Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Симптоми и лечение на Базедова болест

Базедова болест е автоимунно заболяване, характеризиращо се с метаболитен дисбаланс в резултат на свръхпроизводството на тиреоидни хормони (тиреотоксикоза).

Описание на базедова болест
В по-голяма част на Европа тя носи името на Карл Адолф фон Базедов, но англоговорящите страни я наричат болест на Грейвс на ирландския лекар Робърт Грейвс. Болестта се нарича още и автоимунна тиреопатия тип 3, имунна тиреопатия или имунна хипертиреоза.

При Базедовата болест, щитовидната жлеза в гърлото е дифузно разширена и хиперактивна, произвеждаща прекомерно хормоните на щитовидната жлеза.
Базедовата болест може да имат ефект върху много части на тялото, като нервната система, очите, кожата, косата/ноктите, белите дробове, храносмилателната система, мускулите/кости и репродуктивната система.

Причините и рисковите фактори при Базедовата болест
Базедовата болест е осем пъти по-често срещана при жените и се появява най-често на възраст между 20 и 40г. Често възниква след инфекция, физически или емоционален стрес.
Тя има фамилна предразположеност. Заболяването се характеризира с образуването на автоантитела, които се свързват с рецепторите в клетъчните мембрани на щитовидната жлеза и стимулират жлезата към хиперфункция.

Симптомите на болестта на Грейвс
Като цяло, симптомите на базедова болест са идентични с симптомите на хипертиреоидизъм, състояние, което може да бъде причинено от Базедова болест. Класическите симптоми включват разширения на щитовидната жлеза (гуша), нервност, непоносимост към топлина, загуба на тегло, потене, диария, треперене, сърцебиене и exophthalmos (подуване на тъканите зад очните ябълки, които причиняват изпъкването на очната ябълка).

Базедовата болест също може да се прояви с някой или всички от следните симптоми:
• Недостиг на въздух
• Слабост
• Умора
• Pretibial myxedema (бучки, червеникав цвят удебеляване на кожата обикновено на пищялите)
• Двойно виждане
• Загуба на мускулна маса
• Повишено сълзене на очите
• Редки или отсъства менструален цикъл
• Абнормални уголемявания на гърдите (мъже)
• Повишена загуба на коса
• Намаляване на сексуалния нагон
• Чупливи нокти

Щитовидната буря е усложнение на Базедовата болест, може да доведе до животозастрашаващи проблеми със сърцето, черния дроб или бъбреците. Щитовидната буря започва внезапно и може да бъде причинена от стресиращо събитие.
Признаци и симптоми на щитовидната буря включват екстремна раздразнителност, високо кръвно налягане, ускорен сърдечен ритъм, повръщане, висока температура, делириум и кома. Ако не се лекува, тя може да бъде фатална.

Диагностика на базедова болест
При изследването, лекарят ще търсят симптоми като гуша (увеличаване на щитовидната жлеза), ускорен пулс, тремор, и всяко друго доказателство за базедова болест. Кръвните тестове ще се извършат за да се оцени функцията на щитовидната жлеза.
Вашият лекар може да ви препоръча Радиоизотопното изследване и сканиране на щитовидната жлеза. Тези тестове могат да помогнат да се определи дали цялата щитовидната жлеза е свръхактивен или само част от нея.

Лечение на Базедова болест
Изборът на лечение зависи от възрастта и общото състояние на пациента, размера на щитовидната жлеза и предпочитанията на пациента.
В момента има най-малко три методи на лечение: лекарства, които потискат производството на хормони на щитовидната жлеза или облекчават симптомите; използване на радиоактивен йод с цел унищожаване на част от щитовидната жлеза и по този начин намаляване на производството на хормони; хирургично отстраняване на част от жлезата.

Медикаментозно лечение. Вашият лекар ще предпише или метимазол (Tapazole) или пропилтиоурацил (PTU) на хапчета. Тези лекарства действат като предотвратяват производството на хормони от щитовидната жлеза.
Страничните ефекти на това лекарство могат да бъдат: сънливост и слаба летаргия, а в редки случаи, те могат да причинят Агранулоцитоза (заболяване на кръвта). Повечето от времето, обаче, тази форма на терапия е безопасна и възстановява нормалния хормоналния баланс в рамките на няколко месеца.
Друг медикамент е пропранолол. Това е бета-блокер, който помага за облекчаване на симптомите на Базедова болест, включително учестено сърцебиене, треперене, изпотяване и тревожност. Йодирани контрастни вещества също могат да осигурят ефективно лечение за хипертиреоидизъм.

Терапия с радиоактивен йод. Това е алтернатива, ако лечението с лекарства не проработи. Дава ви се капсула или вода, в която се съдържа радиоактивен йод. След поглъщане на радиоактивния йод се абсорбира бързо от свръхактивните клетки на щитовидната жлеза и по този начин се унищожават от радиация, така че да се произвеждат по-малко хормони на щитовидната жлеза.

Радиоактивността изчезва от организма в рамките на няколко дни. Вие не трябва да се подлагате на терапия с радиоактивен йод, ако сте бременна, тъй като радиация може да има неблагоприятен ефект върху развитието на плода.

Хирургия. Тиреоидектомия е хирургично отстраняване на цялата или част от щитовидната жлеза. Ако само една бучка или възел в щитовидната жлеза произвежда твърде много хормони, хирургът може да отстрани само малка част от жлезата. Ако цялата жлеза е свръхактивна, което се случва по-често е необходима тотална тиреоидектомия.
Хирургията е предпочитана за лечение на хора с голяма гуша, които хронично рецидивират след лекарствената терапия, ако има риск от рак и за хората, които отказват или не са кандидати за лечение с радиоактивен йод, като например бременни жени. В зависимост от това колко от жлезата е оставена след операцията, може да се наложи последваща заместителна терапия на щитовидната жлеза.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Симптоми и лечение на Базедова болест

  1. Pingback: Лекарствата против базедова болест се приемат цял живот! | Лекува нет

  2. Pingback: „Капризите” на щитовидна жлеза | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *