Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Супергероите – лош пример за подражание

Оказва се, че съвременните супергерои не се отразяват добре на децата и пречат на правилното им възпитание!

Супергероите, лош пример, подръжаниеОбразите на съвременните супергерои от холивудските филми не са най-добрият пример за подражание, ако искаме децата ни да растат, като развиват своя капацитет и не се поддават на лесното поведение за следване на стереотипи, твърдят американски психолози от Университета на щата Масачузетс в Бостън.

„Съвременните киногерои твърде често използват насилие, държат се агресивно, цинично и твърде рядко показват вяра в разбирането, че доброто трябва да е движещата сила на света“, смятат учените, цитирани от Ройтерс. Според тях, героите от миналото в Холивуд също са най-често „твърде мъжествени, разчитат най-вече на силата си, но едновременно с това те често проявяват и човешка слабост и уязвимост“.

За да установят как съвременните медии и кино влияят на детското съзнание, американските учени са провели изследване на почти 700 деца на възраст между 4 и 18 г. Анализът на филмите, комиксите, видеоигрите и останалите предпочитани от днешните медии забавления за деца, показва, че на тях им се дава възможност да избират само между два образа: на „играча“, който се бори само за личната си изгода, и на „лентяя“, който дори не се опитва да има свое собствено лице. Повечето деца, участвали в допитването, са признали, че ако не могат да бъдат супергерои, винаги им остава другият, по-прост избор – да подражават на „лентяя“.

Според американските психолози, масовото подражаване на тези два типа поведение съвсем логично води до пасивно поведение на децата у дома и в училище, до безразличие към успехите и провалите и до липса на желание да се носи каквато и да било отговорност за действията: „Образът на супергероя е толкова вреден за психичното и познавателно развитие на детето, защото стереотипите за криворазбрана мъжественост развиват у децата емоционална нестабилност, твърде ранен стремеж към самостоятелност и агресия“

 

 

Кажи ми с какво си играе детето,за да ти кажа какво е

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *