ТОБРЕКС / TOBREX

Съдържа тобрамицин, борна киселина, безводен натриев сулфат, натриев хлорид, талоксапол, бензалкониев хлорид и вода. Влагат се и известни количества натриев хидроксид или сярна киселина за поддържане на определени киселинни нива

Предназначение

tobreks-dlya-novorozdennihТОБРЕКС е лекарствен продукт под формата на капки за очи (предлага се и вариант като очен мехлем). Предназначен е за лечение на възпалителни процеси в очната лигавица. Съдържащият се в композицията антибиотик блокира размножаването на причинителите, които могат да са бактерии от широк спектър. Стандартен лекарствен продукт при бактериален конюнктивит.

Как се приема

Опаковката капки за очи ТОБРЕКС е индивидуална. Използвайте я лично и не я преотстъпвайте – така заразата няма шанс да се разпространява. При поставяне на капките следвайте инструкцията от листовката – старайте се да не докосвате окото и клепача с накрайника.

Дозировката и продължителността на лечението се определят от офталмолога в зависимост от степента на инфекциозния процес.

При по-леки състояния на всеки четири часа се поставят по 1-2 капки от препарата в засегнатото око или в двете очи.

При силна инфекция препаратът се поставя в същата доза на всеки час, докато се установи положително повлияване.

След това лечението продължава с интензивност, препоръчана от лекаря.

Продължителността на лечението при бактериален конюнктивит и други инфекции продължава 7-10 дни. Не прекъсвайте лечението преди срока, определен от лекуващия!

При предозиране е възможно да се почувства сърбеж и да се получи локален оток на клепача. Ако лечението на очния проблем включва и други медикаменти, между тях и ТОБРЕКС трябва да има поне пет минути интервал.

Възможни нежелани ефекти

Прилагането на ТОБРЕКС може да причини смущаващи странични ефекти, които налагат лекарска консултация. Част от тях засягат само окото/очите, но има и общи реакции на организма.

Обичайните негативни реакции, за които се съобщава при лечение с ТОБРЕКС, са усилване на болестната симптоматика: по-силно зачервяване, оток на клепача, поява на сълзене или секрет, влошаване на зрението, замъглено виждане, силен сърбеж. В редки случаи настъпва оток и зачервяване на клепача, усещане за чуждо тяло в окото, усещане за сухота и дразнене. Възможни са увреждания на роговицата.

Съобщавано е за общи алергични реакции, като след прилагането на ТОБРЕКС пациентът усеща главоболие и сърбеж, получава обриви по тялото, забелязва окапване на миглите, поява на сухи зони върху кожата до загуба на пигментация.

Кога НЕ БИВА да се приема

ТОБРЕКС не бива да се прилага при алергия към някой от компонентите на продукта.

Носенето на контактни лещи по време на лечението с този медикамент не се препоръчва.

Продуктът не се препоръчва за бременни и кърмачки.

Не прилагайте при деца на възраст под една година.

Не шофирайте непосредствено след поставянето на капките, тъй като има опасност известно време зрението ви да е влошено, да виждате замъглено или двойно.

Взаимодействие с други медикаменти

Паралелната употреба на този лекарствен продукт с други медикаменти е възможна

_________

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за опаковка от 5 мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *