Какви са проявите на астмата?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

  • Първият признак на наближаващия бронхоспазъм е спадане на пиковия разход на издишвания въздух

Имайте предвид, че астмата е тясно свързана с генетичната предразполо­женост – така, както генетично са предопределени цветът на очите и косата. Но генетична или не, болестта трябва да се лекува. Внимание! Ако по някакъв „вълшебен“ начин сте се излекували от бронхиална астма, бъдете сигурни, че това не е било астма, а едно от многото заболявания, които се проявяват с подобни симпто­ми. Същинската астма изисква не само качествено лечение, но и достатъчно познания от страна на болния. Той трябва да вземе участие в своето лечение. Вярно, че болестта не може да се излекува, но могат да се създадат условия за абсолютно нормален живот на болния от астма. И ако човекът живее по правилата, то ще си изживее един дълъг и пълно­ценен живот. Ако вече -са ви поставили диагнозата и няма никакво съмнение, че страдате от астма, първият признак на наближаващия бронхоспазъм е спадане на пиковия разход на издишвания въздух. Този показател трябва да се опре­деля и измерва най-малко два пъти на ден.

Обострянето на клинична­та картина често се наблюдава едновременно със симптомите на сенната хрема – отслабване на силите, дращене в гърлото, главоболие, запушен нос, рез­ки болки в сълзящите очи.

Вие обаче не се паникьосвайте. Трябва да знаете и това, че понякога симптомите са измамни, т.е. можете да си мислите, че става дума за астматичен пристъп, а истината да е съвсем другаде. Запомнете тези признаци:

Несмляна, непреработена храна. Тежестта в стомаха понякога предизвиква стяга­не в гърдите, което имитира астматични симптоми.

Синузит. При възпаление на околоносните кухини ди­шането се затруднява и може да се проявява със свистене, като при астмата.

Запушен нос. Много е трудно да се диша през за­дръстен от слуз нос. Изходът е само един – дишайте през устата.

Бронхит. Да припомним симптомите – кашлица, хрип­ливо и свистящо дишане, болка и стягане в гърдите. Тези признаци действително много приличат на астматичните. В този случай е много опасно да се лекувате сами.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *