Серотонинът може да бъде от ключово значение при аутизъм!

Ново изследване прави заключението, което се базира на влиянието на витамин D.

Хормонът, който идва от витамин D влияе на два гена, които контролират нивата на серотонин в мозъка и в червата. Подобрявайки усвояването на хранителни вещества,  може да се помогне за предотвратяване на аутизъм или подобряване на поведенческите симптоми на заболяването, според учени от Детската болница „Oakland Research Institute“ .

Серотонинът играе важна роля за социалното поведение на хората и ниските му нива се свързват с анормално поведение при хора с аутизъм. Учените са открили, че витамин D активира ген, който произвежда серотонин в мозъка, затова недостигът му може да доведе до по-ниски нива на серотонин.

В същото време, витамин D спира ген, който обикновено инхибира производството на серотонин в червата, открили учените. Прекаленото наличие на серотонин в червата може да стимулира производството на някои имунни клетки, включително антитела, които в утробата на някои майки атакуват мозъчната тъкан на плода. Предишни изследвания са установили, че майки на деца с аутизъм понякога имат по-високи нива на тези антитела.

Новото изследване показва, че трябва бременните жени да получават достатъчно витамин D, за да може да се предотврати аутизъм на детето. Плюс това, витамин D може да се използва за лечение на хора с проблеми в поведението, свързани с аутизъм.

Резултатите от проучването бяха публикувани онлайн на 20 февруари в списанието на Федерацията на американските дружества по експериментална биология .

 

Яжте мазнини за изгаряне на мазнините!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *