Психология на страха

Струва ни се, че страховете правят живота ни по-безопасен, но в резултат те могат напълно да парализират човека, сякаш той не живее, а само се страхува

 

страх

Как да постъпим?

Привържениците на невролингенетичното програмиране (НЛП) разсъждават по следния начин: ако в главата ни се ражда някакъв страх, то трябва да се работи именно с това съдържание. И започват манипулации с вашите представи: вие виждате това ярко и в движение, като на кино, или това са статични картинки? Чувате ли някакви думи, звуци? Ако чувате, опитайте се да ги приглушите, като че ли намалявате силата на звука на телевизора. Близко или далече от вас са тези картини? Опитайте се, като в киносалона, да седнете по-далече и да се отдалечите от изображението… На практика това, разбира се, изглежда по-прецизно, но смисълът е приблизително същият. Вие постигате състояние, когато плашещите видения променят формата, съдържанието, цвета, наситеността си и по този начин спират да ви плашат.

Но ако нямате достъп до методите на НЛП, това не означава, че непременно ще живеете цял живот със страховете си. С времето забелязвате, че те започват да ви безпокоят все по-малко, докато накрая напълно изчезват. Но как именно?

Да си представим, че се страхувате от крадци и си представяте как те ви нападат в дома ви. Ако нещо подобно се случи в действителност, вие непременно ще предприемете нещо. Но това е в действителността. А когато нещата са на ниво съзнание, е по-различно. Вие просто се страхувате да ги срещнете, страхувате се да излезете от дома – ами ако са навън… Тогава можете (мислено, разбира се) да изтичате насреща им, да насочите към тях пистолет и да стреляте. Единият се хваща за корема и пада на земята. Останалите замират за миг. Вие се приближавате към „най-главния“ и му казвате: „Ако още веднъж се приближиш до мен, ще те закопая! Опитай се само да ми провалиш живота!“.

С останалите страхове можете да постъпите по същия начин. Създавайки опасности в своите фантазии, се справяте мислено с тях, унищожавате ги, правите всичко, което ви хрумне. Вие не знаете какво има там, навън, но във вашето въображение можете да изгорите с нажежено желязо всички плашещи ви чувства.

Не е сигурно, че този метод е полезен за тези, които се страхуват да се явяват на изпити или пред аудитория: в такива случаи плашещата реалност не се е провинила в нищо пред вас и в нея няма място за праведния ви гняв. Но ако вашият страх таи в себе си заплаха за оцеляването ви, опитва се да ви причини болка, иска да ви обиди или унижи – унищожете я в своето въображение. Подобни страхове се раждат в главата и там трябва да изчезнат – напълно и завинаги, пише вестник „Феномен“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *