ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хипертонията е сериозно медицинско състояние! Научете как да си помогнете!

В статията ще намерите информация за хипертонията. Описание. Причини и симптоми. Диагностициране. Видове лечения – добавки, релаксация. Медикаменти. Превенция.

Хипертонията
Хипертонията

Хипертонията представлява трайно повишено кръвно налягане. Кръвното налягане е силата, която кръвта упражнява върху стените на артериите, протичайки през тях. Артериите са кръвоносните съдове, които пренасят богата на кислород кръв от сърцето към тъканите на тялото.

Докато кръвта протича през артериите, тя осъществява натиск върху вътрешната страна на артериалните стени. Колкото по-голям е той, толкова по-високо е кръвното налягане. Размерът на малките артерии (артериолите) също оказва влияние върху кръвното налягане. Когато мускулните стени на артериите са отпуснати или разширени, налягането на кръвта, протичаща през тях, е по-ниско, отколкото когато артериалните стени са стеснени или контрахирани (свити).

Кръвното налягане е най-високо, когато сърцето се съкращава (свива), за да помпа кръв в артериите. Когато сърцето се отпусне, за да се напълни отново с кръв, налягането е в най-ниската си точка. Кръвното налягане, когато сърцето се съкращава, се нарича систолично, а когато сърцето е в покой – диастолично налягане. Когато се измерва кръвното, първо се отчита систоличното налягане, а след това диастоличното. Измерва се в милиметри живачен стълб (мм Hg). Ако систоличното налягане на едни човек е 120, а диастоличното налягане е 80, то се записва като 120/80 мм Hg. Американската кардиологична асоциация счита кръвно налягане над 140 на 90 за високо при възрастни хора.

Измерване на кръвно налягане
Измерване на кръвно налягане

Хипертонията е сериозен здравен проблем

Особено като се има предвид, че често няма никакви признаци. Много хора страдат от хипертония, без да знаят за това. В Съединените щати около 50 милиона души на възраст над шест години имат ви-соко кръвно налягане. Хипертонията е по-характерна за мъжете, отколкото за жените, както и при хора над 65 години в сравнение с по-младите. Повече от половината американци над тази възраст страдат от хипертония. Освен това проблемът е по-често срещан сред афро-американците, отколкото сред белите американци.

Хипертонията е сериозно медицинско състояние, тъй като страдащите са с повишен риск от сърдечни заболявания и други медицински проблеми в сравнение с хората с нормално кръвно. Сериозните усложнения могат да бъдат избягнати чрез редовна проверка на кръвното и лечение на хипертонията от момента, в който бъде диагностицирана.

Ако не бъде лекувана, хипертонията може да доведе до следните медицински състояния:

  • Атеросклероза
  • Слепота
  • Сърдечен инфаркт
  • Инсулт
  • Уголемено сърце
  • Увреждане на бъбреците

Атеросклерозата представлява втвърдяване на артериите. Стените им имат слой от мускул и еластична тъкан, който ги прави гъвкави и способни да се разширяват и стесняват, докато кръвта протича през тях. Високото кръвно може да доведе до удебеляване и втвърдяване на артериалните стени, а вследствие на това кръвоносният съд се стеснява. Вероятността по стените на увредените артерии да се натрупат холестерол и мазнини и да ги направят още по-тесни е голяма. Възможно е също в стеснените артерии да заседнат кръвни съсирени и да спрат потока на кръвта.

Артериите, стеснени от атеросклероза, не могат да доставят дос татьчно кръв на органите и другите тъкани. Намаленият или блокиран приток на кръв към сърцето може да доведе до сърдечен инфаркт. Ако някоя артерия към мозъка бъде блокирана, това води до инсулт.

Хипертонията кара сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта през тялото. Допълнителното натоварване може да накара сърдечния мускул да се удебели и да се разтегне. Когато сърцето се увеличи твърде много, то не е в състояние да изпомпва достатъчно кръв. Ако хипертонията не се лекува, сърцето може да се увреди необратимо.

Бъбреците отстраняват от кръвта отпадъчните вещества от метаболизма. Ако хипертонията удебели артериите към бъбреците, количеството отпадъци, филтрирани от кръвта, ще намалее. С влошаване на състоянието бъбреците отказват и в тялото се събират отпадъчни вещества. Когато бъбреците откажат, се налага диализа или бъбречна трансплантация. Около 25% от хората, подложени на бъбречна диализа, страдат от бъбречна недостатъчност, причинена именно от високо кръвно.

Причини за хипертонията
Причини за хипертонията

Причини и симптоми

Много и различни действия и ситуации могат да доведат до повишаване на кръвното. Например това са физическата дейност или стресиращите ситуации. Когато стресът отмине, кръвното налягане обикновено се връща в нормалните си граници. Това временно повишаване не се счита за хипертония. Диагнозата се поставя само когато болният регистрира многобройни случаи на повишено кръвно за определен период от време.

Причината за хипертонията не е известна при около 90-95% от случаите. Ако състоянието е възникнало без известна причина, се нарича първична или основна (есенциална, идиопатична) хипертония. Когато пациентът има хипертония, причинена от друг здравословен проблем, говорим за вторична хипертония. Тя може да се дължи на множество различни заболявания. Често пациенти с бъбречни проблеми имат вторична хипертония. Бъбреците регулират баланса на сол и вода в тялото. Ако те не съумяват да освободят организма от излишните сол и вода, кръвното налягане се повишава. Бъбречните инфекции, стесняването на съдовете, които снабдяват тези органи с кръв (стеноза на бъбречната артерия), и други бъбречни заболявания могат да нарушат баланса на солта и водата.

Синдромът на Къшинг, както и туморите на хипофизата и надбъбречните жлези често повишават нивото на хормоните на надбъбречните жлези кортизол, адреналин и алдостерон, които могат да причинят хипертония. Други проблеми, които могат да причинят състоянието, са заболявания на кръвоносните съдове, разстройства на щитовидната жлеза, някои предписвани с рецепта лекарства, алкохолизмът и бременността.

Макар че причината в повечето случаи не е известна, при някои хора има рискови фактори, които повишават вероятността от поява на заболяването. Много от тези фактори могат да бъдат променени, за да се намали вероятността от развиване на хипертония, или като част от лечебна програма за намаляване на кръвното налягане.

Рисковите фактори за хипертония включват:

  • Възраст над 60 години
  • Раса (при афро-американците се наблюдават повече случаи)
  • Наследственост
  • Чувствителност към сол
  • Наднормено тегло
  • Заседнал начин на живот
  • Голяма консумация на алкохол
  • Използване на перорални контрацептиви

Някои от рисковите фактори, които водят до високо кръвно, могат да бъдат променени, докато за други това не е възможно (например възрастта, полът и расата са рискови фактори, които човек не е в състояние да промени). Някои хора наследяват склонност към развиване на хипертония. Онези, в чието семейство има хипертоници, са по-уязвими отколкото останалите. Такива хора трябва да избягват или да елиминират всички други рискови фактори, за да намалят вероятността от развиване на заболяването.

Поставяне на диагноза
Поставяне на диагноза

Диагностициране

Тъй като хипертониците често са безсимптомни, важно е кръвното налягане редовно да се проверява. То се измерва с прибор, наречен сфигмоманометър. Върху горната част на ръката се поставя облечен в плат гумен маншет, който се надува. В резултат на това една от артериите в ръката се притиска, за да се спре за момент притокът на кръв. После въздухът от маншета се изпуска, като през това време върху артерията е поставен стетоскоп (слушалка), за да се улови звукът от кръвта, която потича отново през артерията. Този първи звук е систоличното налягане, налягането, когато сърцето се съкращава. Последният звук, който се чува, когато въздухът се изпусне, е диастоличното налягане, налягането между два удара на сърцето. Двата звука се регистрират върху живачния циферблат на сфигмоманометъра.

Съществуват редица фактори, като болка, стрес или тревожност, които могат да доведат до временно повишаване на кръвното налягане. Именно поради тази причина хипертонията не се диагностицира въз основа само от едно показание. Ако кръвното е 140/90 за пръв път, лекарят ще поиска пациентът да се върне за следваща проверка. Диагностицирането на хипертонията става обикновено на базата на две или повече показания след първия преглед. Понякога пациентите имат високо кръвно налягане само докато са в лекарския кабинет. Това явление, наречено „хипертония пред бялата престилка“, обикновено се игнорира като нормално притеснение от посещението при лекаря. Някои изследвания повдигат въпроси по отношение на тези пациенти и твърдят, че е необходимо допълнително проучване, за да се установи действителното им състояние.

Систоличната хипертония при възрастните хора е нещо обичайно и се диагностицира, когато диастоличното налягане е нормално или ниско, но систоличното е високо (например 170/70 mm Hg). Това състояние обикновено съпътства втвърдяването на артериите (атеросклероза).

Измерванията на кръвното налягане се класифицират на степени в зависимост от тяхната тежест:

  •  Нормално кръвно налягане: по-малко от 130/85 mm Hg
  •  Повишено нормално: 130-139/85-89 mm Hg
  •  Лека хипертония: 140-159/90-99 mm Hg
  •  Умерена хипертония: 160-179/100-109 mm Hg
  •  Тежка хипертония: 180-209/110-119 mm Hg
  •  Много тежка хипертония: 210/120 или по-високо

Типичният преглед за оценка на хипертонията включва:

  •  Медицинска и семейна история (анамнеза)
  •  Физикален преглед
  •  Офталмоскопия (проверка на кръвоносните съдове в окото)
  •  Рентгенова снимка на гърдите
  •  Електрокардиограма (ЕКГ)
  •  Изследвания на кръвта и урината

Медицинската и семейната история помагат на лекаря да определи дали пациентът има състояния или заболявания, които могат да допринасят или причинят повишено кръвно налягане. Ако в семейството има други членове с хипертония, това може да говори за генетично предразположение към заболяването.

Физикалният преглед може да включва няколко измервания на кръвното налягане – по различно време и в различни положения. Лекарят използва стетоскоп, за да слуша звуците, издавани от сърцето и от кръвта, която тече през артериите. Проверяват се и се записват пулсът, рефлексите, височината и теглото на пациента. Вътрешните органи се палпират или проверяват за уголемяване.

Тъй като хипертонията може да причини увреждане на кръвоносните съдове в очите, те могат да бъдат проверени с инструмент, наречен офталмоскоп. Лекарят проверява за удебеляване, стесняване или кръвоизливи в кръвоносните съдове.

Рентгеновата снимка на гърдите може да покаже дали сърцето е уголемено, други сърдечни аномалии или белодробно заболяване.

Електрокардиограмата (ЕКГ) измерва електричната активност на сърцето. С нея може да бъде открита хипертрофията на сърдечния мус-кул, както и увреждания поради запушени артерии.

Изследванията на урината и на кръвта се извършват за оценка на общото здраве и за откриване наличието на заболявания, които могат да са причина за високото кръвно.

Лечение с алтернативна медицина на хипертонията
Лечение с алтернативна медицина на хипертонията

Лечение

За първичната хипертония няма лек, но налягането почти винаги може да бъде свалено с правилно лечение до нива, които ще предотвратят сърдечно заболяване и други усложнения. При вторичната хипертония освен този проблем се лекува и заболяването, станало причина за нея. Успешното лечение на основното заболяване може да доведе до по-лесно контролиране и на хипертонията.

Лечението обикновено включва промени в хранителния режим и редовни физически упражнения. Пациентите с лека или умерена хипертония, които нямат поражения на сърцето или бъбреците, могат първоначално да бъдат лекувани посредством промени в начина на живот.

Промените в начина на живот, които могат да намалят кръвното налягане с 5-10, са:

  • Намаляване приема на сол
  • Намаляване консумацията на мазнини
  • Отслабване
  • Редовни физически упражнения
  • Отказ от тютюнопушене
  • Намаляване употребата на алкохол
  • Управление на стреса

Природни лекарствени средства, одобрени от лекуващия лекар, също могат да намалят или дори да предотвратят хипертонията. Ароматерапията, като опция за лечение, използва етерични масла, които или се вдишват от шишенце в моменти на тревожност, или ежедневно се втриват в кожата преди лягане в областта под ключицата. Синята лайка и лавандулата са известни със свойствата си да намаляват стреса и да спомагат за релаксацията. Изследванията показват, че една от най-ефикасните добавки за лечение на хипертонията е аминокиселината аргинин (известна още като L-аргинин).

Доказано е, че хранителната терапия също оказва влияние върху кръвното. Установено е, че мускулите, които го регулират, се разширяват при консумиране на целина; освен това е установено, че сокът от целина има лек диуретичен ефект. Консумирането на пресни плодове и зеленчуци, богати на калий и магнезий, намалява системните нива на натрия и течностите в сърдечно-съдовата система. Изследване, проведено през 2001 г., показва, че намаляването на приема на натрий води до спадане на кръвното налягане при участниците както със, така и без хипертония. Такъв ефект има и приемът на алицин под формата на капсули, както и пресните скилидки чесън.

Прочетете и статията „Диета при високо кръвно налягане„, за да научите повече информация за храненето.

Релаксацията и медитацията също могат да помогнат за нормализиране на високото кръвно – например концентрирането върху релаксираща музика, както и визуализирането (пациентът да си представя как в порите му се влива хладина и че кръвното му налягане е в нормални граници). Специалистите по йога посочват две конкретни пози – свиването на трупа и свиването на коленете, които при използване в комбинация с дихателни упражнения помагат изключително много за облекчаване на напрегнатостта и за подобряването на кръвната циркулация.

Хранителни добавки помагат против хипертонията
Хранителни добавки помагат против хипертонията

Препоръчителни хранителни добавки. За повече подробности последвайте линка, който е поставен на заглавието на продукта.

Енерджи плюс разтворими витамини е ефикасна комбинация от 10 витамина за ежедневно подсилване на организма, с приятен цитрусов вкус в удобна за употреба форма.

Продуктът НИРВАНА е средство за снемане на стреса и напрежението, за осигуряване на здрав, спокоен сън и позитивни нагласи към събитията от живота без прием на специфични медикаменти.

Магнезий В комплекс е идеален продукт за поддържане на стабилна нервна система, сърдечен ритъм и мускулна сила!

Хитозан 1000 за ефективно отслабване с естествени фибри! Активира изхвърлянето на шлаки и токсини от организма, при високо кръвно налягане (най-вече при прекомерна употреба на сол), проблеми с черния дроб, висок холестерол и повишени нива на кръвната захар.

Каротин плюс е доказано средство за неутрализиране на сърдечно-съдови проблеми. Известно е, че насищането с бета-каротен предпазва сърдечно-съдовата система от коронарни проблеми; блокира израждането на клетките и образуването на тумори. Добра защита срещу атеросклероза.

За отказване от алкохола вземете АЛКОГАРД – продукт с доказани свойства, пие се 3 месеца.

Екстрактът от чесън е естествен продукт с доказано благотворно въздействие върху мастната обмяна; подсилва имунитета, балансира артериалното налягане, подобрява кондицията на сърдечно-съдовата система.

Царски билки за кръвоносната система възстановяват и нормализират функцията на кръвоносните съдове! Нормализира кръвообращението, като подобрява ефективно кръвоносните съдове благодарение на антиоксидантните свойства на продукта. Изчиства организма от токсини и шлаки, като нормализира нивата на вредния холестерол.

Холест ОК се препоръчва при атеросклероза, високи нива нахолестерол и триглицериди, нарушения в кръвообращението и сърдечно-съдовата система.

Мегавитал комплекс е синергична комбинация от 7 гъби и 3 антиоксиданта. Допринася за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата, кръвоносната, отделителната и храносмилателната системи.

Медикаменти за лечение на хипертонията
Медикаменти за лечение на хипертонията

Лечение с медикаменти

Пациентите, чието кръвно налягане остава по-високо от 139/90, най-вероятно ще бъдат посъветвани да вземат медикаменти срещу хипертония. Разработени са множество лекарства. Изборът на лекарство зависи от степента на хипертонията, страничните ефекти, други медицински състояния, от които пациентът може да страда, и други медикаменти, които той може да взема.

Пациентите с лека или умерена хипертония първоначално биват подлагани на монотерапия, лечение с едно лекарство. Ако това не успее да намали достатъчно налягането, може да се опита друго лекарство или комбинация от медикаменти. Комбинирането на няколко лекарства съвместно с различни промени в начина на живот често спомага за контролиране на кръвното налягане с по-малки дози от всяко лекарство, отколкото е необходимо при монотерапията.

Лекарствата срещу хипертония се делят на няколко класа:

  •  Диуретици
  •  Бета-блокери
  •  Блокери на калциевите канали
  •  Инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (АКЕ инхибитори)
  •  Алфа-блокери
  •  Алфа-бета блокери
  •  Съдоразширяващи лекарства
  •  Периферно действащи адренергични антагонисти
  •  Централно действащи антагонисти

Диуретиците помагат на бъбреците да отстранят излишната сол и вода от тъканите на тялото и кръвта, което помага да се намали отичането, причинено от събирането на флуиди в тъканите. Намаляването на тези течности разширява стените на артериите и намалява кръвното налягане.

Бета-блокерите свалят кръвното налягане, като действат върху нервната система за забавяне на пулса и намаляване на силата на сърдечните контракции. Те се използват много внимателно при пациенти със сърдечна недостатъчност, астма, диабет или при проблеми с оросяването на ръцете и краката.

Блокерите на калциевите канали блокират навлизането на калций в мускулните клетки в артериалните стени. Мускулните клетки се нуждаят от калций, за да се свиват, затова намаляването на калция помага те да бъдат по-отпуснати и съответно сваля кръвното налягане.

АКЕ инхибиторите блокират производството на вещества, които свиват кръвоносните съдове. Освен това те помагат да се намали натрупването на сол и вода в тъканите. Тези лекарства често се предписват на пациенти със сърдечна недостатъчност, бъбречни заболявания или диабет. АКЕ инхибиторите могат да се използват заедно с диуретици.

Алфа-блокерите действат на нервната система за разширяване на артериите и намаляване на силата на сърдечните контракции.

Алфа-бета блокерите обединяват действието на алфа и бета-блокерите.

Съдоразширяващите лекарства действат директно върху артериите за отпускане на стените им, така че кръвта да протича по-лесно през тях. Те свалят бързо кръвното налягане и се инжектират в спешни случаи на хипертония, когато кръвното налягане на пациентите е опасно високо.

Периферно действащите адренергични антагонисти действат върху нервната система за отпускане на артериите и намаляване на силата на сърдечните контракции. Обикновено се предписват заедно с диуретик. Тези лекарства могат да забавят умствените функции и да доведат до летаргия.

Централно действащите антагонисти също влияят върху нервната система за отпускане на артериите и забавяне на пулса. Обикновено се използват заедно с други медикаменти срещу хипертония.

През 2001 г. Федералната агенция по храните и лекарствата на САЩ одобри използването на медицинско устройство, наречено RESPeRATE, разработено от фирмата за здравни услуги InterCure, което регулира дихателните навици на пациентите като начин за справяне с хипертонията. Като помага на пациентите да удължат фазата на издишване, устройството забавя дишането и влияе бла- готворно върху кръвното налягане. InterCure препоръчва RESPeRATE да се използва заедно с предписаните медикаменти срещу хипертония.

Здравословен живот
Здравословен живот

Очаквани резултати

Няма окончателен лек за хипертонията. Тя обаче може да бъде успешно контролирана чрез подходящо лечение. Ключът към избягване на сериозни усложнения, свързани с високото кръвно, е да се открие и лекува това заболяване, преди то да увреди сърдечно-съдовата система. Тъй като лекарствата за високо кръвно контролират хипертонията, но не могат да я излекуват, пациентите трябва да продължат да приемат лекарствата, за да поддържат по-ниски нива на кръвно налягане и да избягнат усложненията.

Превенция

Превенцията на високото кръвно се фокусира върху избягване или елиминиране на известните рискови фактори. Дори хора в риск – поради напреднала възраст, раса, пол, или пък такива, при които съществува наследствен риск – могат да намалят вероятността от развиване на хипертония.

Основни термини, които се използват в медицината относно хипертонията

Артерии – кръвоносни съдове, които пренасят богата на кислород кръв към органите и тъканите на тялото.

Атеросклероза – втвърдяване и удебеляване на артериалните стени.

Синдром на Къшинг – заболяване, при което се произвежда твърде голямо количество от надбъбречния хормон кортизол; вероятна причина за него е тумор в хипофизата или в надбъбречната жлеза.

Диастолично кръвно налягане – кръвно налягане, когато сърцето си почива между два удара.

Хипертония – високо кръвно налягане.

Стеноза на бъбречната артерия – заболяване, при което артериите, които захранват с кръв бъбреците, са стеснени.

Сфигмоманометър – прибор, който се използва за измерване на кръвно налягане.

Систолично кръвно налягане – кръвно налягане, когато сърцето се свива (бие).

Съдоразширяващо лекарство – всяко лекарство, което отпуска стените на кръвоносните съдове.

Вентрикул – една от двете долни камери на сърцето.

Източници: healthline.com; verywell.com; hypertonia.ru; ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *