БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Често срещани оплаквания на очите, ушите, устата, гърлото, зъбите, челюстите и носа и съвети за ефективно лечение

Очите

Очите
Очите

За сериозните проблеми с очите винаги трябва да се консултирате със специалист, но алтернативните терапии могат да подкрепят ортодоксалното лечение и да са особено полезни при оплаквания, които засягат клепачите и сълзните жлези. Когато се лекуват инфекции и възпаления на очите, мийте си ръцете между манипулирането на всяко око и използвайте нови материали, така че да не пренесете инфекцията от едното на другото око.

КОНЮНКТИВИТ

Симптомите на конюнктивита са зачервени, парещи очи, жълт секрет и възпаление около окото или клепача. Обикновено се причинява от инфекция или алергия и не е сериозен, освен при новородени.

Лечение

Билкова медицина. Билкови бани на очите със запарки от лечебна очанка, врабчови чревца, бъз или лайка са успокояващо и ефективно лечение.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Хомеопатия. Хомеопатът може да предпише Argentum nit 6с при “песъчливи” очи или Pulsatilla 6с за сърбящи очи със секрети.

ПРОБЛЕМИ СЪС ЗРЕНИЕТО

Замъгленото зрение, трудностите в четенето, уморените очи, главоболието са все типове проблеми със зрението. Тз могат да са резултат от проблеми със зрението, високо кръвно налягане и напрежение в очите, както и от други фактори.

Лечение

Йога. Концентрираното гледане в пламъка на свещта е благотворно йогистко упражнение при напрежение в очите. Седнете удобно и гледайте втренчено, без да мигате, горяща свещ от около метър в продължение на 10 секунди. Закрийте очите си с длани, без да ги докосвате, за около 30 секунди, възобновете втренченото гледане само с едното око, след това с другото, а после и с двете, обръщайки главата. Постепенно увеличавайте времето (20, после 30 секунди) в продължение на няколко седмици.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Хомеопатия. Специфични лекарства, които се вземат при напрежение в очите, включват: арника, когато мускулите са уморени; Natrum mur., когато очите болят при вдигане или сваляне на погледа, Ruta grav., когато очите горят или ги чувствате напрегнати от работа или от четене, фосфор – когато уморените очи са свързани със силна нервност и притеснения.

Методът на Бейтс . Той е създаден, за да засилва очните мускули и да облекчава проблеми като природна алтернатива на носенето на очила. Това е комбинация от релаксация и упражнения за естествено засилване на мускулите, които контролират всяко око. Създадена е от Уилям X. Бейтс. Основни упражнения на Бейтс:

  • Плискайте очите поред с топла и със студена вода два пъти на ден.
  • Избягвайте да гледате втренчено и непрекъснато местете погледа си.
  • Мигайте на всеки 10 секунди, за да овлажнявате окото.
  • Практикувайте фокусиране върху обекти, разположени наблизо и надалеч.
  • Станете и нежно се полюшвайте, позволявайки на погледа да се движи с тялото.
  • Запомнете определени обекти.

Бейтс е бил убеден, че виждането на обектите в представите помага на очи­те да виждат обекта в действителност.

Лечение

Диета и хранене. Изследванията показват, че витамините В2 и С могат да помогнат тогава, когато зрението се влошава, тъй като лещата помътнява. Допълването с витамин Е и с антиоксидиращия минерал селен  може да облекчи хранителни дефицити, които влошават състоянието.

Хомеопатия. Специфичните лекарства включват фосфор, когато има усещане за мъгла, която се спуска пред очите, Calcarea – за ранните етапи, когато в лещата се виждат кръгове, Silica — за по-късните етапи, когато катарактата започва да пречи на зрението.

ГЛАУКОМА

Постепенна загуба на зрението, болка във и над очите, виждане на “пръстени” около светлините са симптомите на глаукомата. Болестта се причинява от натрупване на течност в предната камера на окото. Глаукомата може да е асимптоматична и зрението — да се загуби, преди пациентът да е осъзнал, че е болен. Ако имате семейна история на глаукома, трябва редовно да ходите на прегледи при офталмолог

Лечение

Хидротерапия. Домашната хидротерапия предлага незабавно облекчение – налагайте последователно горещи и студени компреси върху очите.

Метод на Бейтс. Тези упражнения също могат да се използват за лечение на това заболяване (виж по-горе).

Хомеопатия. Вземайте беладона ЗОс на всеки 15 минути максимум до 10 дози, когато започнат симптомите.

КРИВОГЛЕДСТВО

Кривогледството е обръщане на окото или очите навътре или навън. При възрастните то обикновено се причинява от увреждане на очните мускули или моторните нерви, които контролират мускулите на окото, в типичния случай резултат от диабет, хипертония, мозъчен тумор или мозъчно ув­реждане. При децата кривогледството трябва да се лекува, преди засегнатото око да стане мързеливо и неефективно.

Лечение

Метод на Бейтс. Леко кривогледство може да се лекува успешно.

Йога. Закриването на очите с длани (без да ги докосвате) релаксира очните мускули и подобрява късогледството. Облегнете ръцете си на масата и разтрийте длани. Захлупете затворените си очи с длани, спирайки достъпа на светлина, и се отпуснете за 20 секунди, като същевременно продължавате да съзнавате зрителните усещания. Повтаряйте поне два пъти дневно.

Хомеопатия. Специфичните лекарства включват Gelsemium 6с и Alumina 6с.

Ушите
Ушите

Ушите

Подобно на очите, сериозните инфекции на вътрешното ухо трябва да се консултират със специалист. Алтернативните терапии могат да са много полезни при проблеми, причинени от инфекция на външното ухо и силен катар.

БОЛКА В УХОТО

Болката в ухото е остра и е придружена от повишена температура, причинена от инфекция на външното или средното ухо.

Лечение

Билкова медицина. За незабавно облекчение внимателно капнете в ухото две капки от есенциално масло от жълт кантарион, бадеми, чесън или лопен и дръжте увита в хавлия бутилка с топла вода до ухото.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Хомеопатия. Беладоната може да се приписва при силна и пулсираща болка.

ТИНИТУС

Тинитусът е непрекъснато звънене в ушите, обикновено резултат от чужди тела в тях, увреждане вследствие на натиск, някои медикаменти, ушна кал и остаряване.

Лечение

Йога. Засилете циркулацията на кръвта в главата чрез деликатни упражнения за глава и шия.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Билкова медицина. Ушната хопитерапия със свещ е традиционно индианско лекарство и е безопасен и естествен начин за отстраняване на ушната кал — една от причините за това оплакване. Опитният практик поставя специално създаден цилиндър или свещ в ухото и я запалва, изваждайки старата ушна кал и въвеждайки целителни билкови пари.

Хомеопатия. Специфичните лекарства включ ват Salicylic ас. 6с, Carbon sulf. 6с, China sulf. 6с и Kali iod. 6с.

ГЛУХОТА

Това е пълна или частична загуба на слуха. Глухотата може да се дължи на инфекция, блокиране на евстахиевата тръба, твърде много ушна кал или отосклероза. Може да се причинява и от мениеров синдром, медикаменти, лошо хранене, остаряване и вродени състояния.

Лечение

Натуропатия. Натуропатична диета, богата на витамин А, подпомага възстановяването на увредените тъкани в ухото и стимулира слуховия нерв. Екстракт от зърна на грейпфрут, наречен Citricidal, размеква втвърдената ушна кал – често срещана причина за частична глухота. Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Хомеопатия. Лечението трябва да е конетитуционално, но специфичните лекарства могат да включват Phosphorus, Gra-phites, Aconite, China, Arnica, Gelsemium u Che-neopodium, всичките 6c.

Акупунктура. Терапевтите свързват ухото с работата на бъбрека и пикочния мехур и използват фини игли, за да деблокират тези енергийни пътища и да стимулират нервите на ушите.

Вземете веднага предпазни мерки – в случай на бактериална инфекция трябва да пиете антибиотик, назначен от специалист.

Носът

Носът
Носът

Носът създава допълнителен мукус, когато има инфекция, за да я изхвърли от тялото; течащият нос в студено време е признак, че защитната система на тялото ви функционира добре.

КИХАНЕ

Кихането представлява шумно изхвърляне на въздух и дразнещи вещества от носа и често е резултат от вирусна инфекция или алергия.

Лечение

Йога. Има различни йогистки упражнения, включително бързо коремно дишане и дишане и протягане, които могат да облекчат носна алергия. Изчистването на носа според йогистката традиция също помага: напълнете съд с дълъг чучур с леко подсолена топла вода и отметвайки глава назад, нагласете чучура в едната ноздра и бавно изливайте вода, докато тя не излезе през другата ноздра.

Повторете и от другата страна.

КАТАР

Кашлица, блокиран или течащ нос, хрипове, причинени от изхвърлянето на плътен слой мукус от гърлото – това са все симптоми на катар.

Лечение

Билкова медицина. Правете гаргара с топла вода, в която е разтворена една чаена лъжичка сол, или капка масло от кедрово дърво, поставена в половин чаша вода.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Хомеопатия. Лечението трябва да е конституционално, но конкретните лекарства могат да включват Arsenicum iod. 6с, Graphites, 6с, Hydrastis 6с, Kali bich. 6с, Natrum mur. 6c, Sanguinaria 6c, Calcarea 6c, Sulfur 6c u Pulsatilla 6c.

СИНУЗИТ

Синузитът включва главоболие, болезнен, пълен нос и плътен секрет от носа. Причинява се от възпаление на една или повече от седемте костни кухини (синуси) в предната част на черепа.

Лечение

Диета и начин на хранене. Възможно е постоянните пристъпи да са причинени от хранителна алергия. Препоръчват се добавки от витамин С и В-комплекс, цинк и желязо.

Билкова медицина. Използвайте инхалации на пара на ароматични масла, например евкалипт или бор, и нежно масажирайте горната част на носа при междувеждието.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Хомеопатия. Специфичните лекарства могат да включват Kali bich. 6, Silica 6с, Hepar sulf. 6c, Pulsatilla 6c, Belladonna 30c.

Акупунктура. Това лечение приписва състоянието на дефицит на чи (потока на енергията) в белия дроб.

Как да си помогнете?

Витамин С и цинкът ще подсилят имунната ви система и ще намалят настинките и кихането.

Вътрешността на носа е покрита с мембрани, които създават непрекъснат поток от предпазващ мукус, за да демобилизират и да отстранят дразнещите частици, които навлизат в носа, докато дишаме.

Временно изключете произвеждащите мукус храни, например млечни произведения, бяло брашно и захар, и добавете чесън.

Овлажнете въздуха в стаите и подгответе инхалации на пара. Увеличете приема на витамин С и В-комплекс, желязо и цинк.

Проблеми с устата и гърлото

Билково лечение на устата и гърлото
Билково лечение на устата и гърлото

Подобно на носа, устата и гърлото са открити за инфекции от източници, намиращи се във въздуха. Те са повлияни и от проблеми с дробовете, синусите и стомаха. Проблемното гърло може да е резултат от конституционална слабост и реагира добре на холистичния подход, предлаган от алтернативните терапии.

ХЪРКАНЕ

Състоянието се причинява, когато мекото небце на устата вибрира и издава шум, когато човек спи. Хъркането обикновено може да се спре, като спящият се събуди или като промени позата си. Понякога обаче то е резултат от “апнея по време на сън”, при която човек спира да диша за минута или повече по време на сън. Тялото се стимулира от приток на епинефрин (адреналин), за да издаде внезапен хъркащ шум. Апнеята по време на сън се характеризира с прекалена сънливост през деня и е сериозно заболяване, за което винаги трябва да се търси медицински съвет.

Лечение

Йога. Релаксиращи йогистки упражнения преди сън подобряват техниката на дишане.

Легнете на пода с раздалечени ръце и крака и дишайте дълбоко и бавно с релаксиран ритъм. Издишвайте по-дълго, отколкото вдишвате.

ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО

Основният симптом на възпаленото гърло е остра, груба болка при преглъщане; тя може да се придружава от повишена температура.

Добавете в диетата си витамин С и цинк и изключете млечните произведения (които подпомагат производството на мукус). Щадете гласа си, като избягвате да говорите, когато имате ларингит.

Възпаленото гърло и фарингитът са по същество едно и също нещо. Повечето случаи (70%) са причинени от вирусни инфекции, а останалите – от стрептококи. Вирусните инфекции често са съпътствани и от други симптоми, например течащ нос и кашлица, докато стрептококовите обикновено са по-тежки.

Лечение

Хомеопатия. Хомеопатът може да предпише Hepar sulf. ЗОс при много болезнено възпалено гърло.

Билкова медицина. Добре е да се правят гаргари или да се пият: 2 капки есенциално масло от лимон и сандалово дърво в чаша топла вода или смлян на прах корен от женско биле, разтворен в топла вода (има лек анестетичен ефект). Или опитайте 30 г от билката червен градински чай (или обикновен градински чай), смесена с топла вода. Настойката с билката канадски хидрастис е успокояваща. Направете мехлем с евкалиптово и ментово масло и намажете шията и гърдите.

ЛАРИНГИТ

Ларингитът се проявява чрез пресипване, болки в гърлото, кашлица и прекалено много мукус и е причинен от възпаление на мукусните мембрани на ларинкса.

Лечение

Билкова медицина. Настойки с градински чай и гаргари с мащерка — и малки количества за пиене — на всеки 8 часа облекчават пресипването. Настойки с листа от бяла градинска ружа, пити няколко пъти на ден, облекчават възпалението на мембраните.

Хомеопатия. Хомеопатът може да предпише Belladonna при възпалено гърло, пресипване и болки или Causticum при неприятни усещания в гърдите и гърлото и Spingia при суха кашлица (всичките са ЗОс).

ФАРИНГИТ

Това е възпалено гърло, причи­нено от възпаление на фаринкса, който свързва задната част на носа със задната част на гърлото. Възпалението обикновено се причинява от остра или хронична инфекция, или е резултат от тютюнопушене, алкохол или прекомерна употреба на гласа.

Лечение

Билкова медицина. Гаргари с ябълков оцет и мед, топла вода с няколко капки сандалово и лавандулово масло четири пъти на ден облекчават бол­ката и успокояват гърлото. Правете инхалации с босилек, налагайте студени компреси на гърлото, за да облекчите болката, и пийте билков чай за успокоение.

Хомеопатия. Хомеопатът може да предпише Lachesis – за облекчаване чувството на напрегнатост в гърлото, и Apis — при възпалено гърло и болка.

Билките съдържат лекарствени вещества и затова трябва да се използват изключително внимателно. Консултирайте се с лекар, ако възпаленото ви гърло не се подобрява.

Избягвайте тютюнопушенето, алкохола и използването на гласа, докато сте в това състояние. Пийте много течности и приемайте допълнително витамин С, В-комплекс, цинк и желязо.

АНГИНА

Възпалено гърло, болка при преглъщане, повишена температура и понякога запушен нос се при­чиняват от възпаление на сливиците. Разстройството е най-често срещано при децата. Ангината обикновено е резултат от остра инфекция, макар че податливите хора могат да имат пристъпи и когато са изтощени и стресирани. Многократната поява на ангина може да е свързана и с хранителна алергия.

Лечение

Билкова медицина. Билковите лечения са сред най-старите природни форми на терапия на ангината и помагат за охлаждането на отеклите мембрани. Бялата ружа, живовлякът, бъзът и кочата трева могат да се използват или като тинктури, или като гаргари.

Консултирайте се с квалифициран практик/терапевт за:

Цветните лекарства на Беч. Лекарствата на Беч (или Бах) от бодлива зеленика, бук, камшиче и цикория са благотворни при това заболяване. Тези концент­рирани лекарства се купуват в малки количества и по няколко капки от тях се прибавят в минерална вода. Лекарството се предписва не само за болестта, но и за емоционалното състояние на духа. Препоръчително е първоначално посещение при квалифициран практик.

Хомеопатия. Лечението трябва да е конституционално, ако проблемът е хроничен, но специфичните лекарства, подходящи за пристъпи на ангина, включват: Belladona ЗОс, Нераг sulf. 6с, Mercurius 6с, Lycopodium 5с, Lachesis 6с и Phytolacca вс. Избраното лекарство зависи от природата на изпитваната болка в гърлото и от симптомите.

Проблеми със зъбите и челюстта

Студен компрес на болен зъб
Студен компрес на болен зъб

Проблемите със зъбите и венците не трябва да се игнорират, тъй като могат да са симптоми на някакво сериозно заболяване. Кървящите венци са следствие и от дефицит на витамини. Ако останат нелекувани, язвите и инфекциите в устата могат да доведат до проблеми със стомашно-чревната система.

ХАЛИТОЗА

Халитозата е лош дъх, вероятно причинен от гниене на зъбите, възпалени венци (гингивит) или стомашно-чревни разстройства.

Лечение.

Билкова медицина. Дъвченето на магданоз и пиенето на ментов чай омекотяват дъха и неутрализират неприятната миризма.

Хомеопатия. Съществуват голям брой специфични лекарства за лош дъх, включително Nux vomica, когато дъхът мирише на кисело, осо­бено след стомашно разстройство, Mercurius, когато миризмата на дъха и потта е твърде натрапчива, а езикът е жълт и изпръхнал, Pulsatilla — след ядене на мазна храна.

ГИНГИВИТ

Това е бактериална инфекция на венците, причине­на от натрупването на плака. Симптомите включ­ват подути, кървящи венци. От време на време гингивитът се причинява от дефицит на витами­ни, от медикаменти или разстройства на кръвта. Можете да избегнете заболяването, като редовно миете зъбите си и ги почиствате със зъбна свила.

Лечение.

Хомеопатия. Лекарствата включват Mercurius, когато венците са гъбести, а дъхът — лош; Kreosotum, когато венците са червени, възпалени и подути и лесно кървят, а корените на зъбите са оголени, и Natrum тиг., когато венците са подути, кървят и в устата има язви и вкус на гной.

Редовното миене и чистене на зъбите със зъбна свила е от съществено значение. Ефективна, естествена зъбна паста може да се приготви с две части сода бикарбонат и една част сол. Дъвченето на зърна от кардамон също помага.

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА УСТАТА – АФТИ

Афтите са малки бели петна в устата, устните, езика и венците, причинени от гъбичната инфекция кандида. Те са най-често срещани при младите, хората от третата възраст и при лицата, приемащи медикаменти за потискане на имунната система. Орални стероиди, дълга болест и антибиотици също могат да насърчат масовото нахлуване на гъбички.

Лечение

Диети и хранене. Уморете от глад тази гъбична инфекция, като временно изключите захарта и рафинираните въглехидрати от храната си. Добавянето на чесън, зехтин и кисело мляко, съдържащо ацидофилус, към храненето ще способства за елиминиране на инфекцията.

Билкова медицина. За незабавно облекчение използвайте вода за уста, съдържаща алое вера, смирна или невен.

Хомеопатия. Препоръчва се конституционално лечение, но специфичните лекарства могат да включват Borax — използва се в началото на пристъпа, Capsicum, когато афтите парят и са възпалени, Natrum mur., когато върху устните има рани от измръзване, и Arsenicum alb., когато лицето страда от язви в устата.

 

ЯЗВИ В УСТАТА

Това са болезнени жълтеникави, кръгли или овални петна в устата. Те често са признак на изтощение или стрес, но могат да се причиняват от нараняване на езика и устата или от люти или кисели храни. В някои случаи са причинени от хранителна алергия.

Лечение

Билкова медицина. Вода за уста, съдържаща невен, смирна и мащерка, е изцеляваща. Друг вариант е да натривате язвичката с гел от алое вера.

Хомеопатия. Препоръчва се конституционално лечение, ако язвите са хронични, но специфични­те лекарства включват Borax, Arsenicum alb., Mercurius u Nitric асid.

ЗЪБОБОЛ

Болките в зъбите и венците, които могат да се разпрострат и към главата, обикновено са резултат от абсцес, гниене на зъб, чувствителност, гингивит и синузит.

Лечение

Билкова медицина. Втривайте есенциално масло от карамфил.

Хомеопатия. Специфичните лекарства, които могат да се дават на всеки пет минути максимум до 10 дози, включват: Plantago, Coffea, Chamomilla, Mercurius, Pulsatilla, Staphisagria, Belladonna, Bryonia, Apis u Calcarea.

СИНДРОМ НА ТЕМПОРОМАНДИБУЛАРНАТА СТАВА (СТС)

Синдромът на темпоромандибуларната става (TMC) включва болка в главата, челюстите и лицето, често причинена от скърцане със зъби (бруксизъм).

Лечение

Хидротерапия. Последователното поставяне на горещи компреси и лед върху болезнената област често предлага незабавно облекчение.

Автогенен тренинг. Тази терапия включва специални упражнения, които успешно могат да облекчават мускулното напрежение в челюстите.

Хомеопатия. Съществуват специфични лекарства за скърцане със зъби, включително Cina, Santoninum, Phytolacca, Zinc u Arsenicum alb.

При зъбобол и синдром на темпоромандибуларната става (СТС) натривайте масло от карамфил в засегнатия зъб и използвайте бутилка с гореща вода, за да облекчите болката, докато не отидете на зъболекар. СТС се облекчава от поставянето на лед върху засегнатата област.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *