Това са 3-те най-ефикасни начина за отказване от тютюнопушенето

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Нов преглед на над 300 предишни проучвания определи най-добрите практики и средства за отказване от тютюнопушенето

отказванве от тютюнопушенето

Никога не е имало по-добро време да се откажете от тютюнопушенето. Днес съществуват повече продукти, които помагат на хората да откажат цигарите, но с толкова много налични опции не винаги е лесно да се определи кои са най-ефективните.

Нов преглед на над 300 предходни проучвания, публикуван този месец в Society for the Study of Addiction, разкрива трите най-ефективни средства за отказване.

Cochrane Tobacco Addiction Group (CTAG) са провели този преглед, който включва повече от 300 предишни проучвания върху продукти за отказване от тютюнопушенето и 157 179 участници.

„Използвайки най-стриктните методи, прегледите на CTAG представляват златния стандарт в медицинските доказателства, поради което работата на CTAG се използва последователно за информиране и даване на нови насоки и политики за тютюнопушенето по целия свят,“ обяснява Джонатан Ливингстън-Бенкс, д-р, преподавател и старши изследовател в отдела по базирано на доказателства здравеопазване в Оксфордския университет и автор на прегледа.

 

Кои са трите най-ефективни средства за отказване от тютюнопушенето?

 

От всички настоящи налични опции, изследователите са открили, че 3 от тях са помогнали на най-много хора да се откажат от пушенето. Те са:

  • Варениклин (Чампикс) – перорално лекарство с рецепта.
  • Цитизин – Помощно средство за отказване от тютюнопушенето с растителен произход, което се използва от десетилетия в много европейски страни.
  • Електронни цигари (с никотин) – Доказателствата относно електронните цигари за спиране на тютюнопушенето остават донякъде противоречиви. Настоящият преглед установява, че тези устройства са все пак ефективни в подпомагането на хората да се откажат.

Варениклин и цитизин принадлежат към клас лекарства, известни като частични агонисти на никотиновите рецептори.

„Чрез взаимодействие с частта от мозъка, която никотинът обикновено засяга, те помагат за намаляване на симптомите на абстиненция, които хората изпитват, когато спрат да пушат, като глад и неприятни промени в настроението“, казва Ливингстън-Бенкс. Те също така правят пушенето по-неприятно.

Никотиновата заместителна терапия, която включва продукти като никотинова дъвка, лепенки, таблетки за смучене и торбички, също е ефективна.

Оралният антидепресант бупропион също е одобрен за спиране на тютюнопушенето. Прегледът на Cochrane установи, че това лекарство е полезно за отказване от тютюнопушенето, но доказателствата не са толкова солидни, колкото тези за варениклин и цитизин.

Д-р Джонатан Ливингстън-Бенкс, преподавател и старши изследовател в отдела по базирано на доказателства здравеопазване в Оксфордския университет и автор на прегледа.
Д-р Джонатан Ливингстън-Бенкс, преподавател и старши изследовател в отдела по базирано на доказателства здравеопазване в Оксфордския университет и автор на прегледа.

 

Полезни или вредни са електронните цигари?

 

Има огромен бум на популярността на електронните цигари през последното десетилетие. Остават обаче множество въпроси относно тяхната безопасност, ролята им при отказването на цигарите и привлекателността им за тийнейджъри и юноши. Анекдотични доклади и някои изследвания сочат, че съдържащите никотин електронни цигари могат да помогнат на хората да спрат да пушат.

Въпреки това проучванията върху електронните цигари са противоречиви, а други изследвания са установили обратното. Мнозина да се питат дали тези устройства причиняват повече вреда, отколкото са полезни.

Но без да се задълбочаваме в широките социални и обществени здравни последици от употребата на електронни цигари, доказателствата за ефективността на устройства за отказване от тютюнопушенето са значителни, според прегледа.

„Нашето изследване показва, че има много убедителни доказателства, че електронните цигари са добър начин да помогнем на хората да се откажат от тютюнопушенето… Въпреки че е малко вероятно те да са напълно безопасни, можем да бъдем уверени, че са много по-безопасни от пушенето на тютюн, “, подчертава д-р Ливингстън-Бенкс.

 

Какви са ползите за здравето от отказването на цигарите?

 

Веднага след като спрете цигарите, тялото започва да възстановява щетите, причинени от пушенето и продължава да се възстановява в продължение на много години.

Ползите за здравето включват:

  •  20 минути след отказване:

Сърдечният ритъм спада до нормално ниво.

  • 12 до 24 часа след спиране:

Нивото на въглероден окис в кръвта спада до нормалното.

Рискът от инфаркт е значително намален

  • 2 седмици до 3 месеца след спиране:

Рискът от сърдечен удар започва да намалява.

Белодробната функция започва да се подобрява.

  • 1 до 9 месеца след отказване:

Кашлицата и задуха намаляват.

  • 1 година след отказване:

Допълнителният риск от коронарна болест на сърцето е наполовина по-нисък от този на пушач.

  • 5 до 15 години след отказване:

Рискът от инсулт спада до този на непушач.

Рискът от рак на устата, гърлото или хранопровода е наполовина по-малък от този на пушач.

  • 10 години след отказване:

Рискът да умрете от рак на белия дроб е наполовина по-малък от този на пушач.

Рискът да получите рак на пикочния мехур е наполовина по-малък от този на пушач.

Рискът от рак на шийката на матката или рак на ларинкса, бъбреците или панкреаса намалява.

  • 15 години след отказване:

Рискът от коронарна болест на сърцето е същият като този на непушач.

Линк към прегледа: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/add.16624

Източници: https://www.healthline.com; https://www.lung.org; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *