ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хранителен режим при вискоко кръвно

Според съвременни изслед­вания определени минерали влияят благотворно върху кръвното налягане.

Изброените по- долу съвети ще ви помогнат да поддържате кръвоносните си съдове в добро състояние, като е необходимо също и да контролирате те­лесното си тегло.

  1. Яжте поне 5 пъти дневно по една порция плодове и зеленчуци (с изключение на карто­фи). Те доставят на организма вещества като витамин В и С, магнезий и калий, полезни за сърцето и кръвоносните съдове. Източник, са и на фибри и природни салицилати, които, подобно на синтетичния аспирин (ацетилсалициловата киселина), намаляват риска от инфаркт в резултат на хипертония.
  2. Ако е необходимо да от­слабнете, правете го под лекарски контрол със специална диета, съчетана с всекидневни физиче­ски упражнения.
  3. Увеличете прие­ма на целулоза, като употребява­те пълнозърнсти, а не рафини­рани продукти.
  4. Три пъти седмично кон сумирайте тлъста риба, съдържаща маст­ни киселини омега-3. Те по­нижават кръвното налягане.
  5. Избягвайте приема на мазнини, особено на­ситени, но консумирайте достатъчно продук­ти, богати на незаменими мастни киселини (тлъста риба, ядки, семена, студенопресован зехтин или слънчогледово и орехово олио).
  6. Яжте повече храни, богати на калций, пре­димно обезмаслени млечни продукти.
  7. Ограничете готварската сол (натриевия хло­рид). 70-80% от солта в организма се внася с готови продукти като хляб, зърнени закуски, пържени картофи и други храни от заведения за бързо хранене.
  8. Намалете приема на натрий чрез храни, съ­държащи натриев бикарбонат, чрез консерви­раната риба и месото, обработени с натриев нитрит, и чрез продукти, в които е използван вкусовият подобрител мононатриев глутамат.
  9. Използвайте заместители на солта. Те са с ви­соко съдържание на калий и магнезий (нама­ляващи кръвното налягане), а процентът на натрия е нисък.
  10. Сведете до минимум приема на кофеин, кой­то е противопоказан при хипертония.
  11. Пийте алкохол в малки количества.
  12. Консумирайте всекидневно суров чесън или го приемайте под формата на таблетки. Съ­държащото се в него вещество алицин дейст­ва съдоразширяващо.

Храна за хипертоници Калият понижава кръвното налягане. Най- богати източници на този елемент са бананите, доматите и грахът.

 

 

Как да направите престоя си в болница колкото се може по-кратък и по-безопасен

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Хранителен режим при вискоко кръвно

  1. хехе каза:

    И кой може да си ги позволи всички тези препоръки? „Като няма хляб – да ядат пасти!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *