Животинското самолечение е полезно и за човека!

Животните откриват средства за самолечение на принципа “проба-грешка” и техният опит си струва да бъде изучаван и прилаган в хуманната медицина.

vorobТова необичайно твърдение е научна теза на екип от Мичиганския университет, информира medlinks.ru. Изследването е публикувано в престижното списание Science.

Ако наблюдаваме внимателно животните, можем да научим много за паразитите и болестите, твърди ръководителят на проекта Марк Хънтър. Мравките, мушиците-дрозофили и молците знаят как да се лекуват сами и това има изключително значение за екологията и за еволюцията на взаимоотношенията с паразитните организми. Особено интересно е “общуването” на животните с растителния свят – растенията всъщност си остават основа за създаването на нови лекарствени препарати. Опитът на животните в тази посока дава ключ за откриването на нови обезболяващи лекарства, които облекчават страданията на болния човек.

Учените например открили, че врабчетата събират фасове с високо никотиново съдържание и ги отнасят в гнездата си. Оказва се, че по този начин те предпазват потомството си от кръвосмучещи паразити от рода на кърлежите. Червените горски мравки пък влагат при строежа на мравуняците си смола от хвойнови дървета, която има антибактериални качества.
Най-любопитно е откритието, че такива примитивни създания като винените мухи и пеперудите избират храна за потомството си по начин, който гарантира пълноценното им развитие, включително в перспектива – т.е. и тяхното поколение ще бъде здраво.
Самолечението включва също и профилактика, която укрепва животинската имунна система. Медоносната пчела също използва в създаването на питите антибактериална растителна смола, предпазваща рояка от микробни въздействия.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *