Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Закаляването дава на детето здраве!

Рожбата ти има нужда от естествен и хармоничен начин на живот. Създай и отрано онези навици, които ще й донесат още здраве и щастие.

За да бъде детският органи­зъм устойчив към неблаго­приятното влияние на тем­пературните, атмосферните и други външни въздействия на околната среда, от голямо значение е и закаляването. Как да провеждаме закаля­ващите процедури разказа в Училище за родители „Моето дете“ във Варна д-р Виолета Александрова, педиатър.

Колкото по-рано – толкова по-добре!

При децата, закалявани от малки, организмът ще бъде по-здрав и ще се справя по-добре с раз­личните дразнители. Ето защо ако раждането е преминало нормално, бебето е здраво и след като се консултираш с педиатър, спокойно мо­жеш да се погрижиш за първите закалителни процедури. Дори и през първата годинка да си пропуснала началото на закаляването, не се притеснявай да започнеш и по-късно. Педиатърът най-добре ще те посъветва на каква възраст кои са подходящите процедури.

СПАЗВАЙ СЛЕДНИТЕ ПРАВИЛА:

● Нужна е системност на закаляващите проце­дури през цялата година. Ако се наложи прекъс­ване, започни отначало, а не оттам докъдето си стигнала.

● Изборът и дозировката на закаляващите процедури са индивидуални за всяко дете в зависимост от възрастта и здравословното състояние.

● Закаляването трябва да доставя положителни емо­ции и удоволствие на бебето.

● Нарушенията на прави­лата могат да доведат до снижаване или отсъствие на положителния ефект от закаляването, за това не пре­небрегвай консултацията с педиатъра.

ЗАКАЛЯВАНЕТО – стъпка по стъпка

Въздушни процедури в стаята

1. Те започват още от пър­вите дни у дома с новоро­деното. Въздушните бани се правят при температура в детската стая около 22°С.

2. При къпането през пър­вите седмици може да е с 1-2°С по-топло, за да се чув­ства комфортно детето. 3. Остави бебето голо преди банята – започни с няколко минутки, като постепенно увеличаваш времето до 10- 15 мин.

4. След 6-тия месец въздуш­ните бани могат да се про­веждат и на открито – при температура над 20°С. Прекрати процедурата, ако забележиш промяна в цве­та на кожата на ръцете и около устата – това сигна­лизира за преохлаждане или прегряване.

Въздушни процедури на открито

1. През лятото започни раз­ходките навън ден-два след изписването на детето от родилния дом. През зима­та – около 10-тия ден в за­висимост от температурата. Излизането на слънце през лятото трябва да става до 11 ч. и след 17 ч. През зимата извеждай детето в най-топлата част на деня – от 11 ч. до 16 ч.

2. Нека първата разходка е 5-6 минути, като всеки ден увеличаваш времето с по 5- 10 минути.

3. Не извеждай новороде­ното навън при дъжд, силен вятър и температура под 0° и над 25°С.

4. Не навличай бебето с много дрехи. Те няма да го предпазят от настинка, а на­против – може да се изпоти, което е по-неблагоприятно за здравето му. Предвиждай една дреха повече от тези, които си облякла ти.

Водни бани

1. Започват от 3-4-месечна възраст. Първите процедури са обтриване с мека кърпа, натопена в хладка вода.

2. През лятото прави обли­вания със слънчева вода. В началото температурата на водата трябва да е 37°С, като постепенно се нама­лява и след 12-тия месец може да се достигне до 28- 30 °С.

Слънчеви бани

1. Не се препоръчват за бе­бета!

2. След 3-тия месец детето може да стои само на шаре­на сянка. При излизане на­вън използвай слънцезащитен крем с фактор 50+.

3. След навършване на 1 год. детето може да постои за кратко на слънце, задъл­жително с лека шапка.

4. Започни слънчевите бани за около 1-2 минути и по­степенно увеличавай време­то до 20 мин.

Морски бани

1. Може да започнат след навършване на 18 месеца и след предварителна под­готовка с въздушни бани и влажни обтривания.

2. На тази възраст малкото може да започне със слън­чеви бани за около 20 мину­ти, а след няколко дни и до 45 минути.

3. Потапянето във водата става за не повече от 1-3 минути при температура на морската вода не по-малко от 24°С.

  • сп. „Моето дете”

 

 

Бебешкият плач – полезен или опасен

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *