ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Връщайте остарелите хапчета обратно в аптеките!

  • Връщането на негодните  лекарства е най-безопасната практика, препоръчвана от Световната здравна организация.

Медикаменти с изтекъл срок на годност да се връщат в аптеките от началото на 2012 г. Това гласи проект за нова наредба на екоминистерството. В момента в България няма законова уредба, която да позволява на аптеките да приемат обратно лекарства, дори и с неизтекъл срок на годност. Разрешение за такава дейност имат 15 компании. Те обаче приемат лекарства за унищожаване само от болниците.

Много заболели въобще не използват предпи­саните им медикаменти. По данни на европейска статистика, в която България не е включена, средно около 50% от средствата, давани за лечение, не се. използват ефективно. С възможността да се връщат хаповете в аптеките ще се проследи реално доколко и в какво количество се ползват изписваните с протоколи, здравни книжки и обикновени рецепти лекарства.

Идеята да се връщат хаповете обратно в аптеките е добре утвърдена практика в европейските страни. Така се гарантира, че няма да попаднат в неподходящи ръце, особено от деца, при които би могло да се окаже фатално за живота им.

Какъвто и медикамент да се закупи от аптека или дрогерия, с години се трупа в домашната ни аптечка. Докато не решим да ги изхвърлим на боклука. Където въобще не им е мястото. Това е сериозен проблем на здравеопазването. Друг е въпросът как да бъде стимулиран българинът да връща неизползваните медикаменти обратно в аптечната мрежа. Би могло да се ползва опитът на европейски държави, за да бъде организиран и изграден действащ модел, подходящ за условията в българското здравеопазване.

В същото време се разбра, че аптекари са против връщането на лекарства. Те смятат, че трябва да се изградят пунктове за събиране на стари илачи, защото не искат аптеките им да се превърнат в складове. Сега изостаналите им медикаменти фармацевтите връщат директно и безплатно на своите доставчици, които са задължени да ги приемат и унищожат.

„В новата наредба няма да има условие лекар­ствата да се връщат там, откъдето са закупени, а в най-близката, удобна за пациентите аптека“, комен­тираха експерти от ведомството на Нона Караджова. С приемането на наредбата фармацевтите ще са за­дължени да приемат всички лекарства, които им бъдат върнати. Аптекарите ще трябва да осигурят и сигурни места за съхранение на опасните хапчета.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *