Мръсните климатици ръсят вируси и умора

  • Те причиняват бум на пневмонии през лятото

Вече трета година по това време влизам в болницата с диагноза „Пневмония“. И чак сега раз­брах, че причина за това мое боледуване е климатикът. Преди да си сложа в офиса това разхлаждащо устрой­ство, не съм боледувал от нищо. Вече научих, че има още една диагноза „Климатична пневмония.“ Имам молба към Вас да напишете кога клима­тикът не Вреди на здравето. Сигурно има някакви подроб­ности от медицинска гледна точка, които аз не знам.

Димитър Стойчев – Перущица

 

Едва ли можем да си представим офиса без климатик по време на големите летни жеги. Климатикът ни разхлажда и ни спасява от отвратителните струйки пот по тялото. Но той е и коварният причинител на т.нар. климатична пневмо­ния от която страдат все повече хора. Най-уязвими са тези, които по цял ден остават в офиса, работе­щите в големите търгов­ски обекти и служителите в банките. Опасността човек да заболее от кли­матичната пневмония се

увеличава двойно, ако той е пушач или е с отслабнала имунна система. Много хора звънят в офиса на вестника и питат наистина ли са вредни климатиците. Не, не са вредни, твърдят на­шите специалисти, стига хората да знаят как точ­но да ги използват. Не е случайно, че пациентите с пневмония се увеличават точно когато температу­рите навън са най-високи. Най-голямата грешка, която се допуска през лятото е човек да е бил навън или в баня при 35 градуса на топло, а после да влезе в спалнята и да пусне климатика на 15 градуса. И да заспи. Пневмонията му е в кърпа вързана. Затова трябва да се спазва едно основно правило. Разлика­та между температурата, която е навън, и тази, която е в затвореното помещение, да не е повече от 8 градуса. Когато разликата е по-го­ляма се създават условия за преохлаждане. А това от своя страна изостря хроничните ставни забо­лявания, появяват се болки, което ще рече, че сме настинали. И понеже не сме от тези, които за щяло и нещяло тичат при лекаря настинката се превръща в пневмония.

 

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ:

  • В никакъв случай не ся­дайте така, че климатикът да духа върху вас!
  • Не забравяйте, че във филтрите се развиват бак­терии, които обичат то­плото, и които заедно със струята могат да попаднат директно върху вас.
  • Освен това във вихъра от климатика се въртят гъбички и алергени и затова много от хората кихат, кашлят, очите им сълзят. Те гълтат антибиотици и други медикаменти и през ум не им минава, че виновникът за тяхното състояние е над главата им.

 

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ КЛИМАТИКА?

Има няколко основни из­исквания при използването на климатик, които трябва да се спазват стриктно, за да няма проблеми.И те са следните:

  • Филтрите на клима­тика да се почистват поне веднъж месечно или да се използват антибактериални филтри.
  • Кламатикът трябва да се спира от време на време и отново да се.пуска, а не да работи непрекъснато.
  • Не бива да се заспива под работещ климатик, нито при работещ Вентилатор. Това е най-голямата грешка, която допускат хората.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *