Някои важни особености на храненето през Великите пости

Храненето по време на Велики пости може да бъде много разнообразно

Това е период, в който човек се вслуша в своята душа, учи се да хармонира с природата, изчиства и просветлява разума си. Подготвя се духовно и физически за най-големия църковен празник – Великден. Според максимата човекът е това, с което се храни, затова е важно вярващите да спазват и режим на хранене.

Великите пости
Първата и последната седмица са най-строги относно ограниченията

Първата и последната седмица са най-строги относно ограниченията. В тези дни на първо място са молитвите. В понеделник, сряда и петък може веднъж на ден да се употребява немаслена студена, суха храна (варени зеленчуци, хляб, вода, плодове, компот). Във вторник и четвъртък веднъж на ден може да се яде немаслена гореща храна (зеленчукови каши, зърнени храни, гъби).

В събота и неделя може да се хапва два пъти на ден – на обяд и вечер, да се употребяват растителни мазнини и по малко червено вино, но тези правила не важат за съботата в Страстната седмица – последната седмица от постите. Разрешава се риба само на Благовещение – 25 март, и на Цветница.

Въпреки всичко храненето по време на Велики пости може да бъде много разнообразно. Главното е да включите своята фантазия. Плодовете и зеленчуците са неизменен спътник на постещия като източник на витамини и микроелементи. Не забравяйте, че в условия на стрес (а ограниченията по време на пости са стрес за организма) най-бързо се изразходват витамините от група В.

Често се задава въпросът дали е разрешен алкохолът по време на пости. Колкото и да е странно, църквата не налага такава забрана, особено за бирата. Но ако се пие алкохол, то трябва да е в малко количество и не за „увеселение“, тъй като постът на първо място е отговорен духовен труд, способстващ за изчистването на душата, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *