Акушерка разви тинитус след продължителна употреба на антибиотици

tinitusДжийн Лейкинс, пенсионирана акушерка, развива тинитус, след продължителна употреба на антибиотици срещу гинекологична инфекция. Тя започва да чува шумове и в двете си уши. „Ставаха все по-силни и по-силни“, споделя жената.

„Основният звук е като пращене на телевизор, който не е настроен да приема канал“. Тя губи слуха в едното си ухо след операция за премахване на холестеатом (анормален кожен израстък зад тъпанчето) и оттогава тинитусът става още по-изразен. Когато проблемът с ухото се появява отново след години, шумът става още по-силен.

Причинители

Джийн е установила, че умората или стресът влошават състоянието, както шоколадът и виното, особено когато са съчетани с късно лягане.

„Пълноценният нощен сън помага, но обикновено не мога да спя повече от 6 часа, защото шумът ме буди“, споделя тя.

Мисловна тренировка

Джийн има няколко стратегии, които й помагат да съжителства с тинитуса.

„Трябва да се научиш да запазваш спокойствие и да се отпускаш правилно – казва тя. Понякога това означава усамотяване на пълна тишина, съчетано с дълбоко дишане. Помага и концентрацията върху нещо друго: – Държа радиото вкъщи включено. Можеш да тренираш мозъка си да слуша нещо друго освен шума в ушите.“

Само напред

Джийн е отделила няколко години в изучаване на жестомимичния език, за всеки случай, ако загуби слуха и в другото си ухо. Тя полага много усилия, за да се грижи за здравото си ухо и използва тапи за уши, когато отива някъде, където има вероятност да бъде шумно. Тя е консултант доброволец в група за подкрепа на страдащите от тинитус. Нейната мантра е проста: „Бъдете здрави, активни и ангажирани, но преди всичко се опитвайте да водите колкото се може по-нормален начин на живот.“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *