ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета при атопичен дерматит: 4 опасни храни и 1 важно правило

Суха кожа, напуквания, мъчителен сърбеж и зачервяване по ръцете или тялото, които не преминават с месеци – това са едни от най-ярките прояви на атопичен дерматит или екзема

атопичен дерматит

Трудно се лекува атопичен дерматит само с медикаменти и мазила от аптеката. Често трябва драстично да се промени диетата, от която задължително се изключват определени продукти. И като четете диета, имайте предвид хранителен режим, който се спазва цял живот.

Накратко, атопичен дерматит (често наричан екзема) е хронично кожно заболяване. Всички симптоми и промени са причинени от възпаление на кожата с появата на червени, сърбящи и лющещи се петна.

Атопичният дерматит принадлежи към групата на алергичните заболявания

Човек не може да се зарази с екзема, като влезе в контакт с някой, който вече има кожни прояви. В допълнение, екземата се счита за наследствено заболяване, често се среща поне при няколко членове на семейството наведнъж.

Кожните обриви могат да избухнат внезапно и да бъдат предизвикани от определени фактори (наречени отключващи), които ги предизвикват. Тригер може да бъде всичко – от домакински препарати, козметика и храна до промени в температурата и влажността. Много често атопичният дерматит или екземата се появяват като следствие от преживян силен стрес.

Въпреки че няма конкретно лекарство, което гарантирано премахва екземата, има много начини да контролирате състоянието и да спрете симптомите за дълго време. Един от важните моменти в лечението е спазването на определена диета при атопичен дерматит.

Колко силна е връзката между храната и обривите?

Много хора са изправени пред сериозен проблем: преминавайки към строга хипоалергенна диета, те отбелязват, че неприятните обриви не изчезват, а понякога стават още по-лоши.

Защо диетата за атопичен дерматит при възрастни понякога не работи и необходима ли е по принцип?

Връзката между храната и екземата не е толкова елементарна и учените все още се опитват да я разберат напълно. Въпреки че няма проучвания, показващи, че определени диети или храни могат да облекчат симптомите на екземата, има доказателства, че конкретни хранителни алергени могат да причинят обостряне на кожните симптоми при някои хора с това заболяване. Следователно, пациентите не се нуждаят от строга ограничителна диета, а от балансиран подход към храненето.

Атопичен дерматит: връзка с алергии

Сам по себе си атопичният дерматит не е чисто алергично заболяване и още по-малко проява на хранителна реакция. Но е известно, че много хора с екзема също така имат алергични състояния, като хранителни алергии. Според Американската академия по алергология, астма и имунология (American Academy of Allergy, Asthma & Immunology: AAAAI) половината от пациентите с умерена до тежка екзема заедно с това имат и хранителни алергии, астма или сенна хрема.

Днес се смята, че екземата се развива по-рано от хранителните алергии и колкото по-тежка е, толкова по-висок е рискът от алергия.

Изследователите смятат, че това може да се дължи на факта, че хората с екзема имат отслабена кожна бариера, което означава, че определени алергени в околната среда, включително протеини, които причиняват хранителни алергии, навлизат по-лесно в тялото. Когато тези алергени достигнат имунните клетки на кожата, се развива чувствителност към определени храни, което води до хранителни алергии.

Най-често реакциите възникват заради 1-2 продукта, чиято употреба може да увеличи кожните прояви

Но преминаването към строга хипоалергенна диета и изключването от храната на много здравословни и любими храни, които се считат за опасни, не е рационално. Освен това може да влоши ситуацията.

Диетично меню при атопичен дерматит (за възрастни)

диета при атопичен дерматит

Първото нещо, от което се нуждаете, когато коригирате храненето, е да изключите собствените си, специфични хранителни задействания от него. Това са дразнители, в случая някои храни, които провокират възпаление или засилват съществуващите кожни реакции.

Отключващите фактори могат да бъдат открити в определени храни, често дори и в онези, които се считат за хипоалергенни. Учените са установили, че храните провокират екзацербации в почти 30% от случаите на умерена и тежка екзема. Някои храни (обикновено една или две, рядко повече) правят имунната система свръхактивна при хора с атопичен дерматит, причинявайки възпаление в тялото, което води до сърбяща, лющеща се кожа.

Наследствеността има значение!

Въпреки че храната може да бъде отключващ фактор за обостряне на атопичния дерматит, тя сама по себе си не причинява екзема. Основната причина е наследственото предразположение. Без него дори най-силните алергени няма да повлияят на състоянието на кожата. И още един важен момент: не всеки, който страда от екзема, има едни и същи тригери за възпаление. Тоест, някои хора не трябва да пият мляко, тъй като дори и от 2-3 глътки е възможно влошаване, но други могат да го използват във всякакъв обем и кожата им няма да се възпали. Ето защо, когато съставяте меню, е важно да знаете кои са точно вашите „задействащи“ храни и да ги премахнете от менюто.

Потенциалните хранителни тригери, водещи до обостряне на атопичния дерматит, са много различни от типичните хранителни алергени. Ако сред провокаторите на хранителни алергии водеща е „Голямата осмица” – това са соев протеин, яйца, пълномаслено краве мляко, ядки, пшеница, миди, риба и фъстъци, тогава екземата по-често се причинява от напълно различни видове храни и съединения от околната среда.

4 опасни хранителни съставки при атопичен дерматит или екзема

атопичиен дерматит

1. Аромати и подправки

Течна смола, добита от дървета от Централна Америка, наречена балсам от Перу (изписва се върху етикетите и като перуански балсам, черен балсам, Myroxylon) се използва за да придаде аромат в шампоани, дезодоранти, лосиони, освежители за въздух и пестициди. Добавя се към някои храни и алкохолни напитки за подобряване на вкуса (нес кафето, кока-колата, вермути и други подобни напитки). А също така се намира в ароматни подправки (пакетирани) като:

• канела;
• ванилия;
• карамфил;
• джинджифил.

Ако има предразположеност към екзема, поглъщането или контактът с този компонент може да причини кожна реакция със зачервяване, подуване, сърбеж или пълни с течност мехури.

През март 2006 г. Европейската комисия, Генералната дирекция „Здравеопазване и защита на потребителите“, както и Научния комитет по потребителски продукти , издадоха становище относно балсама от Перу. То потвърди, че суровият балсам не трябва да се използва като ароматна съставка поради голямото разнообразие от резултати от тестове за неговия сенсибилизиращ потенциал, но че екстракти и дестилати могат да се прилагат до максимално ниво от 0,4% в продуктите.

2. Никел

Въпреки че реакциите най-често се свързват с бижута като обеци, колани и каишки за часовници, доста високи нива на никел се откриват и в някои продукти, включително:

• боб;
• леща за готвене;
• миди;
• соя;
• шоколад;
• кафе;
• спанак.

Най-честите реакции могат да бъдат сърбеж, червени петна, лилав или пепелявосив обрив по ръцете, предмишниците и лактите.

3. Пропилен гликол

Това маслено производно, което може да действа като добър емолиент и овлажнител, често се среща в много продукти за грижа за кожата, козметика и лекарства. Използва се и като сгъстител в храни като:

• дресинги за салати;
• закуски;
• хлебни изделия;
• напитки.

Реакциите могат да включват сърбящи, червени, люспести петна по лицето, шията или ръцете.

4. Аспартам

Изкуственият подсладител аспартам се превръща във формалдехид в тялото, причинявайки екзема на клепачите или ръцете при хора с алергии. Аспартамът се преобразува във формалдехид в черния дроб, тъй като подсладителят се метаболизира в тялото и също така се счита за един от най-честите контактни алергени, открити в продуктите за грижа за кожата и косата.

Вреда от строгите ограничителни диети

Изглежда, че всичко е просто – може да преминете към хипоалергенна диета, да изключите всички храни с опасни съединения и да не страдате от екзема. Но проблемът е, че тригерите присъстват в много храни, така че избягването на всички е почти невъзможно и ако го направите, това ще е наистина сериозно ограничение. Докато някои изследвания показват, че диета с ниско съдържание на алергенни храни може да подобри състоянието на кожата, лекарите обикновено са много предпазливи по отношение на елиминационните диети.

Запомнете: Елиминационните диети могат да бъдат опасни

Изключването на определени храни е възможно да доведе до калорични и хранителни дефицити, които засягат цялостното здраве, производителността и психичното здраве. Освен това тестовете за хранителни алергии понякога могат да дадат фалшиво положителни резултати, така че премахването на нежелани храни ще бъде безполезно.

Научно обосновани съвети за хранене при атопичен дерматит и екзема

Има научни доказателства, че факторите, свързани с диетата, влияят върху честотата на екзацербациите и тежестта на атопичния дерматит. Ето защо лекарите, които лекуват екзема, предлагат следния подход за лечение на болестта:

Поддържане на здравословно телесно тегло

Проучванията показват, че възрастните с наднормено тегло или затлъстяване имат съответно 29% и 56% по-висок риск от заболяване, в сравнение с онези с нормално тегло.

Преминаване от западна диета (бързо хранене, повече месо, по-малко зеленчуци и плодове) към предимно растителна диета е препоръчително, ако не и задължително.

Според едно корейско национално проучване за здравето и храненето на повече от 17 000 души, тези, чиято диета съдържа най-много месо и преработени храни, са имали 57% по-голям риск от развитие на атопичен дерматит в сравнение с онези, чието всекидневно меню съдържа малко или никакво месо. Проучване на колумбийски учени показа, че хората, чиято диета съдържа най-много пресни плодове, зеленчуци и бобови растения, имат почти 40% по-нисък риск от развитие на атопичен дерматит.

Вегетариански диети

Предварителните данни показват, че вегетарианската диета води до значително подобрение на симптомите на атопична екзема, според оценката на SCORAD (SCORing Atopic Dermatitis). Това подобрение изглежда е свързано с намаляване на циркулиращите нива на еозинофили и неутрофили и намаляване на производството на вещества, провокиращи възпалението. Нискокалорична диета (55% от изчислената енергийна нужда) осигурява подобни ползи за хора с атопичен дерматит, които са с наднормено тегло.

Пребиотици, пробиотици и синбиотици

Пробиотиците (основно Lactobacillus rhamnosus) са микроорганизми, които се използват при кожни заболявания, тъй като могат да имат противовъзпалителни и антиалергични свойства. Проучванията показват, че употребата на синбиотици (комбинация от пребиотици и пробиотици) също има положителен ефект върху състоянието на кожата;

Мастни киселини и добавки с витамин D

Има доказателства, че приемането на витамин D и омега киселини подобрява състоянието на кожата при хора с екзема. Това се дължи на факта, че тези вещества имат противовъзпалителна активност.

Източници: nationaleczema.org, www.medicalnewstoday.com, health.clevelandclinic.org

Дерматил
Глобал Хелт ДЕРМАТИЛ – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *