ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Екзема на ръцете: видове, защо се появява, лечение и диета

Екзема на ръцете е остро или хронично възпалително кожно заболяване, което се проявява като обрив от везикули или мехури с течност, сърбеж, парене и подуване

екзема на ръцете

Какво е екзема?

Заболяването е получило името си заради мехурчетата (на гръцки eczeo – кипя) по повърхността на кожата на пациента. Екземата на ръцете е остра или хронична. Това е възпалително кожно заболяване, което се проявява под формата на обриви с течни везикули или ерозии, сърбеж, парене и подуване. В резултат на тази реакция кожата става по-податлива на различни видове бактерии и гъбички и заради това е възможно да се появи вторична инфекция. Екземата може да представлява проблем както при мъжете, така и при жените.

Видове екзема на ръцете

Причината за екземата, която е видима по ръцете, може да бъде провокирана от редица различни фактори – хормонални, имунни, неврологични, инфекциозни. Следователно, в зависимост от причината, се разграничават няколко вида на заболяването, които се различават по клинични прояви, ход и местоположение на обривите:

Същинска екзема

Същинската екзема е вид заболяване, което може да бъде причинено от различни фактори и не е възможно да се идентифицира една единствена причина. Същинската екзема се проявява като зачервяване на кожата с обриви на малки мехурчета, изпълнени с течност, които скоро се пукат и съдържанието им се разлива. Зачервяването на кожата няма ясни граници, обривите по кожата обикновено са разположени от двете страни и са симетрични. Най-честата локализация на лезиите при същинска екзема са китките.

Микробна екзема

Микробната екзема се развива в резултат на инфекция на кожата от всякакви бактерии, най-често стафилококи и стрептококи. Микробите произвеждат токсини, които служат като алергени за тялото. В отговор се развива алергична реакция под формата на зачервяване, подуване и обрив на мехурчета. Екземата се проявява като асиметрични люспести петна по кожата и често се локализира по ръбовете на трофични язви по краката или незарастващи рани.

Микотична екзема

Микотичната екзема е често срещан вид заболяване, което може да засегне кожата на стъпалата, дланите, краката, както и епидермиса между пръстите. Възниква, когато кожата е засегната от гъбички от рода Candida. Механизмът, по който се развива, е същият като този на микробната екзема. Краищата на екземата са ясно очертани, така че да се вижда границата със здравата кожа.

Себорейна екзема

Причината за развитието на себорейна екзема е себореята – кожно заболяване, което засяга мастните жлези. На мястото на мастните жлези се появяват възли, покрити с люспи. Характерното местоположение на лезиите е скалпа, назолабиалните гънки, гърба, по-рядко ръцете.

Професионална екзема

Професионалната екзема е свързана с постоянно излагане на вредни химикали. Най-често професионалната екзема засяга работници в химически заводи и хора от други професии, които влизат в контакт с вредни вещества. Лезиите най-често се локализират по ръцете и предмишниците.

Причини за появата на екзема по ръцете

Причините за някои видове екзема на ръцете понякога са трудни за определяне. Експертите смятат, че заболяването може да бъде причинено заради комбинация от редица фактори. Те може да са генетично наследени алергични реакции. При такива пациенти често се откриват други заболявания от алергичен характер – алергичен ринит, бронхиална астма. Важна роля могат да изиграят емоционалният стрес, разстройството на нервната система и дори излагането на слънчева светлина.

Контактна или професионална екзема по ръцете се развива при постоянен контакт с химикали. Те могат да бъдат детергенти, дезинфектанти, лекарства. Хората, изложени на вредни вещества по време на работа, често трябва да сменят работата си, за да се възстановят напълно.

Отделно е необходимо да се подчертаят инфекциозните причини за екземата – бактериални и гъбични инфекции. Най-честите причинители на микробна екзема са стрептококи и стафилококи. Екземата, причинена от инфекция, почти винаги се развива върху увредени участъци от кожата с рани, порязвания, язви.

Микотичната екзема започва с навлизането на гъбички в кожните пукнатини или порязвания. С течение на времето гъбичките се размножават и започват да отделят токсични вещества. Тялото започва да се бори с инфекцията, и заради това се развива алергия към гъбичната инфекция, която се проявява под формата на екзема. Най-честата причина за инфекция е лошата лична хигиена.

Етапи на екзема по ръцете

Развивайки се, болестта преминава през няколко етапа:

▪ Еритематозен стадий – включва зачервяване на кожата и сърбеж.

▪ Папуловезикуларният или везикуларен стадий се проявява под формата на обриви на везикули, които са изпълнени с течност.

▪ Плачеща екзема. По време на този етап мехурчетата се спукват, на тяхно място се образуват рани, които отделят течност.

▪ Суха екзема. На този етап раните са покрити с корички, които са сухи и имат сиво-жълт оттенък. Могат да се появят лезии в други части на тялото.

Екзема на ръцете: лечение

При лечението на екзема на ръцете важна роля играе хигиената, както и използването на лекарства, които ще ви позволяват да се отървете от симптомите на заболяването.

Обикновено се предписва комплексно лечение, което е насочено към премахване причината за обострянето. Ако се появят симптоми на екзема под формата на зачервяване, везикули, сърбеж и парене на кожата, трябва да се консултирате с дерматолог.

Само специалист ще може да помогне за правилното идентифициране на естеството на заболяването и ще избере индивидуален курс на лечение.

Лекарствената терапия при екзема включва лекарства за намаляване на възпалителния отговор, антиалергични лекарства, успокоителни за облекчаване на сърбежа и антибактериални средства за борба с инфекцията. Експертите идентифицират няколко групи лекарства, които препоръчително се предписват при екзема на ръцете:

– мехлеми, съдържащи кортикостероиди, които могат да намалят възпалението;
– антибактериални и антимикотични кремове и мехлеми, които ефективно се борят с инфекциите;
– успокоителни средства, които могат да намалят тежестта на сърбежа;
– антихистамини, които са насочени към премахване на алергичния компонент.

При лечението на заболяването от голямо значение е правилната диета, изключването на храни, които могат да причинят алергични реакции. При големи огнища на екзема къпането и душът са противопоказани. Пациентите също така трябва да избягват контакт с домакински химикали.

Може да използвате крем или мехлем Тридерм, които в състава си съдържат кортикостероида бетаметазон, антибиотика гентамицин и противогъбичното средство клотримазол. По този начин лекарството има комплексен ефект, който помага да се облекчат симптомите на възпаление и да се отървете от инфекцията.

Какво да направите, ако екземата не изчезва

Ако екземата не преминава дълго време, заболяването може да е станало хронично или факторите, довели до развитието на заболяването (например алергени, химикали и др.), да не са елиминирани. Във всеки случай е необходимо да се консултирате с лекар, който ще идентифицира причините и най-вероятно ще коригира лечението.

Народни средства за лечение на екзема на ръцете

В допълнение към лекарствената терапия може да се използват и средства от традиционната медицина. Те имат допълнителен противовъзпалителен и успокояващ ефект. От тях най-ефективни са:

▪ вани и лосиони с 0,01% разтвор на калиев перманганат, използвани 1 път на ден в продължение на 4-7 дни;
▪ лосиони с 2% разтвор на борна киселина;
▪ лосион с 2% разтвор на сребърен нитрат.

Екзема на ръцете: как да я предотвратим

Основата за предотвратяване появата на екзема е спазването на правилата за лична хигиена, грижата за кожата на ръцете, както и навременният достъп до специалист, когато се появят първите симптоми на заболяването.

Не по-малко важно е:

– да не се появят или обострят други хронични заболявания;
– препоръчително е да не носите дрехи от синтетични тъкани;
– не бива да носите прилепнали дрехи и обувки, които са прекалено малки;
– когато почиствате или миете съдове с химикали, слагайте гумени ръкавици.

Диета при екзема на ръцете

При екзема трябва напълно да изключите от диетата:

▪ пикантни ястия и пушени меса;
▪ алкохолни напитки;
▪ солено;
▪ кафе.

По време на обостряне на екземата е по-добре да се придържате към диета, състояща се от зърнени храни (овесена каша, елда), ферментирали млечни продукти (кисело мляко, извара, кефил, суроватка), зеленчукови супи или супи с нискомаслен бульон от месо (пилешки, телешки).

Популярни въпроси и отговори

Дерматоложката Кристина Шевалдова отговаря на въпроси, свързани с развитието на екземата, нейната заразност и възможността за предаване от родители на деца, както и възможни усложнения и самолечение, прием на хранителни добавки, хомеопатия и традиционна медицина.

Кристина Шевалдова

Екземата е заразна, могат ли родителите да я предадат на детето си?

Екземата е остро или хронично възпалително повтарящо се (периодично влошаващо се) невроалергично кожно заболяване, причинено от различни външни или вътрешни фактори. Клинично екземата се проявява с обриви (петна, възли, везикули, корички, люспи) и сърбеж с различна тежест.

От дефиницията става ясно, че екземата не е инфекциозно заболяване, следователно не е заразна, а се развива поради много фактори:

– генетично предразположение;
– свръхчувствителност към различни алергени;
– излагане на битови, професионални, екологични и други фактори.

Голяма е и ролята на нервната система (особено централната), както и на емоционалните стресове.

Екземата може да се предаде от родители на деца. Ако единия от родителите има екзема, тогава вероятността от заболяване на детето е 40%. Ако и двамата родители са болни от екзема – 50 – 60% е предразположеността към тази кожна патология. Стрес, неврологични заболявания, трофични разстройства също могат да отключат появата на заболяването при генетично предразположени индивиди.

Какви са усложненията при екзема на ръцете?

Най-честото усложнение на екземата е вторичната инфекция (предимно заради стафилококи и стрептококи), която се проявява с появата на пустули и гнойни корички.

Екземата не заплашва с инвалидност и смърт, но влошава качеството на живот на пациента. Сърбежът с различна тежест може да наруши съня, да допринесе за развитието на неврологични разстройства, да пречи на ежедневието и работата – особено ако е свързана с контакт с дразнещи химикали. Заради обривите и малките, но много на брой ранички голяма част от пациенти се смущават да носят по-открити дрехи, тъй като това може да предизвика неудобни погледи и повишено внимание от страна на другите хора.

При какви симптоми трябва да се посети лекар?

Протичането на екземата се разделя на остро (по-малко от 2 месеца), подостро (до 6 месеца) и хронично (неопределено време). Ето защо, ако подозирате, че имате екзема, е важно незабавно да се свържете с дерматолог, за да предотвратите преминаването на острата екзема в подостра и след това в хронична, която е по-трудна за лечение. Това обаче не винаги е възможно.

Възможно ли е да се излекува екзема с народни средства?

Ако се появят някакви обриви, не само екзема, е необходимо да се свържете със специалист за назначаване на изследвания и диагностика, както и за навременно започване на лечението. Не е желателно да се самолекувате, това може да влоши състоянието на кожата, да причини усложнения, лечението на които ще бъде по-трудно и по-дълго.

Както външното, така и вътрешното лечение се избира индивидуално в зависимост от формата, стадия и разпространението на заболяването. Не купувайте сами мехлеми и кремове. Не използвайте хомеопатични лекарства – те няма да дадат ефект, тъй като хомеопатията е официално призната за псевдонаука и няма проучвания, доказващи нейната ефективност.

Важно е да изключите контакта с предполагаеми алергени и дразнители, да намалите стреса, да нормализирате съня, да се грижите за храненето, да ограничите количеството въглехидрати и сол. В някои случаи се предписва строга хипоалергенна диета.

Източници: eczema.org, dermnetnz.org, www.webmd.com, my.clevelandclinic.org

Ин Дерма
Ин Дерма – за здрава кожа

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *