Как бързо и ефективно да изчистим водата?

Интересен начин за пречистване на водата са открили учени

Кой не обича да пие чиста, филтрирана вода! А ако сте попаднали в ситуация, когато не разполагате с филтър или пък не се доверявате на вашия очистителен прибор?

Професор Келог Шваб и колегите му от Блумбъргсния колет по обществено здраве при университета „Джон Хопкинс“ дезинфекцирали вода с помощта на слънчева светлина и сок от лайм. При това резултатът се оказал също така добър, като при преваряването на течността.

В слаборазвитите региони от години пречистват водата д помощта на слънчева светлина: налива се вода в полиетиленов плик или пластмасова бутилка и се излага на слънце за около 6 часа (в облачно време – до 48 часа). Ултравиолетът убива повечето микроорганизми, благодарение на което намалява рискът от развинтена стомашно-чревни заболявания.

За да се намали времето за изчистването на водата, учените решили да използват лайм (сорт лимони). Този плод съдържа псоралени Ш вещества, които под действието на ултравиолета влизат в съединения с урацила, цитозина и тимина. След реакцията с псоралените се променя структурата на ДНК на бактериите и спира тяхното размножаване.

При експеримента напълнили пластмасови бутилки с вода, която съдържала бактерията ешерихия коли, бактериофага MS2 и миши норовирус. Във водата сипали сок от лайм и окачили бутилката на слънце, Въздействието на ултравиолета значително намалило концентрацията на стомашната бактерия и на бактериофага.

„Половината от болните в отделенията са със заболявания, свързани с некачествена питейна вода. Дезинфекцията на водата със слънчева светлина в съчетание със сок от лайм (30 гр. сок на 2 л вода) намалява съдържанието на бактерията ешерихия коли само за 30 минути“, обобщава Келог Шваб.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *