Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Социалните мрежи – променят ли децата ни?

Те прекарват дълги часове „онлайн“ със стотици „приятели“ от цял свят и демонстрират възгледите си напълно свободно. Деца от нов тип? Има ли причини за тревога?

Нашите тийней­джъри тракат по клавиатурата на компютъра, както дишат – напълно естествено и „органично“. Безопасна ли е мрежата за тях? Все повече родители и институции си за­дават този въпрос. Но също така започваме да се питаме накъде върви развитието им при този начин на комуника­ция, превърнал се за много от тях в основен. Срамежливи в живота, дръзки в нета – добре ли е това за тях?

Опазване на личния свят – възможно ли е?

Подробен профил, съвсем лични снимки, споделени впечатления и идеи… Имат ли днес децата ни чувство за запазване на собствения интимен периметър? Според психолозите те са доста не­предпазливи, но само в нача­лото, защото това е фазата, в която искат да направят впе­чатление и да привлекат вни­манието. Сетне, когато вече са си създали подходяща за тях група, младежите стават по-дискретни. Въпреки това публикуването на информа­ции и снимки на „стената“ обикновено нарушава някои неписани правила за конфиденциалност. Често се случва подрастващите да се „опарят” и тогава да станат по-бдител­ни за публичния образ, който сами си изграждат – нищо не може да замени силата на личния опит.

Приятелството – смисъл на живота

Родителите се тревожат, че седенето пред компютъра постепенно измества истин­ските срещи с приятели след училище, съвместните дей­ности, игрите за по-малките. Специалистите обаче са на мнение, че едното не става за сметка на другото, а го допълва. Вървим към една нова социализация, която не изключва от живота ни оста­налите форми на общуване. Статистиките показват, че младите не излизат по-рядко днес в сравнение с преди 20 години – купонът, киното и спортът продължават да ги мотивират все така силно. Трябва добре да раз­берем защо детето ни стои „зазидано“ в стаята си, фиксирано пред компютъра, ако учителите в същото време казват, че в училище изглежда самотно. Пристрастяването към со­циалните мрежи в такива случаи говори за липса на самочувствие и вяра в собствените сили, съществували още преди засядането пред екрана. Интернет не е при­чината за това състояние, но може да бъде използван умело за излизането от него.

Мир и спокойствие вкъщи

Психолозите съветват роди­телите да не се изнервят, а да поставят разумни граници. Насърчавайте децата към дискретност. Комуникаци­ята не означава пълно разкри­ване. Кажете им: „Помисли си кои от тези снимки не би искал да попаднат в ръцете на най-големия ти враг?“

Осведомявайте се заедно с тях на кого трябва да се сигнализира за нередности в мрежата – агресия, дискри­минация и др.

Не използвайте лишава­нето от интернет като средство за наказание – измислете нещо по-малко болезнено.

Не се опитвайте да ги шпионирате, като влезете в тяхната група приятели. Те ще приемат това за груба на­меса в личния им живот.

Избягвайте да се отнасяте с презре­ние към сайтовете, които ги интересуват. По-до­бре поговорете, за да разберете какво точно ги привлича в тях и кажете мнението си спокойно.

 

 

 

Когато тинейджърите не се харесват

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *