10 неща, които предизвикват контактен дерматит

Най-честите причинители на контактния дерматит са бижута, аромати или други химически вещества, с които сте имали вие или вашето дете контакт.

Това е алергична реакция, която се среща при около 60% от жените и 30% от мъжете. След като установите, че имате чувствителна кожа, избягвайте тези причинители:

–      Никел – често се среща в бижутата, закопчалките и копчетата;

–      Злато – също в бижутата;

–      Вредните съставки, които се използват в козметиката, от които най-опасни са парабените и триетаноламин;

–      Тhimerosal представлява органично съединение, съдържащо живак и тиосалицилат. Използва се като консервант в производството на ваксини;

–      Неомицин сулфат – широкоспектърен антибиотик, който се съдържа в медицинска козметика – Флуцинар, Лоринден и др.

–      Синтетичните аромати в козметиката както за възрастни, така и за деца. Прегледайте етикетите за наименование „фталати” и ако има такова ги изхвърлете на боклука;

–      Формалдехид – консервант, който може да се намери в продукти от хартия, бои, строителни материали, лекарства, домашни почистващи препарати и покрития за тъкани. Използва се при работа с трупове;

–      Кобалтов хлорид може да се съдържа в средствата против изпотяване, боята за коса, копчета и др.

–      Бацитрацин – антибиотик за локално прилагане. Като съставка се съдържа в Немибацин, Топоцин, Бивацин и др.

–      Quaternium-15 е консервант, освобождаващ формалдехид. Използва се в много козметични и фармацевтични продукти и като консервант в търговски и индустриални изделия.

Контактният дерматит в конвенционалната медицина обикновено се лекува с локални средства, но понякога може да се наложи (особено при малки деца) да се вземат и антихистаминови препарати. Трябва да се избягва горещата баня и да не се драска кожата. Пиенето на много вода е задължително, за да се прочисти по-лесно тялото от токсините.

Народната медицина препоръчва билки, за да се облекчи възпалението и сърбежа по кожата. Чай от корен на женско биле, невен или гинко билоба имат мощно противовъзпалително действие. За локално използване направете следното: потопете торбичка чай от лайка в приятно топла вода, поставете на обрива за 3 минути. Повторете пак, защото манипулацията се прави с топла торбичка чай. Гелът от алое вера е незаменим при лечението на различни кожни заболявания – дерматити, екземи, алергични обриви, акне и херпес симплекс.

Едно от най-често срещаните усложнения от контактен дерматит е вторична бактериална инфекция на кожата. Ако се появят симптоми за такова усложнение трябва да се консултирате със специалист дерматолог и да не прибягвате до самолечение с билки.

 

 

Внимание: модата може да ни разболее!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *