до кожата. Около 20% от преболедувалите варицела развиват на по-късен етап херпес зостер (обикновено след 50-годишна възраст). Всичко, което отслабва имунната система, може да допринесе за провокиране на вирусна­та инфекция. Симптомите включват обрив, който най- често се появява по торса, лицето и шията под форма­та на ивица или възпален участък с релефна повърх­ност, придружен от умерен до силен сърбеж, парещо усещане или болка. До 1 седмица се оформят мал­ки мехурчета, изпълнени с течност, които скоро изсъх­ват и образуват корички. Обривът отшумява за 2-4 седмици, но болката по­някога продължава няколко месеца след това (т. нар. постхерпесна невралгия).

 

 Херпес зостер – признаци и лечение

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *