Недостигът на сън смалява мозъка

Недостигът на сън може да причини смаляване на размера на мозъка. Това твърдят учени от Сингапур с припомнянето, че в името на доброто здраве възрастните не бива да спят по-малко от седем часа.

sonУчени от медицинската школа Duke-NUS в Сингапур са изследвали здравето на 66 възрастни китайци, които периодично се подлагали на мозъчно сканиране в продължение на години. Паралелно с това те попълвали анкета с въпроси около продължителността и качеството на съня си, описват от medikforum.ru.

Изследването установило, че онези от доброволците, които спели най-малко, показвали най-лоши резултати на когнитивните способности и при тях най-ясно личали негативните възрастови промени в мозъчната дейност. Снимките на мозъка също доказвали, че протичат негативни промени – при тях видимо намалявал обемът на мозъка.
Резултатите от това изследване показали колко пагубен за всеки човек е недостигът на сън. Възможно е именно хроничното недоспиване да е един от главните фактори, водещи до нарушения в мозъчната дейност, включително и развитие на деменция.

Изследователите са убедени, че недостигът на сън може да бъде маркер за ускорено стареене на мозъка. И в други изследвания е доказвано, че за гарантиране оптимална работа на мозъка е необходимо да се спи не по-малко от 7 часа. Това правило се потвърждава и от компютърни тестове за когнитивните функции на мозъка.

Същевременно науката е категорична, че прекалено дългият сън е също толкова вреден за организма на един здрав възрастен човек, колкото и неговият недостиг.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *