Боба понижава нивата на „лошия” холестерол

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Този питателен източник на белтъчини с растителен произход понижава нивата на „лошия“ (LDL) холестерол, ста­билизира кръвната захар и контролира теглото. Бобът може да предотврати някои видове рак.

Полезни вещества

Инхибитори на протезата – Учените ги изследват заради по­тенциалната им способност да възпрепятстват превръщането на нор­малните клетки в ракови.

Лигнани – Те са обект на изследвания заради потенциалните им кардиозащитни и противоракови ползи, най-вече по отношение на рака на гърдата и простатата.

Неразтворими влакнини – Бобът е изключително богат на тези полезни вещества (една чаена чаша варен боб съдържа почти 8 г), което способства за предотвратяване на запек, тъй като стимулира перисталтиката.

Разтворими влакнини – Те намаляват „люшия“ (LDL) холестерол и понижават риска от сърдечносъдови заболявания. Бобът е изклю­чително подходящ за диабетици, тъй като влакнените в него редуци­рат нивата на кръвната захар.

Сапонини – Тези съединения спират множенето на ракови клетки. Освен това понижават „лошия“ (LDL) холестерол.

Сложни въглехидрати – Тъй като бобът бързо създава усещане за ситост, той е идеален за хора, които спазват диета. Сложните въглехидрати, съдържащи се в него, осигуряват енергия за дълго време.

Фолат – Той е изключително важен за нормалното развитие на заро­диша, като освен това ограничава риска от сърдечносъдови заболя­вания, тъй като понижава нивата на хомоцистин – аминокиселина, която е рисков фактор за развитие на подобен вид проблеми.

За максимална полза

Виновниците за образуването на газове са въглехидратите, наречени олигозахариди. Според някои теории ако предварително накиснете боба, след което из­хвърлите водата, преди да го сготвите, ще отстраните част от олигозахаридите.

Порция здраве! Една порция боб засища повече от която и да било друга хра­на. С богатото си съдържание на влакнини бобът води до по- бавно покачване на кръвната захар, премахва усещането за глад за по-дълго време и осигурява продължителен приток на енергия.

 

 

Кои мазнини са „лоши”?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *