Ритифобия – симптоми и лечение

Ако страдате от ритифобия, задължително се консултирайте с психотерапевт

Ритифобията представлява ирационален страх от появата на бръчки и то най-вече по лицето.

Разбира се, всеки от нас е наясно, че бръчките са неизменна част от напредването на възрастта, но за хората, превърнали се в жертва на тази фобия, това се превръща в парализиращ страх.

И тази фобия, както всички останали е породена от преживяването на някакъв травматичен момент в живота ни. Така например специалисти посочват, че травматичният опит директно се свързва с бръчки.

Ако страдате от ритифобия, задължително се консултирайте с психотерапевт
Ако страдате от ритифобия, задължително се консултирайте с психотерапевт

Част от хората, страдащи от ритифобия още в детските си години са отбягвали контактите с по-възрастни от тях хора и това е една от причините, поради която не приемат неизбежното появяване на бръчки, когато човек един ден остарее.

Симптоми
Най-честите симптоми, издаващи, че страдате от ритифобия, както и за много други заболявания са сърцебиене, треперене, сухота в устата, безпочвена на пръв поглед загуба на контрол, изтръпване, интензивен страх и задух.
Ако ритифобията стане прекалено натрапчива, най-добре би било да се обърнете към терапевт.

Лечение
Човекът, страдащ от ритифобия изпитва потрес и направо се ужасява при вида на възрастни хора. Тази среща може да ги травмира до такава степен, че да започнат да избягват ползването на градски транспорт, пазаруването и редица други дейности, при които рискуват да се срещнат с възрастни хора.
Ненавременното лечение на ритифобията може да се превърне в инвалидизиращо състояние, което да окаже негативно влияние върху живота ви.

Единствения начин да се избегне това състояние е посещението при специалист терапевт, чиито усилия да бъдат насочени към овладяването на различни видове техника за помощ, пише ezine.bg.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *