Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо се получава пептичната язва?

Отмина времето, когато стресът се смяташе за единствената предпоставка за язва на стомаха или дванадесетопръстника.

Днес вече е всеизвестно, че едни от най-честите причинители на заболяването са бактериите Н. pylori. Ако и вашият случай е такъв, вероятно ви е назначен 10-14-дневен курс на лечение с антибиоти­ци. За пълното ви излекуване обаче ще са необходими 8 седмици. През това време можете да предприемете и други мерки за облекчаване на неразположението (но не бива да комбинирате приема на антибиотици с билкови препарати).

 

В какво точно се изразява проблемът с пептичните язви?

Пептичните язви са рани по лигавицата на стомаха или началната част на тънкото черво (дванадесетопръст­ника), образувани от действието на стомашния ензим пепсин. Храносми­лателната система обикно­вено се предпазва от агре­сивните смилателни сокове чрез тънък слой слузест секрет и естествени антиациди. Но когато бактерията Helicobacter pylori, населя­ваща стената на храносми­лателния тракт, пробие тази защитна система, пеп­синът започва да разгражда собствените ви тъкани. Съ­щото увреждащо действие може да има и продължи­телният прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти като аспирин и ибупрофен.

 

 

Бързи мерки при поява на пептични язви?

 

  • Най-бързодействащите антиацидни препарати, достъпни без рецепта, са Maalox, Almagel, Antiacid и Бепто-Бисмол. При­емайте ги според указанията, описани върху опаковката, и ще почувствате ефекта до 10-15 минути.
  • Потърсете в аптеката циметизин (Tagamet 100), фамотидин или ранитидин (Zantac) – Н2-блокери, които потискат секре­цията на стомашна киселина и ускоряват заздравяването на яз­вата. Дозирайте ги според указанията, отбелязани върху опаков­ката. Не ги приемайте в комбинация с антиацидни препарати – те намаляват действието на Н2-блокерите. (Внимание: Препо­ръчва се предварителна консултация с лекар. Самолечението може да маскира симптомите на по-тежко заболяване, напри­мер рак на стомаха.)
  • Някои хранителни продукти също съдействат за облекчаване на неразположението. Ако страдате от язва на дванадесето­пръстника например, трябва да консумирате повече храни, бо­гати на фибри. Колкото по-дълго се задържи храната в стомаха, толкова повече време ще има за неутрализиране на стомашната киселина, причиняваща болката.
  • Според редица научни изследвания джинджифилът понижа­ва секрецията на храносмилателни сокове и облекчава възпале­нието. Препоръчителната дневна доза е 1 ч. л. – ако я превиши­те, ще предизвикате противоположен ефект. Можете да си ку­пите капсули с екстракт от корена на растението (поглъщайте ги цели или разтваряйте съдържанието им във вода).


 

Важно е не само КОЛКО изяждате, а КАК се храните!

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *