Сокът от спанак лекува храносмилателния тракт

Спанакът е незаменима храна за целия храносмила­телен тракт.

 сок от краставица, сок от спанак, разтеж на косата, косопад, буйна коса, сок от моркови, соколечение

В суровия спанак природата е вложила най-финия органичен материал за прочистване, възста­новяване и изграждане на клетките и тъканите в чрев­ния тракт. Приемането на 500 мл правилно приготвен сок от суров спанак дневно води до бързо преодолява­не на запека. За съжаление при възникване на този проблем много хора прибягват до съмнителната помощ на изкуствени слабителни средства (пургативи, лаксативи и др.). Те дразнят мускулатурата на червата и по този начин предизвикват изхвърляне на тяхното съдържимо от организма. Практиката показва, че с времето тялото привиква към слабителните и се налага взимането на повече и по-силни средства, с което се влиза в порочен кръг. Не само че проблемът с конста­тацията не получава своето разрешение, но се стига до едно хронично бездействие на тъканите, мускулите и нервите на червата, което в крайна сметка води до тях­ната дегенерация.

Тук е важно да се отбележи, че след прочистване на червата и изхвърляне през порите на кожата на токсич­ни вещества, организмът трябва да получи съответно­то количество органичен алкален разтвор, който може да се осигури чрез пиене на обилни количества плодо­ви сокове. Ако не се осъществи такова компенсиране на тялото с алкален разтвор, възниква рискът от пов­торно абсорбиране на останалите токсини в чревния тракт, откъдето те постъпват в лимфата и предизвикват отново състоянието, което се опитваме да преодолеем.

За разлика от неорганичните химически слабителни, сокът от суров спанак представлява натурално прочистващо средство, спомагащо за възстановява­не както на тънкото, така и на дебелото черво. По естествен начин спанакът първо заздравява най-засег­натите участъци. Често процесът на регенерация става скрит за човека. Резултатите могат да станат явни от шест седмици до два месеца след започване на ежед­невното консумиране на този сок.

Отново трябва да наблегнем на факта, че всички практики, свързани с прочистване на червата, трябва да бъдат придружени от иригации на дебелото черво и клизми. Ако е необходимо, тези процедури трябва да се правят ежедневно.

Друго ценно качество на сока от суров спанак е по­ложителният му ефект върху зъбите и венците при превенцията от пиорея. Тази болест всъщност е мека форма на скорбут, която се предизвиква от недостига на определени елементи в тялото, които могат да се открият комбинирани в сока от моркови и спанак. Кръ­вотечение от венците и фиброидна дегенерация на зъбната пулпа са резултат от навика да се консуми­рат девитализирани зърнени храни, рафинирана за­хар и други продукти, не съдържащи пълноценни хра­нителни вещества. За тези неприятни състояния допри­нася и недостигът на витамин С в организма. Оконча­телното разрешаване на всички тези проблеми е пости­жимо само когато диетата бъде ориентирана към суро­ва растителна храна и особено чрез пиене на големи количества сок от спанак и моркови.

Натрупването на токсични вещества в дебелото чер­во, вследствие загниване на хранителни останки в него, предизвиква поява на многобройни заболявания като язва на дванадесетопръстника, злокачествена анемия, конвулсии, нервни смущения, нарушена секреция на щитовидната и надбъбречните жлези, неврит, артрит, абцеси и циреи, болки в областта на половите органи, хемороиди, слабост, сърдечни проблеми, високо и нис­ко кръвно налягане, очни болести, главоболие и др. Всички тези заболявания могат да се появят и при де­фицит на химични елементи, които се съдържат имен­но в комбинацията от сок от моркови и спанак. Така чрез пиене поне по 500 мл от този сок, организмът ще може максимално ефективно да си достави нужните му витамини и минерали и по този начин да възстанови здравословното си състояние.

Спанакът, марулята и кресонът, заедно с морко­вите и зелените чушки, са едни от най-пълноценните зеленчуци, от гледна точка на съдържанието на вита­мини С и Е. Липсата на достатъчно витамин С и Е ед­на от причините за спонтанен аборт, импотентност и стерилитет. Много форми на парализа се дължат на не­достига на витамин Е, който е отговорен за наруше­ната обмяна на веществата и общото състояние на ор­ганизма.

Когато се говори за спанака, обикновено се изтъква неговото лаксативно действие, което се предизвиква от високото съдържание на оксалова киселина. Тази кисе­лина е от особено значение за функционирането на червата, затова в следващите редове сме й отделили специално място.

Спанакът никога не трябва да се яде готвен, освен ако не искаме да натрупаме оксалова киселина в бъб­реците си. Когато този зеленчук се подлага на кули­нарна обработка или се консервира, атомите на оксаловата киселина стават неорганични, което води до отлагане на кристали оксалова киселина в бъбре­ците.

Повече по въпроса вижте в книгата на д-р Н. Уокър „Лечебни сурови плодови и зеленчукови сокове

 

 

ВИЖТЕ ЗАЩО ОКСАЛОВАТА КИСЕЛИНА МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДНА!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *