Срамувам се ужасно! От себе си и от другите!

Всички погледи са отправени към вас! Само мисълта за това ви разстройва

 

срам

Значи принадлежите към тези, които са обзети от страх, когато са заобиколени от много хора. Все едно дали на парти, на служебна вечеря, на представянето на нов проект пред колегите от фирмата или дори при разговор с шефа на четири очи. Вместо да се съсредоточите върху другите, вие постоянно се питате „Как изглеждам? Как ще се справя? Може би другите ще ме помислят за глупава? Дано не се изложа“

Все повече хора се страхуват от социални контакти

Който непрекъснато мисли за себе си по този начин, не може да обърне внимание на тези срещу себе си. Той не е достатъчно концентриран, нервен е и накрая става неспособен да действа – такъв човек страда от т.нар. социална фобия (страх от социални контакти). Данните колко хора страдат от тази фобия в Европа са различни – от 1,7% та чак до 16%, като най-вероятна е една средна стойност. За съжаление, тенденцията нараства, все повече хора, особено по-млади, имат проблеми в общуването си с околните и предпочитат напълно да избягват социалните контакти.

Плахи, стеснителни или болни -разликата е съвсем малка

Границата да се премине от стеснителност към пълно отдръпване при общуване с хората е много тънка. Болен се нарича човек, който се мъчи да избегне напълно ежедневните събития, например когато трябва да говори, да се храни, да пие, да пише или да говори по телефона пред повече хора. Решаващ в такъв случай е страхът от собствени грешки, от критика, от подигравки или срам.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *