Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечение на язва

Лечението на язва включва едно или повече от следните:

  • Ако сте били диагностицирани с пептична язва, причинена от инфекция с Helicobacter Pylori (H. Pylori) бактерия, ще се нуждаете от лечение с антибиотични лекарства, за да се убият бактериите.
  • Ако вашият язва е причинена от употребата на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), спрете да ги използвате. Те забавят или предотврати зарастването на язвата.
  • Лекарства, които намаляват количеството на киселина от стомаха се използват за лечение на всички форми на язвена болест. Те включват H2-блокери и инхибитори на протонната помпа.
  • Промени в начина на живот, като отказване на цигарите и намаляване на алкохола, са важни за подпомагане на лечението на язви. Ограничаване на алкохол до 2 питиета дневно за мъжете и 1 питие дневно за жените.
  • Язви, които не се повлияват от лечение може да са развили усложнения или да се окажат рак. Може да се наложи ендоскопия, така че вашият лекар да може да разгледа вътрешността на стомаха ви и горната част на тънките черва, за да проверите за H. Pylori или да вземе тъканна проба (биопсия), която да бъде изследвана за рак. Но понякога, когато симптомите не се подобряват от лечението, причината може да е от нещо друго, което да не е сериозен проблем.
  • Тъй като лекарствата, които сега се използват за лечение на болестта на пептична язва работят толкова добре, операцията рядко се използва за лечение на болестта. Хирургия обикновено е запазена за хората, които имат животозастрашаващи усложнения от язвата, като тежка кървене, перфорация или запушване. В някои случаи, дори и тези усложнения могат да бъдат лекувани без операция.

Начално лечение

Първоначално лечение на язвена болест зависи от нейната причина за възникване.

  • H. Pylori инфекция. Третирането за премахване бактериите обикновено включва комбиниране на два антибиотика с киселинен редуктор като инхибитор на протонната помпа или понякога съединение бисмут. Излекуването на инфекцията, ускорява зарастването на язвата и тя е по-малко вероятно да се появи отново. Важно е да се вземат всички лекарства, които вашият лекар е предписал така, че бактериите да се премахнат. Не спирайте приема на лекарството, само защото се чувствате по-добре. Ако бактериите не са отстранени от антибиотици, те могат да станат още по-устойчиви.
  • НСПВС. Ако изобщо е възможно, ще трябва да спрете приема на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) . Ако трябва да продължите приема им, ще бъдат необходими и други лекарства за защита на стомаха.
  • Хипер секретиране на стомаха. Киселини редуктори се използват най-често за лечение на язва, причинени от това състояние (състояние, при което стомахът ви произвежда прекалено много киселина). Също така, вашият лекар може да иска да проведе други тестове, за да разберете дали има и друга причина за язвата.
  • Неизвестна причина. Ако не може да се намери причината (идиопатична язва), язвата най-вероятно ще бъде третирана с киселинен редуктор. Продължителното лечение зависи от сериозността на язвата и други фактори, като размер, дали сте имали усложнения, дали са били използвани други лечения и какви.

Без значение какво причинява язвата ти, важно е да спрете приема на НСПВС и да се откажат от тютюнопушенето.

Продължаващо лечение

Ако смятате, че трябва да продължите да използвате нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), след като са били диагностицирани с язва, с вашия лекар, трябва да намерите алтернатива за облекчаване на болката. Употребата на НСПВС, може да забави зарастването на язвата или дори да предотврати излекуването. Ако трябва да продължите да използвате нестероидни противовъзпалителни средства, вашият лекар може да ви препоръча, НСПВС, които са по-малко вредни. Или да предпише лекарство, което да приемате ежедневно, за да предотврати язви. Лекарствата, които помагат за предотвратяване на язви, включват:

  • Инхибиторите на протонната помпа (напр. омепразол).
  • Н2-блокери (като фамотидин).
  • Простагландин аналози (като мизопростол).

Риск от не лекуването на язви

  • Ако не се лекува, много язви в крайна сметка се излекуват от само себе си. Но язвите често се повтарят, ако причината за язвата не се елиминира или излекува. Ако язвите продължават да се връщат, има повишен риск от развитие на сериозни усложнения.
  • Ако лечението на язвата не я лекува, вашият лекар най-вероятно ще предложи да видите гастроентеролог. Гастроентеролога ще направят ендоскопия, за да разгледаме вашия язва и да вземе тъканна проба (биопсия ).

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *