Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да разберете дали имате херпес зостер?

Какво представлява херпес зостер?

Херпесът се явява след повторна атака на вируса на варицелата, която в повечето слу­чаи се преболедува в детството. Това болезнено състояние, засягащо периферните нерви, се причинява от вируса варицела-зостер. Ако някога сте боледували от варице­ла, вирусът варицела-зостер вероятно е останал в нервните ви клетки. При повечето хора той остава латентен, но при някои се активира повторно и се изявява херпес зос­тер. Въпреки че херпесът засяга най-вече хората над 50 години, младите също могат да бъдат засегнати. Най-често се появява веднъж в живота, но са възможни и повтарящи се атаки на херпес зостер.

Учените не са съвсем наясно какво събужда спящия вирус, но предполагат, че веро­ятните причини са напредналата възраст, отслабената имунна защита, някои медика­менти (кортикостероиди или имуносупресори), емоционален стрес или състояние след операция. Херпес зостер е често заболяване при хората, болни от рак или СПИН. Кожните наранявания и изгаряния също могат бъдат провокиращ фактор за появата му. Понякога след прекаран херпес зостер и след като обривът премине, засегнатото място остава за дълго време с намалена сетивност, болезнено или чувствително. Това състояние се нарича постхерпетична невралгия (ПХН). (Невралгия означава „болка по нервите“.) ПХН засяга най-често хората над 50 години след обрив, причинен от херпес зостер. Болезненото състояние може да продължи месеци или години.

Лекарят ще прецени по вида на обрива дали това е херпес зостер. За да потвърди диагнозата, може да ви назначи изследвания на кръв и на течността от мехурите.

Херпесът не е заразен, но някой, който никога не е боледувал от варицела, може да се зарази с варицела при контакт с болен от херпес зостер.

 

СИМПТОМИ

  • Парене, болка, сър­беж или намалена чувствителност в определен кожен участък.
  • Няколко дни по-късно се появява зачервява­не на кожата в същата област (обикновено по лицето или горната част на тялото).
  • Умора, главоболие, температура, студени тръпки и храносмила­телни нарушения.
  • Най-накрая се появя­ва обрив от струпирани мехури.
  • Болката отшумява след няколко седми­ци, но при някои хора може да стане хро­нична и да продължа­ва с години.

 

Херпес зостер – признаци и лечение

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *