Хламидията уврежда сериозно сърдечните артерии

Преди една седмица за първи път чух в разговор между двама лекари да коментират заболяването „Хламидийна пневмония“. Никога не съм чувала за такава болест, но явно я има и е от опасните. Моята молба е да разкажете какво точно представлява и от какво се причинява хламидийната пневмония.

Славка Карагочева – Плевен

Хламидията е бактерия, която се оказва в основата на много заболявания. Тя може да предизвика инфек­ция на дихателните пътища, да причини възпаление на белите дробове, дори да атакува сърдечната дейност. Кардиолозите отдавна дока­заха, че ако тази бактерия се настани в организма, може да увреди сериозно сърдечните артерии.

Поне при половината пациенти, преживели ин­фаркт, се откриват огнища от хламидии. Заразяването с бактерията става чрез ди­шането. В повечето случаи заболяването протича като обикновена простуда, трахеит или бронхит. Болният чака „настинката“ да отмине, без да се лекува, а през това време хламидията трайно се настанява в организма му и започва да се размножава.

Всички, които често бо­ледуват от простудни или от други възпалителни за­болявания, задължително трябва да се изследват за хламидии. Ако резултатът се окаже положителен, трябва да се започне лечение с ан­тибиотици. Това ще освободи организма от хроничните възпалителни огнища и зна­чително ще намали риска от инфаркт. При такива ситуации се препоръчва специално изследване, чрез което се открива наличието на специфични белтъци в кръвта. Тези белтъци се отделят само когато в орга­низма се развива сериозен възпалителен процес. При изследването този пока­зател може най-точно да покаже риска от предвидим инфаркт.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *