Защо се получава пептичната язва?

Отмина времето, когато стресът се смяташе за единствената предпоставка за язва на стомаха или дванадесетопръстника.

Днес вече е всеизвестно, че едни от най-честите причинители на заболяването са бактериите Н. pylori. Ако и вашият случай е такъв, вероятно ви е назначен 10-14-дневен курс на лечение с антибиоти­ци. За пълното ви излекуване обаче ще са необходими 8 седмици. През това време можете да предприемете и други мерки за облекчаване на неразположението (но не бива да комбинирате приема на антибиотици с билкови препарати).

 

В какво точно се изразява проблемът с пептичните язви?

Пептичните язви са рани по лигавицата на стомаха или началната част на тънкото черво (дванадесетопръст­ника), образувани от действието на стомашния ензим пепсин. Храносми­лателната система обикно­вено се предпазва от агре­сивните смилателни сокове чрез тънък слой слузест секрет и естествени антиациди. Но когато бактерията Helicobacter pylori, населя­ваща стената на храносми­лателния тракт, пробие тази защитна система, пеп­синът започва да разгражда собствените ви тъкани. Съ­щото увреждащо действие може да има и продължи­телният прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти като аспирин и ибупрофен.

 

 

Бързи мерки при поява на пептични язви?

 

  • Най-бързодействащите антиацидни препарати, достъпни без рецепта, са Maalox, Almagel, Antiacid и Бепто-Бисмол. При­емайте ги според указанията, описани върху опаковката, и ще почувствате ефекта до 10-15 минути.
  • Потърсете в аптеката циметизин (Tagamet 100), фамотидин или ранитидин (Zantac) – Н2-блокери, които потискат секре­цията на стомашна киселина и ускоряват заздравяването на яз­вата. Дозирайте ги според указанията, отбелязани върху опаков­ката. Не ги приемайте в комбинация с антиацидни препарати – те намаляват действието на Н2-блокерите. (Внимание: Препо­ръчва се предварителна консултация с лекар. Самолечението може да маскира симптомите на по-тежко заболяване, напри­мер рак на стомаха.)
  • Някои хранителни продукти също съдействат за облекчаване на неразположението. Ако страдате от язва на дванадесето­пръстника например, трябва да консумирате повече храни, бо­гати на фибри. Колкото по-дълго се задържи храната в стомаха, толкова повече време ще има за неутрализиране на стомашната киселина, причиняваща болката.
  • Според редица научни изследвания джинджифилът понижа­ва секрецията на храносмилателни сокове и облекчава възпале­нието. Препоръчителната дневна доза е 1 ч. л. – ако я превиши­те, ще предизвикате противоположен ефект. Можете да си ку­пите капсули с екстракт от корена на растението (поглъщайте ги цели или разтваряйте съдържанието им във вода).


 

Важно е не само КОЛКО изяждате, а КАК се храните!

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *