Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е пременопауза и как да си помогнем?

Доста преди спирането на менструацията в женския организъм настъпва коле­бание в нивата на хормоните, което може да продължи до 10 години. Тази фа­за се нарича пременопауза.

пременопаузаЖената в пременопауза продължава да има мен­струация, но започва да изпитва симптомите на понижени хормонални нива. По време на менопаузата организмът произвежда по-малко репродуктивни хормони и вече не отделя яйцеклетки, а менструацията спира. Признаците на пременопауза и менопауза включват топли вълни, променливо настроение, нощно изпотяване, безсъние и вагинална сухота.

Пременопаузата възниква, когато яйчниците започват да произвеждат по-мал­ки количества от женските хормони естроген и прогестерон. Липсата на тези хормони по време на менопаузата или вследствие на хирургическо отстранява­не на матката и яйчниците спира овулацията (отделянето на яйцеклетки за оп­лождане) и води до прекратяване на менструацията. Смята се, че менопаузата е настъпила, когато в продължение на 6 до 12 последователни месеца отсъства менструация.

За запълване на дефицита от естрогени в организма помага хормонозаместителната терапия. С настъпването на менопаузата се понижава не само самото образуване на важните женски хормони, но и на тяхното “качество”. По време на нормалния менструален цикъл яйчниците синтезират най-активната от биологична гледна точка разновидност на естрогените – естрадиол. Когато функцията на половите жлези се понижи, в организма започва да преобладава неговото по-слабо подобие – естрон. Поради изтощаването на яйчниците той се образува основно в мастна тъкан от мъжкия полов хормон – андростендион, малко количество от който се произвежда от надбъбречните жлези през целия живот на жената. Учените са намерили начин да създадат в епруветка изкуствени естрогени, идентични с естествените хормони, които синтезират яйчниците преди настъпването на преходната възраст. В западните страни започна хормоналната терапия на жените в периода на климакс, като така броят на инфарктите на миокарда сред тях се понижава двойно, а с 40% намалява опасността от остеопороза. В продължение на 3-5 години (а при наличие на остеопороза, атеросклероза и урогенитални нарушения – дори 8-9 години) се налага приемане на препарати с естрогенни съставки. В тях задължително има и прогестин (аналог на прогестерона), който уравновесява възможните нежелани въздействия на хормонозависимите структури на организма. Какъв препарат да изберете, ще ви посъветва лекарят. Хормонотерапията позволява на жената дълги години да остане млада и енергична.

Най-нови проучвания

По време на едно шестседмично проуч­ване жени в пременопаузална възраст (45-55 години), които приемали по 20г соеви протеини (съдържащи 34 мг фитоестрогени), значително намалили нива­та на общия и „лошия“ (LDL) холестерол, а освен това изпитали облекчение на симптомите на менопаузата, включи­телно на топлите вълни. Според специа­листите дневният прием на около 170-230 г тофу (което осигурява около 60 мг изофлавони) може да облекчи симптомите на менопаузата.

 

 

АВТО тест показва дали сте навлезли в менопауза?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *