Лудостта на гениите: Защо Бетовен топял главата си в леген със студена вода?

Много известни личности са страдали от психически разстройства

 

Бетовен

Но това не им пречело да създават изключителни творения.

По време на работата си над романа „Парижката Света Богородица френският писател Виктор Юго нарочно си остригал половината глава и брадата и изхвърлил ножицата през прозореца. В такъв вид той не можел да излезе на улицата и затова бил принуден да остане в дома си, докато не довърши книгата.

Едгар Алън По имал фобия от тъмното. Когато ходел в училище за бедни, поради липса на учебници, учителят по математика ги водел на близкото гробище, където те трябвало да учат аритметика, изчислявайки годините от живота на хората по надгробните надписи. Нищо чудно, че впоследствие впечатлителният По написал доста страховити неща.

Агата Кристи страдала от т.нар. дисграфия. Тя не можела да пише текст на ръка, затова диктувала всичките си произведения на други хора.

На Уилям Фолкнър му се наложило няколко години да работи като пощальон. Уволнили го, след като станало ясно, че често изхвърля писмата в боклука, вместо да ги носи на получателите им.

Винсент Ван Гог имал диагностицирано биполярно афективно разстройство. В състояние на поредния припадък, художникът си отрязал ухото и го подарил на любовницата си. Освен това той постоянно пиел абсент и това довело до епилепсия и халюцинации.

Същата диагноза имал и Лудвиг ван Бетовен. Състоянията на творчески подем при него се сменяли с пълна апатия и за пише музика, великият композитор трябвало да потапя главата си в леген следена вода, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *