Субарахноиденият кръвоизлив започва с внезапно и много силно главоболие

Пиша Ви по повод на болестта на моя много близка роднина,която заболя от Субарахноиден кръвоизлив на мозъка и в момента е в къщи, изписана от болницата. Лекува се в неврологично отделение  и положението и е много сериозно – на легло е, почти не говори, трудно си движи ръцете и краката. Много моля Вашите консултанти да ми разкажат повече за тази болест.

Виктория Манолова, 46 г. Русе

Субарахноидната хеморагия (кръвоизлив) на мозъка е едно от най-опасните заболявания на нервната система.То се състои в разкъсване на кръвоносен съд, най-често в основата на мозъка и изливане на кръв в така нареченото субарахноидно пространство (между мозъчните обвивки или ципи). Кръвта при по интензивно кървене може да нахлуе в самата мозъчна тъкан и да предизвика типичен мозъчен кръвоизлив с парализа на крайниците и говорни нарушения. Причините за това тежко заболяване  основно са няколко – на първо място вродена слабост на стените на мозъчните съдове – торбовидни разширения (така наречените аневризми), които се пукат при най-различни психични и физични усилия (например при полов акт), по-рядко вродени нарушения на връзката между артериите и вените на мозъка, различни възпаления на мозъчните съдове, високи стойности на кръвното налягане. Началото на заболяването е много типично – много силно главоболие, което започва изведнъж (като удар с чук), гадене и повръщане, силно дразнене от шум и светлина, много често обърканост и нарушение на психиката. В зависимост от тежестта на кръвоизлива се наблюдава сънливост и неадекватност до тежки нарушение на съзнанието – кома и смърт. За жалост няма абсолютно сигурни предвестници на кръвоизлива – понякога по-големите разширения на съдовете дават упорито главоболие в определено място на главата – продължително време. При всяко рязко и силно започнало главоболие, придружено с повръщане трябва незабавно да се търси невролог по спешност. Лечението се извършва задължително в болница -прави се скенер на мозъка по спешност, както и други необходими изследвания. При липса на противопоказания се провежда неврохирургична операция – защипване на разкъсаното място на кръвоносния съд (клипсиране на аневризмата). По този начин се извършва предпазването от повторно кървене. Лечението продължава в отделение за интензивна терапия  с комплекс от лекарства и обгрижване на болния. Профилактиката се състои в регулиране на кръвното налягане, избягване прекомерни и несъобразени с реалните възможности психични и физически натоварвания,обръщане на сериозно внимание на упоритото главоболие – търсене на специализирана неврологична помощ.

Д-р Танко Начев е невролог, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да го потърсят на тел. : 0898 / 990-788.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Субарахноиденият кръвоизлив започва с внезапно и много силно главоболие

  1. Pingback: Тютюнопушенето увеличава риска от развитие на редица заболявания | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *