Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Положителната нагласа на съзнанието ви е важна за лечението на диабета! Вижте как да го постигнете!

Диабетът може и да е физически проблем, но борбата с него е свързана точно толкова с процесите в съзнанието ви, колкото и с тези в тялото. Както с още много други неща, и тук разковничето е в положителната нагласа. И това важи за всички нелечими болести.

Съзнанието и болестта
Съзнанието и болестта

Успехът започва в мислите ви

Ако управлявате бизнес, очаквате да има силни и слаби периоди, успехи и неуспехи. Контролът над диабета не е по-различен, с тази разлика, че при него няма отпуски. Ще трябва да си набележите цели, да сте подготвени за по-малко успешните дни и преди всичко да вярвате, че можете да поддържате нивата на кръвната си захар в норма – това е ключът към предотвратяването на много сериозни и понякога необратими последствия. Положителната нагласа доказано понижава стреса, подобрява настроението, укрепва имунната система и намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Добрата новина е, че не е нужно да сте непоправими оптимисти по рождение (а повечето хора не са), за да култивирате съзнание на победители.

Препоръчваме продукта Превент комплекс за нормализиране на кръвната захар! Във всяка капсула се съдържа екстракти от: копринус Coprinus comatus (200 мг); шиитаке Lentinula edodes (60 мг); рейши Ganoderma lucidum (60 мг); майтаке Grifola frondosa (60мг); кордицепс Cordyceps sinensis (20 мг). За повече подробности последвайте линка.

Навикът: Да си казвате, че можете да се справите.

Резултатът: По-успешен контрол над диабета.

Доказателството: Когато американски учени отчели вътрешната нагласа на 88 души, страдащи от диабет, и след това ги наблюдавали в продължение на една година, открили, че тези, които заявили силна вяра в способността си да се грижат добре за състоянието си, били по-последователни в хранителния си режим и спорта и имали по-ниски нива на кръвната захар в сравнение с диабетиците, проявили ниска увереност.

Борете се

Когато на хората бъде поставена диагноза животозастрашаваща форма на рак, някои избират борбата, а други – поражението. С диабета, въпреки че е далеч от смъртна присъда, е нещо подобно. Ако сте имали близък роднина, който е пострадал от сериозни усложнения вследствие на това заболяване, може да вдигнете ръце и да решите, че ви очаква същата съдба. Или да заявите: „Няма да позволя това да се случи с мен.“ Изборът е ваш. Само помнете, че няма причина, заради която си заслужава да се откажете. Диабетът се поддава на контрол и повечето аспекти от него са във вашата власт.

Визуализирайте успеха. Няма две мнения по въпроса: качествените грижи за заболяването изискват известна доза решимост. Използването на картинни образи може само да помогне. Седнете и затворете очи. Представете си какво бихте желали да правите в бъдеще. Искате ли да сте достатъчно здрави и енергични, за да си играете с внуците, докато растат? Мечтаете ли в пенсионна възраст да не сте ограничени от здравословни проблеми, така че да се наслаждавате на голфа, риболова, пътуванията и всичко, което обичате да правите? Мисълта за бъдещите ви стремежи може да ви помогне да запалите искрата на настоящата си мотивация.

Не мислете, че сте болен

Не мислете за себе си като за болен

Възприемайте състоянието като част от живота си, а не като всичко на този свят. Направете, както бихте постъпили с късогледството – това е нещо, което трябва да вземате под внимание, но със сигурност не ви определя като човек.

Съставете си списък с цели и го обновявайте веднъж месечно. Започнете с три конкретни, ясни и краткосрочни мерки. Ако току-що са ви поставили диагнозата, вземането на лекарствата навреме и редовното измер ване на кръвната захар могат да бъдат достатъчни като за начало. Щом почувствате, че сте се приспособили към рутината, прибавете друга цел, като това да консумирате по пет порции плодове и зеленчуци дневно и да отделяте по 30 минути за разходка три дни в седмицата. Конкретните, реалистични и умерени цели ще ви предпазят от отчайване.

Копринус за подобряване на състоянието при диабетициГъбата има свойството да предотвратява негативните последствия от диабета, които се отразяват върху сърдечно-съдовата система и диабетната полиневропатия. За повече подробности последвайте линка.

Приемете, че диабетът е завинаги

Вероятно сте чували молитвата „Господи, дари ме със смирението да приема това, което не мога да променя, със смелостта да променя това, което мога, и с мъдростта да разпознавам разликата между двете“. Тази молитва служи да ни напомня, че някои сфери от живота не са под наш контрол, но на други можем да повлияем. Например не можете да промените факта, че страдате от диабет, но е възможно да съберете необходимата ви смелост да промените начина си на живот, така че да контролирате заболяването по-успешно.

Когато се почувствате разтревожени, тъжни или изнервени, си кажете тази молитва. После си задайте въпроса какво трябва да приемете и какво можете да промените.

Поглезете се с тази рецепта за шоколадов пудинг

Когато искате малка награда за седмицата, преминала под знака на здравословното хранене, се спрете на този богат десерт. Помнете, диетолозите казват, че е полезно от време на време да се наслаждавате на любимите си храни, но умерено, за да избегнете чувството на лишение.

В тенджера смесете 1/3 чаена чаша „Спленда“ (подсладител), 3 супени лъжици брашно и 3 супени лъжици какао на прах. Добавете 2 1/4 чаени чаши обезмаслено прясно мляко и загрейте на умерена температура, докато сместа се сгъсти и започне да завира. След 1 минута свалете от котлона. Прибавете 30 г настърган натурален шоколад, 2 чаени лъжички краве масло и 1/2 чаена лъжичка ванилия. Разпределете в купички и покрийте с фолио.

saznanie-3
Животът е прекрасен

Спрете да се самосъжалявате

Почти всички срещат поне по една голяма трудност, с която се борят в живота, била тя здравословен проблем, финансови затруднения или неприятности в брака. Ако се уловите в пристъп на самосъжаление заради диабета, припомнете си, че ничий живот не е идеален. След това отделете няколко минути, за да мислите за бъдещето, което си представяте, и си кажете, че от вас зависи да го постигнете, като се храните здравословно, спортувате и следите нивата на кръвната си захар (и вземате съответните мерки при нужда).

Прекарайте 10 минути сутрин в мисли за предстоящия ден. Седнете с чашата кафе, чай или сок и помислите съзнателно и положително как искате да премине денят ви и какво трябва да направите, за да се погрижите това да се случи. Подредени ли са лекарствата ви? Апаратът ви готов ли е за употреба? Кога ще излезете за дневната си разходка? Ако не сте си приготвили здравословен обяд, какъв е планът за набавянето му? Ако ви очаква натоварен ден, помислете за конкретни стратегии, които ще ви помогнат да сте спокойни (дълбоко дишане например). Помнете, че неутрализирането на стреса ще ви по­могне да контролирате кръвната си захар по-успешно. Можете да не записвате намеренията и решенията си, просто мислете за тях или се помолете на по-висша сила да ви помогне да се справите.

Стевия е най-добрият подсладител с природен състав в света. Стевия се препоръчва на хора с наднормено тегло, при диабет тип II, при висока кръвна захар, високо кръвно налягане. Това е заместител на захарта и се използва за подслаждане на чай, кафе, напитки, всякакви сладкарски изделия и др. Таблетките стевия се използват като заместител на захарта. Една таблетка се равнява на около 3 грама захар (една бучка). За повече подробности последвайте линка.

Създайте си навика да бъдете благодарни

Преди да станете от леглото сутрин, преди хранене и докато се приготвяте за лягане, отделете един миг да благодарите за нещата, които обикновено приемате за даденост като това, че имате подслон, храните се редовно, разполагате с чиста вода, дрехи и приятели. И не забравяйте да благодарите за достъпа до най-качествените медикаменти и възможността да подобрите здравето си с хранителен режим и спорт. Изброяването на благата, с които разполагате, ще ви помогне да осъзнаете какви късметлии сте всъщност.

Избавете се от скептицизма. Когато „пораженческа“ мисъл заплашва да ви удави, борете се. Ако усетите, че мислите как никога няма да отслабнете или да успеете да контролирате кръвната си захар, кажете си „Не!“ с възможно най-твърдия и неумолим тон, на който сте способни, независимо дали наум или на глас. Понякога само това стига, за да предотвратите лошите, отрицателни мисли.

Сега помислете пак. След като успешно сте прогонили отрицателните мисли, е време да ги замените с положителни. Ако разсъждавате така: „Никога няма да се променя“ или „Винаги ще съм болен“, опитайте да бъдете по-обективни, прями и честни пред себе си. Разполагате ли с други гледни точки? Например: „Чувствам се отпаднал в момента. Може би кръвната ми захар е ниска. Ще я измеря, за да проверя дали трябва да хапна нещо.“

Каква е психологическата ви нагласа?

Нагласата, че ще се справите, започва с желанието да въведете някои промени в начина си на живот, които да подобрят здравето ви. Но поставянето на диагноза за хронично заболяване като диабета мо­же да предизвика чувства, близки до фазите на скръбта. Това не е линеен процес – ще откриете, че пропускате някои етапи или отново се връщате към такива, през които вече сте минали. Най-про- дуктивната фаза, разбира се, е приемането.

Отрицание: „Не е възможно това да ми се случва!“ Ако не можете да повярвате или сте вцепенени от новината за състоянието ви, вероятно сте във фазата на отрицание. Определено ниво на отрицание в началото може да подейства положително, защото ви предпазва от прекалените тревоги върху възможните последствия от едно про­гресивно заболяване.

Гняв: „Защо това се случва точно на мен!“ Истина е, че не сте си причинили диабета сами – гените са изиграли голяма роля в това. Затова не е необичайно да бъдете ядосани, че сте в това състояние. Но гневът е най-полезен, когато го съсредоточите в положителна насока – като решимостта да направите абсолютно всичко, което е по силите ви, за да се справите с диабета.

Пазарене: Ако сте вярващи, може би ще правите уговорки с Бог като: „Ще бъда извънредно вни­мателен относно здравословното хранене и спор­туването, ако ме предпазиш от инсулина.“ Това е пазарене.

Депресия: „Не ме интересува повече.“ Това е най-лошата фаза, в която можете да изпаднете, защото когато сте депресирани, сте много по- склонни да занемарите грижата за здравето си. Ако депресията ви продължи повече от две седмици или се обостри, потърсете лекаря си за помощ.

Мислете положително
Мислете положително

Приемане: „Готов съм да посрещна всичко.“

Съсредоточете се върху всички причини, поради които ще успеете, а не върху тези, които ще ви провалят.

Храните се по-здравословно, започнали сте да спортувате повече, лекарят наскоро ви е назначил ново лекарство или е променил дозировката на старото, измервате кръвната си захар по график и като цяло сте способен човек, който е постигнал успехи в живота. Накратко, картите са се подредили в полза на победата ви в контрола над диабета. Концентрирайте се върху тези „печеливши ръце“ от тестето, а не върху онези, които ви „обричат“ на поражение като сла­бостта ви към гевреците или минали проблеми с теглото.

Дръжте символ, лилия на мира или камък на спокойствието на бюро­то си. Изберете материален предмет, който за вас е символ на положителна енергия, спокойствие или победа, и го сложете някъде, където можете да го виждате през деня. Понякога не се иска много, за да се „пренастроите на поло­жителна честота“, към която да се придържате. Може предметът ви да е просто мида от красив плаж или дребно украшение, символ на вярата ви. Ако се натъкнете на трудност през деня, вземете в ръце, докоснете или погледайте предмета си и мислете за значението му за вас.

Закачете снимка на личност, която ви вдъхновява, на хладилника си или на огледалото в банята

Хората, постигнали успех въпреки големите пре­пятствия, ще ви припомнят, че можете да се справите, без значение какво се случва. Вашият герой може да е Роза Паркс, Ганди или собственият ви дядо. Мигновено ще повдигнете духа си, когато погледът ви попадне на този образ.

Не казвайте на себе си нищо, което не бихте казали на другиго. Хората са толкова свикнали да са строги към себе си, че дори не забелязват, че го правят. Какво си казвате, когато кръвната ви захар скочи или когато сте забравили да изпиете лекарството си? Помага ли ви или ви потиска? Добър начин да проверите това е, като се запитате: „Бих ли казал това в лицето на някой приятел?“ Ако отговорът е отрицателен, това е достатъчен знак, че не сте честни към себе си и не си правите услуга. Помислете какво бихте казали на приятеля си, за да му помогнете и да го подкрепите и проведете този разговор със себе си.

Глезете се поне веднъж месечно. Ако редовно си подарявате маникюр, педикюр, масаж или нова прическа, ще повишите самочувствието си. Като инвестирате време в нежност, любов и грижа към самите себе си, ще затвърдите мисълта, че го заслужавате.

Продуктът от гъбата Майтаке се препоръчва за регулиране нивата на кръвната захар, хормоналния баланс, мазнините, теглото. Една капсула съдържа екстракти от: майтаке Grifola frondosa (361 мг); рейши Ganoderma lucidum (11 мг); шийтаке Lentinula edodes (11 мг); кориолус Coriolus versicolor (11 мг); кордицепс Cordyceps sinensis (11мг); агарикус Agaricus blazei (11 мг); Витамин С – 11 мг; Селен (Se) – 6,8 микрограма; Цинк (Zn) – 1,5 мг. За повече подробности последвайте линка.

Когато диабетът ви потиска

Оптимистичната гледна точка определено помага на хората в трудни времена – доказано е. Но понякога дългосрочните предизвикателства като диабета просто ви изтощават, насаждайки ви чувство на безпомощност, тревога или меланхолия. Когато това се случи, е време да предприемете конкретни действия. Емоционалното и физическото здраве са дотолкова взаимно свързани, че не можете да си позволите да пренебрегвате това, което ви потиска или ви връща във форма.

Навикът: Тренировка независимо дали сте в настроение или не.

Резултатът: Значително подобрено настроение.

Доказателството: Множество изследвания доказват, че физическите упражнения помагат при депресия, ако се изпълняват редовно. В проучване, проведено сред над 150 мъже и жени над 50-годишна възраст в състояние на дълбока депресия, редовните аеробни упражнения в продължение на четири месеца (30 минути умерено ходене или тичане три пъти седмично) се оказали точно толкова ефективни, колкото и антидепресантите. Една-единствена серия с упражнения може да повдигне настроението ви, което ще ви набави необходимата енергия, за да повторите.

Четене сред природата
Четене сред природата

Присъединете се към някоя виртуална общност на диабетиците

Понякога няма нищо по-хубаво от това да си поговориш с някого, който е наясно през какво преминаваш. С помощта на форумите в интернет можете да откриете хора, които са изправени пред същите предизвикателства като вас, и да разберете как се справят с тях. Можете да започнете свой личен блог и ежедневно да публикувате статии как преминава денят ви или да се включите във вече съществуващи блогове. И в двата случая ще разполагате с място, което да посетите, щом почувствате нужда от подкрепа, или да се откъснете от собствените си терзания, като помогнете на други хора със същото заболяване.

Потърсете курсове за овладяване на стреса. Хроничният стрес е особено вреден за диабетиците, защото повишава нивата на кръвната захар и понижава мотивацията да се храните здравословно и да спортувате. Освен това депресията, която е често срещано последствие от стреса, увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.

Когато сте ядосани или уплашени, си представете, че сте загрижен приятел и напишете писмо до себе си. Ще има дни, в които ще се чувствате отчаяни. Това е напълно нормално. Когато потискате притесненията, страховете и опасенията си, без да ги признавате, те се увеличават. Чудесно е да можете да се обадите на приятел, когато сте разстроени, но ако няма никой наблизо, бъдете си сами най-добър приятел. Вземете лист хартия или седнете пред компютъра и си изпратете послание. Какво бихте казали на някой, който се чувства по същия начин? Бъдете мили, нежни и разбиращи.

Продуктът КАНЕЛА С ХРОМ И ЦИНК от Sanct Bernhard – Всяка капсула съдържа 200 мг екстракт от канела, 50 мг хром и 3.5 мг цинк. Уникалната комбинация на канела, хром и цинк от е създадена в помощ на хора, които имат проблеми с нивата на кръвната захар. За повече подробности последвайте линка.

Изпънете гърди и изнесете раменете си назад за бързо ободряване.

Изправената стойка може да доведе дори до правилна нагласа, докато прегърбването стимулира пораженческото отношение. Носете ярки цветове, за да подобрите настроението си. Звучи банално, но наистина действа. Ако сте свикнали да носите бежово, сиво или черно, извадете червена или яркозелена блуза и я носете през целия ден. Останалите хора ще прозрат по-положителната ви нагласа, а тяхната реакция може наистина да „обагри“ настроението в светли краски.

Попитайте партньора си или близък приятел какво обичат във вас.

Когато се чувствате особено потиснати, вероятно ще ви бъде трудно да кажете каквото и да било добро нещо за себе си. Това е моментът, в който разговорът с близък човек може да е от помощ. Можете да си запишете какво ви казва любимият или приятелят или да ги помолите да ви го напишат в писмо или имейл, които да можете да прочете, когато имате нужда от стимул.

Откажете се от някоя задача

Ако имате тежък ден и се чувствате зле, дайте си почивка. Подберете приоритетите си и преместете най-далечната задача за ден или два по-късно. Ако майка ви се обади по телефона, признайте, че нямате време да разговаряте и ще й звъннете на следващия ден, когато можете да отделите повече време, за да си поговорите.

Избройте на лист хартия четири неща, които харесвате в себе си.

Продължавайте редовно да допълвате списъка, щом се сетите за своя силна страна или положително качество. Включете нещата, които правите добре, като плетене, готвене или разказване на вицове. Ако някой ви направи комплимент, добавете го. В дните, когато усещате, че диабетът взема надмощие, извадете списъка – този преговор ще ви напомни, че вие и заболяването не сте едно цяло и фактът, че страдате от диабет, не означава, че сте неудачници.

Отворете съзнанието си
Отворете съзнанието си

Вдигнете краката си на стената, за да намалите стреса

Тази позиция е любима на практикуващите йога. Те казват, че тя не само облекчава уморените и натоварени крака и стъпала, но и „прегражда пътя“ на стреса. Сложете възглавница до стената и се настанете така, че бедрата и тазът ви да са върху възглавницата, главата и раменете – на пода, а краката ви – опрени на стената. Тялото ви трябва да бъде под формата на обърната буква „г“. Затворете очи и дишайте дълбоко за около минута. Ако ви е неудобно със стена, можете да изпълните упражнението, като подпрете краката си на диван или стол.

Запишете страховете си

Чувствате ли страх, че нещо ужасно може да се случи вследствие на диабета? Не оставяйте неясното чувство на притеснение да ви гложди. Помислете внимателно от какво се страхувате и го запишете, за да можете да го погледнете обективно. След това се запитайте каква е вероятността този сценарий да се осъществи и какви са конкретните стъпки, които можете да предприемете, за да го предотвратите.

Не можете да проумеете какво ви тревожи? СТОП! Нещо старо, но из питано: всеки път, когато изпитвате тревога, когато сте раздразнителни, тъжни или не можете да се отървете от чувството на обреченост, спрете и се запитайте дали не сте гладни, гневни, самотни или изтощени. Ако е минало повече време от последното ви хранене, може да сте раздразнителни, защото кръвната ви захар е ниска. Ако усещате гняв, трябва да откриете какво ви е разстроило, за да го преодолеете. Самотни ли сте? Обадете се на приятел. И накрая, набавяте ли си достатъчно сън? Преумората може да ви направи избухливи.

Купете си етерично масло с аромат на лимон или портокал. Изследванията са доказали, че ободряващият цитрусов аромат подобрява настроението и намалява степента на притеснение. Потърсете ароматерапевтични масла или торбички, свещи или ароматни пръчици с такива ухания. Разпределете ги на различни места в дома си. Още по-лесно: разрежете един портокал, изяжте плода, а с кората ароматизирайте въздуха.

Връзката между диабета и депресията

Диабетът влияе на емоционалното здраве и ви прави по-податливи на депресии. Учените не са сигурни защо, но 20% от диабетиците го изживя­ват. Обяснението може да е в устойчивостта към инсулина, която често повишава нивата на хормона на стреса кортизол в организма, а това се свързва с депресията. Добрата новина е, че лече­нието на едно от двете състояния – диабета или депресията – ще подобри и другото.

Всички преживяват моменти, в които се чувстват толкова обезверени, че не намират сили да приготвят здравословна салата за обяд или да излязат на разходка, но вие трябва да знаете кога подобни симптоми са сигнал за нещо по-сериозно. Ако налице са били пет или повече от следните признаци и симптоми в продължение на две седмици, има вероятност да сте изпаднали в клинична депресия и трябва да се свържете с лекар или квалифициран специалист по психично здраве, за да получите помощ:

  • Постоянно се чувствате тъжни или тревожни.
  • Навиците ви за сън са се променили (спи ви се непрекъснато или изобщо не можете да заспите).
  • Имате загуба на апетит и тегло или нарастване на апетита и теглото.
  • Загубили сте интереса и способността да се наслаждавате на дейности, които са ви радвали преди.
  • Често сте неспокойни и раздразнителни.
  • Имате трудности с концентрацията, паметта и вземането на решения.
  • Постоянно сте уморени или нямате енергия.
  • Непрекъснато изпитвате чувство на вина, безнадеждност или безполезност.
  • Мислите за самоубийство или смърт.

 

Хубаво място за отпускане на съзнанието
Хубаво място за отпускане на съзнанието

Направете си билкова градина

Розмаринът и ментата имат свойството да ободряват, което носи и приятно допълнение — потискат апетита. Лавандулата е известна с успокояващия си ефект. Посадете тези билки в двора си и берете стръкчета от тях, които да слагате в малка чаша вода в кухнята си. Ще ви лъхва приятен аромат всеки път, когато минете покрай хладилника.

Бавно духнете въображаема свещ, когато се чувствате напрегнати.

Дълбокото дишане предизвиква реакция на успокоение. За жалост обикновено дишаме учестено и повърхностно – особено при притеснение – което увелича­ва стреса, защото ограбва организма от нужния му кислород. Възпротивете се на тази тенденция, като си представите, че на около метър от вас има запалена свещ. Вдишайте бавно и дълбоко, след това издишайте бавно докрай, за да духнете свещта. Повторете три или повече пъти.

ВОДОРАСЛИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ код30218

Съдържащата се в състава им алгинова киселина има невероятната способност да задържа и извежда токсините от организма. Благодарение на нея се получава трайното регулиране на теглото. За повече подробности последвайте линка.

Гледайте нещо зелено поне веднъж дневно

Съзерцаването на природата доказано облекчава стреса и подобрява настроението и дори няма нужда да излизате от задния си двор, за да усетите благоприятното й действие. Разгледайте красиво листо или цвете или наблюдавайте как някое врабче подскача наоколо. Повечето хора прекарват дните си, концентрирани върху задачи. Отде­лянето на време за наблюдението на нещо напълно различно дава възможност на съзнанието ви да се освежи и отпочине.

Организирайте си седмична сбирка за „смях от сърце“. Събиране с шумна приятелска компания, посещаване на комедийно представление с партньора или просто гледането на смешен филм вкъщи – всичко това може да ви ободри, когато се чувствате потиснати. Смехът е полезен за здравето на сърцето. Учени са установили, че хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания, се смеят с 40% по-малко от останалите.

Преодоляване на препятствията

Гледали ли сте състезател по бягане с препятствия на пистата? Как прехвърля тялото над бариерите, като че ли изобщо ги няма. Рано или късно ще попаднете на спънки, свързани с диабета. Те идват с диагнозата. Решението е да се настроите да ги прескочите.

Набавяйте си достатъчно сън. Всеки, който страда от недоспиване, се спра­вя трудно с предизвикателствата. Ако сте отпочинали добре, ще бъдете по-издръжливи и по-подготвени да посрещнете проблемите по пътя си с нагласата: „Ще се справя с това.“

Запишете са на курс за диабетици. Потърсете някой, който засяга конкретните трудности, които изпитвате, като използването на помпата за инсулин или посетете общообразователен курс за диабета, ако това е единствената възможност, и задайте въпросите си там.

saznanie-8
Група за подкрепа

Включете се в група за подкрепа на диабетици

Помнете, че далеч не сте сами в тази битка. По света има 180 милиона души, страдащи от диабет. Въз ползвайте се от това. Изследванията сочат, че хората, които биват подкрепяни, са по-устойчиви на вредите от стреса, отколкото тези, които се справят сами. Попитайте лекаря си дали подобни организации съществуват във вашето населено място.

Помагайте на лекаря си. Не се страхувайте да търсите разрешение на проб­лемите си заедно с лекаря. Чувствате ли, че пълнеете от лекарството, което вземате? Покачването на теглото наистина е един от страничните ефекти на някои медикаменти, прилагани при диабет. Лекарят може да го замени с друго.

Репетирайте трудните ситуации. Ако ви е страх от въпросите на околните, които се интересуват защо не ядете торта или не пиете алкохол, ако се притеснявате да попитате лекаря си за това, което ви тревожи, или ако имате доминиращ член от семейството, с когото не знаете как да се справите, упражнявайте как ще постъпите следващия път в тази ситуация с помощта на близък приятел, който да играе ролята на опонента ви. По този начин можете да отработите подхода си, преди да ви се е наложило да го прилагате.

МАЛИНОВИ КЕТОНИ КОМПЛЕКС Номер 1 за отслабване! код30806

Малиновите кетони подпомагат редуцирането на теглото и най-вече спомагат за оформяне на тялото в проблемните зони като бедра, корем и ханш. За повече подробности последвайте линка.

Постарайте се да сте информирани

Невежеството не е благословия, особено за диабетиците. Когато кръвната ви захар е силно нестабилна или ви прилошава безпричинно, може да стане страшно. Говорете с лекаря си какво би могло да причинява проблема и какво можете да направите, за да го разреши­те. Помнете, знанието е сила.

Обърнете се към диетолог. Придържането към здравословен режим на хранене може да причини паника при много хора. Ако ви е трудно да се справите, помолете лекаря си да ви насочи към диетолог. Този специалист ще анализира хранителните ви навици, ще ви помогне да откриете слабите си места и ще ви предложи по-здравословен режим и стратегии за устояване на изкушенията.

Същината на изтощението от диабета

Много хора, току-що диагностицирани с диабет, в началото подхождат с мотивацията да направят всички нужни промени, за да се погрижат за себе си. Но с течение на времето е нормално да започнете да се чувствате изтощени или обезсилени. Установяването на нивото на изтощение е ключът към подхранването на желанието за живот.

Колко точно сте изтощени?

Запитайте се дали следващите шест твърдения са верни или не във вашия случай.

  1. Диабетът изразходва прекалено много от психическата и физическата ми енергия всеки ден.
  2. Чувствам се ужасно изтощен, уморен или „изцеден“ от непрекъснатото усилие да контролирам заболяването.
  3. Усещам, че често се провалям в следването на режима.
  4. Струва ми се, че диабетът контролира живота ми.
  5. Демотивиран съм да следвам програмата си за овладяване на болестта.
  6. Чувствам се напълно отчаян по отношение на здравословния ми проблем.

Ако сте отговорили с „вярно“ на повече от две твърдения, вероятно при вас е налице изтощение. Първата стъпка трябва да е разговор с лекаря. Може би медикаментите ви могат да бъдат променени така, че да не се налага да вземате толкова много от тях през деня. Или професионалните съвети ще ви помогнат да научите нови стратегии за понижаване на напрежението и подобряване на настроението.

saznanie-9
Свикнете с инсулина, той улеснява живота ви

Изправете се срещу страха си от инсулина

Над половината хора, страдащи от диабет тип 2, стигат до употребата на инсулин. Един разговор с лекаря ви, преди да му се е наложило да извади „тежката артилерия“, може да ви помогне да овладеете страховете си. Истината е, че не точно инсулинът или иглите плашат пациентите, а това, което те символизират – влошаване на заболяването. Ако лекарят ви все пак предложи приема на инсулин, това вероятно е вследствие на твърде високата ви кръвна захар. Инсулинът помага да възвърнете контрола си над нея и може значително да подобри здравето и начина, по който се чувствате. А поддържането на оптимални стойности на кръвната захар ще премахне опасността от сериозни усложнения, свързани с диабета. Обсъдете страховете си с лекаря и разберете какви са причините, които налагат въвеждането на инсулина.

Активно поддържайте мотивацията си

Диабетът изисква ежедневно внимание: измерване на кръвната захар, прием на медикаменти, спазване на диета, спортуване. Всичко това изисква мотивирано отношение. Истинско предизвикателство е да поддържате този ентусиазъм, за да полагате добри грижи за себе си в дългосрочен план. Използвайте стратегиите и стимулите за вдъхновение, които ви предлагаме тук.

Награждавайте се със златна звезда и при най-малкия успех. Ако сте излезли на разходка (дори да е било само за 10 минути), ако сте свалили половин килограм или ако нивата на кръвната ви захар са били малко по-стабилни през последната седмица, отбележете го и похвалете себе си по някакъв начин. Купете си набор лепенки под формата на златни звездички от някоя книжарница и ги лепете в дневника за кръвна захар, хранене и тренировки. Успехът поражда още успехи, особено когато усещате, че се намирате в печеливш пе­риод.

Среща с лекаря
Среща с лекаря

Не отменяйте часа при лекаря!

Като полагате възможно най-добрата медицинска грижа за себе си, ще понижите риска от усложнения, наранявания или други заболявания. Това включва редовни прегледи при лекаря, стоматолога, офталмолога и т. н.

Ако се опитвате да отслабнете, водете си дневник на храненето. Хора­та, страдащи от диабет, които полагат усилия да свалят излишните килограми, имат повече успех, ако записват дневния си прием на храна.

Разчитайте на приятелска подкрепа веднъж седмично. Наличието на „клакьори“, които да споделят дори най-малките успехи като избягването на пържените картофи за една седмица или 10-минутната разходка в натоварен ден, може да ви помогне да се почувствате силни и способни. Намерете няколко приятели, които ще ви подкрепят.

Наномагнитните чорапи BIOMAGNETIC POWER (Биомагнетик пауър) са новата надежда за диабетиците. Това са първите чорапи, действащи на принципа на нанотехнологиите и нямат аналог в България. Те засилват микроциркулацията на кръвта в краката и намаляват състоянието на дискомфорт, причинено от диабет, нарушено кръвообращение или проблемна кожа. За повече подробности последвайте линка.

Признаците на успеха

Когато страдате от диабет, признаците, че се справяте добре, не се изчерпват с показателите на кръвната захар. Имайте предвид следните неща:

Редовно ниска кръвна захар

По-малко хипогликемични пристъпи

Подобрени стойности на холестерола

Понижено кръвно налягане

Повече енергия

По-елегантна фигура

По-тънка талия

По-ведро настроение

По-пълноценен сън

По-голяма издръжливост

По-високо самочувствие

Не забравяйте за рисковете

Според Американската асоциация на ендокринолозите средно трима от четири американци, страдащи от диабет, имат по едно или повече усложнения, свързани със заболяването. Начинът да ги избегнете е, като поддържате кръвната си захар в норма чрез приемането на лекарства или инсулин и чрез придържането към съветите в тази книга. Дългосрочно изследване на диабета във Великобритания, проведено в продължение на 10 години сред повече от 5000 пациенти с наскоро поставена диагноза „диабет тип 2“, открива, че зрителните, бъбречните и неврологичните усложнения са значително по-малко у тези участници, които държат кръвната си захар под строг контрол (средно количество на А1с от 7%). Изследването установява също, че агресивният контрол над високото кръвно налягане силно ограничава сърдечносъдовите усложнения и ретинопатията при хора, страдащи от диабет тип 2.

Водене на дневник
Водене на дневник

Водете си редовно дневник

Не е нужно да пълните страница след страница с дълбоко съдържателни чувства. Кратките бележки ще ви помогнат да се съ­средоточите върху целите си. Включвайте и това как сте се чувствали през по-голямата част от деня и отбелязвайте всички покачвания или спадове (физически или емоционални). Освен това, ако пишете редовно, дните, в които мислите ви наистина имат нужда от „подреждане“, ще знаете къде да ги сложите.

Измислете си собствена мантра. Повтаряйте си я всеки път, когато се чувствате ядосани, напрегнати или потиснати. Фразата може да бъде проста като: „Такъв е животът“ или „Не прави от мухата слон“. Ако не можете да се сетите за нищо, потърсете вдъхновяващи цитати в интернет. Ако се тревожите прекалено, вероятно трябва да запомните шведската поговорка: „Тревогата често кара малкото нещо да хвърля голяма сянка.“ Ако се чувствате тъжни, може би мисълта на Конфуций: „Нашето най-голямо достойнство не е в това никога да не падаме, а в това да се изправяме отново на крака всеки път“, ще ви докосне. Няма по-добър вдъхновител от Ганди, който казва: „Моят живот е моето по­слание.“

Изследванията са показали, че добавки от масло от вечерна роза могат да са ефективно лечение при диабетна невропатия и ретинопатия. Маслото от вечерна роза съдържа изключително ценните за организма сложни ненаситени мастни киселини Омега – 3 и Омега – 6. Те регулират метаболизма, подпомагат обмяната на веществата, стабилизират хормоналния баланс. За повече подробности последвайте линка.

Решавайте кръстословици, судоку или редете пъзели

Когато усилията ви да понижите кръвната си захар или да свалите килограми не показват резултати (все още), чувствата ви наистина могат да пострадат. Понякога най-доброто нещо, което можете да направите, е да забравите за диабета за малко и да се разсеете с лека кръстословица или друга игра или дейност, в която има някаква цел. Ще си починете от притесненията и ще си припомните, че има неща, които са във ваша власт.

ХИТОЗАН Трайно отслабване с „магнит за мазнини“ код30220

Хитозанът е извлечен от черупките на морски организми, като раци и миди. Това са естествени фибри, които увеличават обема си при прием на вода. Те действат като мастен блокер с висока ефективност. За повече подробности последвайте линка.

Гледайте комедия или научнопопулярен филм, не драми. Ако сте имали проблеми с бонбоните в офиса или сте преяли със спагетите за вечеря, отбягвайте мелодраматичния филм в киното. Едно австралийско проучване по казва, че жените, които гледали тъжни документални филми, били много по-предразположени към прекаляване с шоколада, в сравнение с тези, които отишли на интригуващ филм за пътешествия. Друго проучване открива, че хората консумирали с 30% повече пуканки с масло, когато гледали „Любовна история“, в сравнение с публиката на комедията „Сватбен сезон“.

Отделете 15 минути от деня си за пълно безделие. Впишете ги в тефтера или отбележете редовна почивка в календара на компютъра си. Независимо дали използвате това време просто да поседите на тишина, да направите лека разходка или да си повторите някое положително твърдение, няколкото минути извън графика ви ободряват и помагат да се освободите от напрежението или притеснението. Кратките почивки могат дори да ви заредят с повече енергия, за да се справите със задачите си.

Запишете се на някакъв курс просто за да се забавлявате

Дали ще бъде йога, рисуване, грънчарство, готварство или ориенталски танци – ще ви помогне да избегнете усещането, че целият ви живот се върти около диабета. Също така ще развиете творческата си страна, което е сигурен начин да почувствате прилив на енергия и настроение.

Отивайте до мястото си за молитва всяка неделя. Поддържането на вярата ще се отрази добре на настроението ви. Ще имате възможността да се докоснете до други, които споделят убежденията ви. Ще имате време да помислите над стремежите си в живота. Ако религията не е вашето решение, медитацията може да предложи същото удовлетворение.

Правете по нещо добро поне веднъж дневно. Отделете време да задържите вратата за някой с много багаж, да занесете цветя на болния съсед или да направите комплимент на някого. Доброто дело е страхотен начин да се откъснете от мислите си, когато сте потиснати. Винаги ви кара да се чувствате по-добре.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *