ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Механична вентилация

За поддържане на смутеното дишане се използват специални апарати. Манипулацията се нарича механична вентилация, а апаратите – вентилатори. Механичната вентилация се прилага при хирургичните операции, когато болният е в пълна упойка, при критични болестни състояния с нарушено дишане. Количеството на кислорода, който се подава, и броят на вдишванията в минута зависят от нуждите на пациента.
При вентилацията е необходимо непрекъснато следене на кислорода и въглерода в кръвта, аускултация на белия дроб и следене на пулса. Вмъкването на тръбата в трахеята, през която се подава въздухът, става през устата или през носа. Процедурата, наречена интубация. най-често се предшества от приложение на успокоителни медикаменти, а при операции – след като болният е приведен в пълно безсъзнание.
С това се цели създаване на по-добър комфорт за пациента. При спешни случаи (спиране на сърдечната дейност или белодробно задушаване) интубацията се явява животоспасяващо средство.
Рискове
• Инфекции: предизвикване на пневмонии, синузити, сепсис (кръвна инфекция) – в случаите, когато естествените бариери на болния са увредени. Необходимо е при тези случаи да се взимат предварителни мерки.
• Травматични увреждания. Продължителната интубация може да предизвика увреждане на трахеята, устните, езика, зъбите и гласните струни. Затова, когато се наложи продължителна интубация, се прави трахеостомия (хирургически разрез под гръкляна, през който се вмъква тръбата).
• Повреда на инхалатора. Както при всички апарати, и тук може да се случи повреда на инхалатора. Затова е необходима допълнителна приставка към него, която да сигнализира при спиране на функционирането му.
Кога се използва?
• При планираните хирургически операции.
• Респираторни смущения при пневмонии, хронична обструктивна белодробна болест.
Хронични бронхити.
• Остра астматична атака.
• Остър респираторен стресов синдром.
• Тежки сърдечни увреждания.
• Нервни увреждания, предизвикващи смущения в дишането.
• Сепсис и увреждане на много органи.

Из в. „Лечител“

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *