Диета при бръчки

Човешкото лице може да разкаже хиляди истории, и тъжни, и радостни, но повечето от нас биха предпочели те да не са изписани с бръчки

brachki1
Диета при бръчки

Докато остаряваме, повърхностният слой на кожата изтънява. По-долният слой започва да губи колаген и еластин – влакната, които й придават еластичността. В най-дълбокия слой под повърхността мастните клетки се свиват. Резултатът? Бръчки и отпускане на кожата. Можете да хвърлите вината отчасти върху вредното въздействие на слънцето. Ултравиолетовите лъчи разрушават кожата и образуват свободни радикали, които унищожават колагена. Тютюнопушенето и замърсяването на въздуха имат подобен ефект.

Тялото реагира, като произвежда собствени антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали, но когато защитните му сили започнат да спадат, вие можете да се притечете на помощ, като му осигурите антиоксиданти с храната.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Пиле без кожата, риба, бобови храни, ядки и други храни, богати на протеини

Протеинът помага за възобновяването на клетките, попаднали под разрушителното действие на свободните радикали. Протеините се разграждат в организма до аминокиселини, които са основните градивни части на клетките. Големият им брой ускорява възстановяването на повредените клетки и колагена.

Минимален прием: Протеини без мазнина към всяко хранене.

Зехтин

Зехтинът е богат на олеинова киселина, която задържа течност в клетъчните мембрани и така допринася за еластичността на кожата. Зехтинът съдържа и малки количества други есенциални мастни киселини, които потискат възпаленията. Но полезните му свойства не се изчерпват с това. Той е богат на антиоксидантите витамин Е и полифеноли, които предпазват кожата от разрушенията на свободните радикали.

Минимален прием: Използвайте зехтина като основна мазнина при готвене.

Полезен съвет: Избирайте зехтин от вида екстра върджин, който е преминал минимална преработка и е запазил антиоксидантите си. Загрявайте го възможно най-малко. Така ще запазите ценните му качества.

Чесън

Чесънът дава не само аромат на ястието, но и полезните за кожата вещества полифеноли.

Минимален прием: Купете си преса за чесън и я използвайте възможно най-често – добавяйте го суров към салатата или сготвен към ястието. Можете да приемате нарязани скилидки като хапчета през целия ден. Полезен съвет: След като нарежете чесъна, оставете го да престои 10-15 минути, преди да го добавите към ястието. Това ще му позволи да отдели полезните си вещества.

Черни и червени боровинки, малини и ягоди

Не се лъжете от малкия размер на дребните плодове – колкото и да е странно, те са изключително богати на антиоксиданти. След тях се нареждат червените ябълки с кората. Всички тези плодове предпазват кожата от вредното влияние на околната среда. Цитрусовите плодове също съдържат голямо количество антиоксиданти.

Минимален прием: Една чаша плодове (ягоди, малини, червени и черни боровинки) на ден. Добавяйте ги към плодови кремове, към зърнената си закуска или към тестото за палачинки и мъфини.

Зелен чай

Благодарение на внушителния си запас от полифеноли, зеленият чай заема едно от първите места сред полезните за кожата напитки.

Минимален прием: 4 чаши на ден. Ако сте чувствителни към кофеин, пийте последната си чаша преди 15 часа.

Сьомга, скумрия и други риби, богати на омега-3 мастни киселини

Вече знаете, че омега-3 мастните киселини са полезни за сърцето, но едва ли подозирате, че едно парче сьомга на скара ще сътвори чудеса за кожата ви. Омега-3 предпазват клетките, като задържат течността в мембраната им.

Минимален прием: Най-малко две порции от 120 г тлъста риба на седмица.

Зеленчуци и бобови храни

Ако прибавите тези храни към вече споменатите тлъста риба и зехтин, ще получите комбинацията, благодарение на която кожата ви ще стане млада, гладка и свежа. Според изследванията на австралийски учени хората, които консумират най-много зеленчуци, фасул, риба и зехтин, имат най-малко бръчки. Тайната на младата кожа се крие в комбинацията от мононенаситени мазнини, антиоксиданти и протеини.

Минимален прием: 5-6 порции от 1,5 чаша зеленчуци. Можете да добавяте бобови зърна към салатите, да похапвате супа от фасул или леща, или да включите в седмичното си меню ястие с бобови храни, като чили.

Вода

Клетките на кожата се нуждаят от много течности, за да поддържат мембраната си еластична и способна да усвоява хранителните вещества. Сутрин напълнете една бутилка от два литра с вода. Това е минималното количество, което трябва да изпиете. Ако отделяте много пот поради физическа активност или горещ климат, трябва да приемате повече течности.

Минимален прием: Поне 8-10 чаши от 250 мл течности на ден.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Витамин Е

Този витамин се свързва със здравия и сияен вид на кожата, тъй като съдържа защитни антиоксиданти.

Доза: До 400 IU на ден.

Омега-3 мастни киселини

Тези мастни киселини, предимно от вида ЕРА, са ефикасни при кожни възпаления и според едно изследване директното им прилагане върху кожата подобрява структурата на колагена и еластиновите фибри. Приемът на капсули рибено масло ще ви помогне в борбата с бръчките.

Доза: Четири капсули от 1 г дневно.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Кафе

Според някои учени кафето допринася за появата на бръчки, като увеличава отделянето на хормоните на стреса-адреналин и норадреналин.

Захар

Време е да се откажете от сладкишите и бонбоните. Няколко изследвания са доказали, че консумирането на сладки храни и напитки може да увреди колагена.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *