Хранителна непоносимост превръща всяка храна в отрова

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Експерт обяснява как се идентифицира хранителна непоносимост на ранен етап

хранителна непоносимост

Хранителна непоносимост е прекомерна реакция на организма, която възниква в отговор на приема на обичайна храна

Хранителна непоносимост е състояние, което не трябва да се бърка с алергиите.

Как да различим хранителна непоносимост от хранителна алергия?

Повечето нежелани реакции към храни са свързани с хранителни алергии. Въпреки това, истинските алергични реакции, при които се произвежда IgE, са редки. Алергии към различни продукти се откриват само при 6-7% от децата под 3-4 години и 4% от по-големите деца и възрастните. В същото време те развиват:

• кожни заболявания – например атопичен дерматит;
• храносмилателни разстройства – например алергичен гастрит;
• патология на дихателната система – например, бронхиална астма;
• алергичен конюнктивит;
• анафилактичен шок.

Хранителна непоносимост се развива без производството на IgE и не е алергична реакция. Тя се основава на други механизми. Хранителната непоносимост не включва имунната система и е чисто химическа реакция.

Имуноглобулините Е (IgE) са специфични протеинови антитела, които реагират на появата на алерген в организма. Също така те участват в защитата срещу хелминти и протозои. Активират базофилите и мастоцитите.

По-долу са типичните разлики между хранителна непоносимост и хранителна алергия.

Хранителна алергия:

• включва имунната система: произвежда се IgE;
• не зависи от концентрацията на алергена – реакцията възниква дори ако дразнителят навлезе в тялото в микроскопична доза;
• появява се моментално – в първите минути на контакт с алергена;
• възниква заради конкретен продукт, а не заради цялата храна наведнъж;
• най-често се появява при ядене на фъстъци, яйца, риба или мляко;
• проявява се с кожен обрив, сърбеж, подуване, задушаване;
• може да причини животозастрашаващи състояния – например анафилактичен шок.

Хранителна непоносимост:

• не включва имунната система: IgE не се произвежда;
• зависи от количеството на стимула: колкото повече, толкова по-силна е реакцията;
• може да възникне в отговор на няколко стимула наведнъж;
• проявява се с нарушения на храносмилателния тракт – гадене, повръщане, диария, коремна болка;
• развива се по-късно – няколко часа или дори ден след хранене;
• не предизвиква животозастрашаващи състояния.

Само лекар може да различи едното състояние от другото.

Хранителната непоносимост не е алергия!

Всеки човек има любими ястия. Но има и такива, които категорично не ни харесват. А употребата на някои дори водят до влошаване на здравето! Често не се замисляме, че това може да се дължи не на вкусови предпочитания, а на факта, че тялото ни, поради малко проучени характеристики, просто… отхвърля определени храни. Освен това, използването им, дори случайно, може да доведе до сериозни последствия и да навреди на здравето. Причината е хранителна непоносимост.

Д-р Светлана Каневска

Какво е хранителна непоносимост, как да я идентифицираме и как да я избегнем – обяснява д-р Светлана Каневска, доктор на медицинските науки, професор и специалист по интегративна медицина. Интегративната медицина е нов клон на здравната наука, който помага да се победи болестта още преди да се е появила, чрез стартиране на естествени механизми за възстановяване в тялото.

Какво представлява хранителната непоносимост и каква е опасността от нея?

Що се отнася до храненето, днес хората могат да си позволят богат избор и голямо разнообразие от продукти. Могат да опитат кухнята на всяка страна, без дори да ходят на „гастротур“. Но, често забравяме, че: всеядството е изпълнено с проблеми. Вместо да се наслаждавате на храната, можете да навредите на здравето си, а лечението ще изисква наднормени усилия и много време. Това може да се случи дори когато човек не яде някакви екзотични ястия, а онова, което често се дефинира като „здравословно хранене“.

Всичко е свързано с хранителна непоносимост

Хранителна непоносимост е термин, който се използва за описание на широк спектър от нежелани реакции към определени храни, които причиняват клинични симптоми след консумация.

Хранителната непоносимост вид алергия ли е?

Понякога се бърка или погрешно се нарича „хранителна алергия“. В действителност, хранителната непоносимост засяга храносмилателната система, докато хранителните алергии засягат имунната система. И за разлика от хранителните алергии, медиирани от имуноглобулин Е (IgE) антитела, хранителните непоносимости, с изключение на реакциите към сулфити и бензоати, не причиняват анафилаксия (тежка алергична реакция), която може да бъде животозастрашаваща.

Някои симптоми и на двете състояния може да са подобни…

И отново: хранителните алергии са различни от хранителните непоносимости, които включват метаболитни състояния като непоносимост към лактоза (в млякото и млечните продукти) или малабсорбция на въглехидрати (включително фруктоза, полиоли, захароза). Може да причини фармакологични реакции (химическа чувствителност) към хранителни компоненти като кофеин, MSG и други естествени хранителни химикали (салицилати и амини). Причинява и токсични реакции, като хранително отравяне или цигуатера – отравяне от цигуатоксини, което се случва след консумация на някои морски риби.

Хранителните алергии са ясни, но какво може да причини хранителна непоносимост?

Изследванията показват, че симптомите на хранителна непоносимост възникват поради нежелани реакции към изкуствени консерванти като сулфити (често използвани в сушените плодове) и бензоати (често използвани в безалкохолните напитки). Същите консерванти са докладвани като отключващи астма, например.

Какви храни предизвикват хранителна непоносимост?

Нашата храна се състои от протеини, въглехидрати, мазнини, микроелементи, витамини и природни химикали. Тези вещества често придават вкус и мирис на ястията, но могат да причинят симптоми при някои хора. Разнообразието от храни е в състояние да предизвика негативна реакция в тялото, включително храни, за които може дори да не предполагате, че е възможно да ви навредят! В риск са млякото и млечните продукти (сирене, заквасена сметана, извара, кисело мляко, сладолед), зърнени култури, съдържащи глутен (пшеница, ечемик, ръж), ядки и семена (фъстъци, лешници, слънчогледови семки), морски дарове (риба, скариди, раци и миди), зеленчуци и плодове (особено цитрусови плодове, но също и домати, ягоди и ананас).

Друг пример: непоносимостта към лактоза (намираща се в млечните продукти) може да доведе до подуване на корема, газове, болки в корема и диария. Това състояние причинява дискомфорт и намалява качеството на живот, но не е опасно и не прераства в анафилаксия (алергичен шок).

Още един пример за хранителна непоносимост: хранителната добавка мононатриев глутамат

Мононатриевия глутамат присъства в пармезана и други сирена. Някои хора, когато консумират мононатриев глутамат, изпитват главоболие, изпотяване, ускорен и неравномерен пулс. Освен това има и гадене, болка в гърдите, сънливост и слабост, които могат да се появят след хранене…

И тук говорим не само за храна, но и за лекарства. Салицилатите, съдържащи се в аспирина, могат да причинят копривна треска. И накрая, дразнители като кофеина и кърито могат да причинят стомашно разстройство при някои хора. Но, най-важно е да се разбере: реакцията към тези вещества не е непременно следствие от алергия! Ето защо е толкова важно да разберем с какво си имаме работа: хранителна непоносимост или алергия…

За да не се объркваме, да назовем отново симптомите на хранителна непоносимост:

• болки в стомаха;
• подуване на корема;
• газове/метеоризъм;
• диария;
• синдром на раздразнените черва (IBS);
• обриви, дерматит;
• повтарящи се язви в устата;
• главоболие;
• мигрена;
• болки в мускулите и ставите и др.

За съжаление, хранителната непоносимост няма специфични симптоми и може да се маскира като всяка друга болест, което затруднява диагностицирането. Ако хранителните непоносимости не се лекуват правилно, тези симптоми могат да повлияят негативно на здравето!

Всеки продукт, ако имате непоносимост към него, заплашва да стане отрова?

Не е фатално, разбира се, но качеството на живот ще намалее значително. Най-опасното нещо са усложненията от хранителна непоносимост! Те могат да бъдат много разнообразни и да засягат не само стомашно-чревния тракт, но и да се проявяват под формата на тежки системни реакции, като ангиоедем и уртикария, до пристъпи на бронхиална астма, обостряне на алергичен ринит и развитие на автоимунни заболявания.

КАК ДА ОТКРИЕМ ХРАНИТЕЛНА НЕПОНОСИМОСТ?

Вярно ли е, че хранителните непоносимости могат да бъдат трудни за диагностициране?

Да. Освен това някои вещества в храните и количеството (дозата) на изядените храни могат да увеличат честотата и тежестта на симптомите. Най-доброто решение би било първо да се консултирате с лекар, тъй като само специалист има право да диагностицира всяко заболяване (включително например мигрена, уртикария, синдром на раздразнените черва). Лекарят ще може да провери и за други заболявания, които може да са причина за симптомите. Специалистът ще определи дали диетата или други фактори играят роля. Или иначе казано, ще се идентифицират конкретни задействания, които трябва да се избягват.

На какво трябва да се основава диагностицирането на нежелани реакции към хранителните продукти?

На клиничната картина и водене на хранителен дневник. Пълният отговор идва от лабораторните изследвания и проследяване отговора при елиминиране на хранителните вещества. Важно е да запомните, че кожните тестове или кръвните изследвания за алерген-специфични имуноглобулини (IgE) са отрицателни за хранителна непоносимост. Те обаче са полезни за изключване на истинска алергична реакция. Необходимо е също да се извърши цялостна диагностика, за да се изключи друго заболяване – симптомите на хранителната непоносимост са неспецифични и е изключително трудно да се направи разлика от други болести.

Какво съветват експертите

Днес в помощ на лекаря се използва тестовата система Food Xplorer (FOX), разработена от австрийската компания MacroArray Diagnostics. Това е един вид „златен стандарт“ при диагностицирането на хранителна непоносимост. Тестът се основава на определяне на имуноглобулин G антитела към определени хранителни антигени. Един от механизмите на хранителна непоносимост са алергичните реакции от забавен тип към храни, които са свързани с антитела от клас G (IgG). Това е една от най-прецизните технологии за детайлно кръвно изследване за евентуални хранителни непоносимости.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА FOX TEST И КАК РАБОТИ

И не на последно място – колко ефективен е този метод на тестване?

Тестът за хранителна непоносимост използва ензимно-свързан имуносорбентен анализ (ELISA) за анализ на кръвна проба. Той търси евентуални специфични за храните IgG антитела в кръвта на пациента. С помощта на теста можете да определите нивото на IgG за различни храни и по този начин да идентифицирате тези, които даден човек не може да понася. Food Xplorer (FOX TEST) може да идентифицира 286 обичайни хранителни задействания. Този обширен списък оценява месо, птици, плодове, зеленчуци, зърнени храни, млечни продукти, яйца, подправки, сгъстители и консерванти…

За разлика от други тестове, FOX TEST включва и тестване за хранителна непоносимост към така наречените супер храни (храни с висока плътност на хранителни вещества) и други модерни елементи от менюто: семена от чиа, куркума, спирулина, хлорела – всичко, което сега се свързва със здравословното хранене.

Въз основа на резултатите от теста ще ви бъде даден отчет с персонализирани резултати

Продуктите там са разделени на три групи: „неповишени“, „повишени“ и „силно повишени“ според степента на риск. Всичко това е просто необходимо за правилните промени в диетата!

Основният въпрос: доживотна присъда ли е хранителната непоносимост? Или може да се излекува?

Ако необходимият ензим не е в тялото поради генетична мутация, тогава непоносимостта ще остане с човека за цял живот и, уви, не може да бъде излекувана. Но ако проблемът не е свързан с наследственост, има шанс всичко да се реши! Най-лесният начин за лечение на хранителна непоносимост е да премахнете вредните храни от вашата диета. 6 месеца след елиминационната диета може да се направи повторен FOX-тест. Ако продуктът е напуснал „червената“ зона, опитате се да го приемате в малки количества и да се самонаблюдавате. Ако неприятните симптоми се появят отново, продуктът трябва да бъде забравен завинаги. Но, ако симптомите не са се върнали, е възможно да се използва, но в малки количества и не всеки ден.

Всичко това трябва да се прави само заедно със специалист, въз основа на диагноза с помощта на FOX-тест. Това е концепция, която съчетава усъвършенстван и надежден кръвен тест с насоки след изследването, базирани на AI. Заедно с резултатите от теста ще получите индивидуална хранителна концепция – основа за по-здравословен живот!

Може ли качеството на живот да се промени към по-добро?

Резултатите от теста и персонализираните препоръки за хранене ще ви помогнат да намерите храни, които са добри за вас. И, обратно – да идентифицирате вашите индивидуални „негативни задействания“. Като премахнете от менюто си храните, които причиняват проблеми, можете да намалите или дори да спрете възпалителните процеси и след това да възстановите здравето си.

Като се отървете от тези изкуствени „врагове“, тялото ви ще може да използва всичките си възможности, за да се бори с истински врагове, като вируси и бактериални инфекции. Това е особено важно в навечерието на следващия сезон, който идва с грип и други остри респираторни вирусни инфекции.

Какви са причините и механизмите на развитие на хранителна непоносимост?

Не си мислете, че това е някакво ново заболяване, съвсем не. Реакциите на прекомерна чувствителност към определени продукти са известни на хората от древни времена. Хипократ също пише за нежеланите реакции при консумация на млечни продукти. В своя труд „За храненето при остри заболявания“ той поставя основите на диетологията като наука за правилното хранене при различни заболявания. През 17-ти век западните учени започват по-сериозно да се интересуват от този въпрос и оттогава тази тема занимава умовете на много специалисти. Значителен принос за развитието на този проблем имат учените, които по-сериозно започват да се интересуват и да изучават този проблем в началото на миналия век.

Изминали са много години, но механизмите на развитие на хранителна непоносимост не са напълно проучени. Но вече се знае, че във формирането на нежеланите реакции участват същите структури като при алергиите – мастоцити, базофили, както и медиатори – хистамин, простагландин, левкотриени и др. Но, както стана ясно, механизмите за отключване на реакцията са различни – без участието на IgE.

Има няколко фактора, които допринасят за развитието на хранителна непоносимост:

• Излишък в тялото на храни, богати на медиатори – например ягоди, цитрусови плодове, яйца, шоколад, риба, сирена;
• Заболявания на храносмилателния тракт, при които се нарушава абсорбцията на вещества и се получава прекомерна абсорбция на хистамин и други медиатори;
• Дефицит на някои храносмилателни ензими – по-специално тромбоцитна моноаминооксидаза, лактаза.

Пример за хранителна непоносимост е дефицитът на лактаза, ензим, който разгражда млечната захар (лактоза). Ако има недостиг от него, след прием на мляко може да има метеоризъм, подуване на корема и диария. Хората с непоносимост към лактоза обаче могат да консумират ферментирали млечни продукти, тъй като по време на ферментацията млечната захар се разрушава донякъде и не предизвиква реакция.

Хранителната непоносимост кумулативна алергия ли е?

Не и не си приличат по нищо. Истинската алергия няма дозозависим ефект. Микроскопична част от алерген може да предизвика същата реакция като килограм алергенен продукт. Има алерген – има реакция.

А когато това е неимунологично причинена патология, която идва със симптоми на непоносимост, реакцията зависи от изяденото количество. Ако човек днес е изял една мандарина и нищо му няма, а утре е изял две и му е избухнал обрив, това не е истинска алергия. Трябва да се прегледа стомаха.

Ето и един пример: Преядох с лешници и резултатът беше обрив и червени петна по прасците на краката. Всичко мина с антихистамини. Същото е положението и с витамин С: ако пия много портокалов сок и ям ананас, на ръцете ми се появява обрив, без сърбеж. Това псевдоалергия ли е, хранителна непоносимост или стомашно-чревния тракт не издържа?

Ядките са тежка храна, може би панкреасът не може да се справи. Портокаловият сок, особено на празен стомах, може да има дразнещ ефект върху лигавиците. Антихистамините помагат, това не е изненадващо. Хистаминът в тялото може да се отделя неспецифично – в резултат на консумацията на храни, освобождаващи хистамин, като ананаси, пушени меса и домати. Ако възникне реакция към такива продукти, най-вероятно има някакво съпътстващо заболяване. Трябва да разберем защо хистаминът се отделя толкова активно.

Може ли хранителната непоносимост да причини кожни прояви?

Със сигурност! Може да се прояви като дерматози, кожен сърбеж и уртикария. При уртикария някои ги насочват към алерголог, но всъщност причините могат да бъдат най-различни – от автоимунни до онкологични. Стомах, черва, хормони, захар, несанирани огнища на инфекция, хелминти – има много възможности. Всеки пациент трябва да се третира отделно. Случаите на алергия, както и на хранителна непоносимост преминават по различен начин при различните хора.

Непоносимост поради дефицит на хранителни ензими

Храносмилателните ензими играят важна роля в разграждането на храната, която човек изяжда. Те са важни и за поддържане нормалното функциониране на храносмилателната система.

Ако ги няма достатъчно, храната не се разгражда и усвоява напълно. В резултат на това тя е изложена на микробната флора на дебелото черво, разпада се на междинни и понякога токсични продукти, което води до симптоми на хранителна непоносимост.

Ензимният дефицит може да бъде вроден или придобит по време на живота (вторична хранителна непоносимост)

Придобитият ензимен дефицит възниква след тежки възпалителни процеси в червата, отстраняване на част от тях, както и при заболявания на черния дроб, жлъчния мехур или панкреаса. Такива хранителни непоносимости може да са временни. Ако дефицитът на ензима е вроден, тогава хранителната непоносимост може да бъде за цял живот.

Най-честата непоносимост към млечни продукти възниква поради недостатъчна активност на ензима лактаза

Той се произвежда от чревните клетки. Лактозата (млечната захар) се ферментира от лактаза.

Също така лактазният дефицит може да бъде наследствена патология на генно ниво. В този случай власинките на тънките черва са добре, но производството на ензими е по-малко. Когато лактозата не се абсорбира от тялото поради горните причини, тя навлиза в дебелото черво в концентрирана и несмляна форма.

Важно! Хората с непоносимост към лактоза могат да консумират ферментирали млечни продукти – кисело мляко, кефир, заквасена сметана.

Процесите на ферментация разграждат по-голямата част от лактозата в тези продукти. Освен това ферментиралите млечни продукти са необходими за получаване на достатъчно калций и протеини.

Повечето бебета имат доста високо ниво на лактазна активност при раждането, което при много деца намалява до петгодишна възраст. Въпреки това, в някои етнически групи, високите нива на лактаза се запазват и в зряла възраст.

Но не само липсата на ензима лактаза причинява хранителна непоносимост. Непоносимостта към фруктоза се причинява от дефицит на ензима алдолаза В и блокада на трансформацията на фруктоза в стомашно-чревния тракт. В резултат на това непреработената фруктоза се натрупва в червата, което води до неприятни симптоми и биохимични промени в организма.

Психогенна непоносимост

Хранителната непоносимост, свързана с психогенни причини, е доста често срещана. По правило това състояние е придружено от: главоболие, коремен дискомфорт, гадене, слабост, повръщане. Поради такива симптоми човек започва да отказва различни храни. Това е много опасно, тъй като може да възникне желязодефицитна анемия, нивата на протеини в кръвта могат да намалеят, а в тежки случаи може да се развие анорексия нервоза (промени в хранителното поведение), както и дисоциативни и тревожни разстройства. Психогенната непоносимост изисква консултация с психиатър.

Хранителна непоносимост при деца

Ако детето ви има симптоми на хранителна непоносимост, непременно се консултирайте с лекар. Трябва да се изключат състояния като рефлукс или други проблеми, като проблеми с червата, които могат да причинят симптоми, подобни на хранителна непоносимост.

Непоносимост към глутен

глутен

Глутен е общото наименование на определени протеини, които се срещат естествено в някои зърна.

Въпреки всичките си полезни качества, глутенът може да причини здравословни проблеми на някои хора. В определени случаи тялото възприема глутена като „чужденец“. Tова кара имунните клетки да реагират прекалено много и да го атакуват, което води до възпаление. Симптомите, свързани с тази реакция, могат да варират от леки (умора, подуване на корема, запек и диария) до тежки (загуба на тегло, загуба на апетит, чревно увреждане) като целиакия.

Понякога това заболяване може да бъде придружено от дерматит херпетиформис – сърбящ кожен обрив, който може да доведе до мехури и ерозии – но никога обратното.

Непоносимостта, от друга страна, има по-леки или подобни симптоми на целиакия, но без съпътстващите повишени нива на антитела и чревни увреждания.

Важно: Глутенът е проблем само за онези, чиито тела реагират негативно на него. Повечето хора могат да го консумират през целия си живот без никакви здравословни проблеми.

Диета без глутен

По същество това е диета, която елиминира всички храни, съдържащи глутен. Усложнява се само от факта, че глутенът се съдържа предимно в пълнозърнестите продукти. И те са богати на фибри, витамини от група В, магнезий, калций и желязо, както и на тиамин, рибофлавин, ниацин и фолиева киселина.

Поради това е изключително важно да се уверите, че тялото ви получава тези необходими хранителни вещества от други храни. Например от плодове и зеленчуци, боб, семена, бобови растения и непреработени ядки, яйца, нискомаслени млечни продукти и постно месо, риба и птици.

Лекарствата, отпускани с рецепта и без рецепта, също могат да съдържат пшеничен глутен като свързващо вещество, капсула и др. Говорете с вашия лекар или фармацевт относно лекарствата, които приемате. Това важи най-вече в случаите, в които имате, или само подозирате, че имате хранителна непоносимост към глутен. Хранителните добавки, съдържащи или несъдържащи пшеничен глутен, трябва да бъдат етикетирани коректно.

Непоносимост към лактоза

лактоза

Лактозата е дизахарид въглехидрат, намиращ се в млякото и млечните продукти.

Тялото усвоява лактозата с помощта на вещество, наречено лактаза. То разгражда лактозата на глюкоза и галактоза, които лесно се абсорбират в кръвта.

Хората с непоносимост към лактоза не произвеждат достатъчно лактаза, така че лактозата остава в храносмилателната система, където се ферментира от бактериите.

Това води до производството на различни газове, които причиняват симптоми, свързани с непоносимост към лактоза.

В зависимост от основната причина, поради която тялото не произвежда достатъчно лактаза, непоносимостта към лактоза може да бъде временна или постоянна. Нейният интензитет също варира: понякога хората с непоносимост към лактоза могат да изпият малка чаша мляко, без да изпитат никакви симптоми, докато други не могат да го понесат дори в чаша кафе.

Повечето случаи, които се развиват при възрастни, са наследствени и обикновено продължават през целия живот, но случаите при малки деца често са причинени от инфекция в храносмилателната система и могат да продължат само няколко седмици.

Диета без лактоза

Няма лек за непоносимост към лактоза, но намаляването на храните и напитките, съдържащи лактоза, обикновено помага за контролиране на симптомите.

Продуктите без лактоза включват:

• краве мляко без лактоза;
• соево мляко, кисели млека и сирена;
• оризово, овесено, бадемово, лешниково, кокосово, киноа и картофено мляко.

Имайте предвид: лактозата насърчава усвояването на хранителни вещества от тялото. Например цинк и магнезий. Млечните продукти също съдържат много важни компоненти, необходими на тялото за нормалното функциониране: протеини, витамини А, В12, D и калций. Ето защо, за да получите всички хранителни вещества, е важно да намерите правилния заместител без лактоза и, ако е необходимо, да компенсирате липсата на микронутриенти с други храни или добавки.

Симптоми: как да забележите хранителна непоносимост навреме

 

 

За разлика от алергиите, хранителната непоносимост засяга предимно храносмилателния тракт.

Появяват се следните симптоми:

• гадене, вероятно повръщане;
• тежест и подуване на корема;
• метеоризъм;
• диария.

Такива симптоми не се забелязват веднага, а няколко часа след хранене – понякога дори ден по-късно. Те изчезват, когато човек спре да консумира продукта, предизвикващ прекомерната реакция.

Класически диагностични подходи

Ако имате хранителна алергия, трябва да се изследвате за алергени и да разберете кои храни е най-добре да избягвате. Но ако имате хранителна непоносимост, това няма да работи, защото няма алергична реакция. Затова лекарите препоръчват да се води хранителен дневник и да се записват в него всеки ден всички храни, както и всички възникнали реакции. Това ще помогне да се идентифицират компонентите, към които възниква нежелана реакция.

Кръвен тест за IgG4 антитела също предоставя допълнителна информация. Те не влияят на имунната система и не предизвикват класическа алергична реакция, но могат да се натрупат в организма и да предизвикат признаци на непоносимост към определени храни. При анализа се изследват продукти от растителен и животински произход, зеленчуци и плодове, подправки, напитки и различни добавки. Резултатът от анализа се издава във формуляр, посочващ нивото на IgG4 за всеки продукт.

Какво да правите, ако имате хранителна непоносимост

Основното лечение на хранителната непоносимост е елиминационната диета. Необходимо е напълно да се изключат от менюто храни, които причиняват нежелана реакция. Диетата трябва да се спазва минимум 3 месеца, а при тежки прояви – до година. В бъдеще можете постепенно да въвеждате отново изключените храни в диетата си, но трябва да започнете с малки порции. Също така не трябва да ядете „вредни“ храни твърде често, за да не предизвикате натрупването им в тялото и да не провокирате рецидив.

Възможно ли е да се различат хранителните алергии от непоносимостта и как това да стане без специални тестове?

При всяка алергия, включително и от храна, винаги ще се развие алергична реакция, независимо от дозата и количеството, дори ако човек усеща само миризмата на продукта.

Докато непоносимостта е дозозависимо състояние. Често се случва малко количество да не предизвика реакция, но голяма или специфична доза ще предизвика. Това може да се отнася за всеки продукт.

Ако са необходими изследвания, какви?

За диагностични мерки алергологът трябва да събере правилна медицинска история. Често това ще ограничи търсенето на определен хранителен продукт с 80%.

Необходимо е също така да се насрочи физически преглед, който може да включва кожно тестване с хранителни алергени, пластирни тестове и тестове с убождане.

Могат да бъдат поръчани провокационни тестове, по-специално орален провокационен тест, двойно-сляп плацебо-контролиран провокационен тест и това са всички най-препоръчвани дейности, които могат да бъдат взети под внимание, за да се постави диагноза хранителна алергия. След това се предписват лабораторни изследвания.

Лабораторни изследвания:

• Определяне на общ имуноглобулин и алерген-специфични имуноглобулини;
• Триптазен тест;
• Анализ на еозинофилен катионен протеин;
• Нива на хистамин;
• Важно е да се оцени функцията на чревната бариера, т.е. чревната пропускливост;
• Понякога е необходимо да се извърши биопсия на чревната лигавица, особено за диференциране на хранителни алергии, по-специално за идентифициране на целиакия или улцерозен калит;
• Цитологични изследвания на намазки от лигавиците;
• Общи клинични методи: биохимичен кръвен тест, общ тест на урината.

В зависимост от симптомите могат да се предписват инструментални изследвания: ултразвук на коремните органи, пикочните пътища, тазовите органи, фиброезофагогастродуоденоскопия на стомаха, ЕКГ, тъканна биопсия.

Има ли разлики в това как се лекуват/облекчават симптомите на първото и второто?

Симптомите обикновено се облекчават по един и същ начин, тъй като основната разлика е моментът на започване на реакцията. Следователно, като правило, това са антихистамини или кортикостероиди.

В случай на хранителни алергии се препоръчва да се ограничи определен списък от продукти, които имат кръстосани свойства с основния хранителен продукт, към който се е развила алергичната реакция. В случай на непоносимост това може да не се прави, тъй като реакцията, като правило, се отбелязва само към конкретен продукт.

Практикува се и нелекарствено лечение – това е въвеждането на диета при алергии и непоносимост.

В случай на тежка реакция към определен продукт се препоръчва незабавно хоспитализиране на пациента в болница.

Има ли връзка с възрастта? Например алергиите са по-чести при децата, а непоносимостта при възрастните?

Няма особена зависимост, но процентът на хранителните алергии при децата винаги е по-висок, отколкото при възрастните.

Намаляване на процента сред възрастните се дължи на факта, че, първо, с възрастта узряват всички механизми, необходими за понасяне на определени храни, които детето не е приемало преди това. Тези продукти включват протеини от краве мляко и зърнени култури. Но, например алергиите към риба и морски дарове остават за цял живот.

Възрастните също имат по-малко хранителни алергии, тъй като те могат да се развият в други форми, като атопичен дерматит и респираторни заболявания.

Кое се лекува по-добре и по-лесно – първото или второто?

Хранителната непоносимост се лекува по-лесно, тъй като състоянието може да бъде ситуативно, свързано с конкретна храна, което лесно се открива и контролира.

Какви препоръки могат да бъдат дадени, за да се избегнат и двете?

Профилактиката е проста: опитайте се да избягвате онези храни, които предизвикват симптоми, лекувайте съпътстващи заболявания и стриктно спазвайте диетата, препоръчана от вашия лекар.

Източник: mag.103.by

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *