Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Мандарините имат уникален противораков ефект

Мандарините дълго време остават в сянката на портокалите, както и на грейпфрутите

Лечебните и хранителни свойства на мандарините почти никога не са били изследвани. Поради тази причина те са смятани за „по-малките братя“ в семейството на цитрусите.

Всъщност, някои учени ги наричат „малки портокали“ – имат почти същите хранителни вещества, но количеството им е по-малко.

Мандарините имат уникален състав от каротеноиди

Анализът на състава на тези цитрусови плодове показа, че те съдържат по-малко полезни вещества – витамин С, феноли и флавоноиди (виж таблицата). Портокалът и грейпфрутът като цяло превъзхождат всички. Аутсайдер, колкото и да е странно, е лимонът, заради което неслучайно се определя като витаминозна бомба.

Но, днес, в някои отношения, мандарините надминаха всички останали. Учените са открили в тях богат и най-важното – „уникален състав от каротеноиди“. Те са два до три пъти повече от портокалите, осем пъти повече от лимоните и 16 пъти повече от грейпфрутите. Основното при тези вещества се оказа нещо, което науката нарича бета-криптоксантин, който рядко се среща в други дарове на природата (именно той придава цвета на мандарините). Това означава, че те редовно трябва да се включват в диетата на всеки един от нас. Защо това е толкова важно?

Много изследвания върху хора и животни показват, че бета-криптоксантинът е не само мощен антиоксидант, който предпазва от всякакви заболявания, свързани с възрастта и преждевременното стареене, но също така има терапевтичен ефект срещу затлъстяване и диабет тип 2. Освен това предпазва от рак на черния дроб, рак на белите дробове и редица други тумори. Хесперидинът и пектинът, които също се намират в изобилие в мандарините, също помагат за тези ефекти.

Каротеноидите са с високо съдържание на лутеин и зеаксантин

Двете вещества са изключително важни за защита срещу дегенерация на макулата. Това заболяване е основната причина за слепота при възрастните хора. Те рядко се срещат в другите цитрусови плодове, или ако ги има, съдържанието им е нищожно.

Мандарините са по-сладки от портокалите и това играе голяма роля за тяхната популярност

Но количеството захар в тях не е толкова високо, колкото предполага вкусът. В 100 грама портокал има средно 8,6 г захар, а в същото количество мандарини – 10,6 г (т.е. около 2 ч.л. – бел.ред.). Но, първо, естествените захари в целите плодове са по-малко вредни, отколкото в течна форма – в сок или под формата на някакви други напитки. Те се усвояват по-бавно, повишават захарта по-малко и следователно не допринасят за увеличаване на теглото. Към това трябва да се добави и нещо много важно – дребничките оранжеви плодове не претоварват панкреаса. В мандарината има и още някои биоактивни вещества, които предпазват от диабет.

Различните сортове мандарини, съдържат различен процент захар.

Основни сортове мандарини

Клементини

Клементините са един от най-разпространените видове мандарини. Днес те се отглеждат в Мароко, но също така и в Испания, Уругвай, Перу и Съединените щати. Клементините се отличават със своята форма, по-широка, отколкото висока, заради което не са съвсем кръгли, а по-скоро сплескани.

Тангело (Tangelo)

Тангело са хибрид между помело и мандарина, което ги прави уникални. Изписано на латиница името им е смесица от „помело“ и „мандарина“. Тангело може да изглежда като гигантски портокал на пръв поглед, но разликата е в тяхната особена форма, подобна на камбана, докато портокалите са напълно сферични. Тангело са и по-малки и от портокалите.

Понкан мандарина

Един от най-старите сортове мандарини е Понкан (Ponkan), известна още като китайска медена мандарина. Тя е по-голяма от повечето мандарини и има семки. Сладостта и сочността на китайската медна мандарина са това, което ги отличава от всички останали. Подобно на другите мандарини, те също се белят лесно. Могат да се консумират сурови или като напитка.

Още ползи от мандарините

Нормализират работата на червата

Плодът съдържа фибри – както разтворими, така и неразтворими. Първите служат като пребиотик и стимулират растежа на полезни бактерии, които подобряват храносмилането и възстановяват микрофлората на стомашно-чревния тракт. Неразтворимите фибри подпомага чревната подвижност. Благодарение на това други хранителни вещества се усвояват по-добре. Една средна мандарина осигурява 8% от дневните диетични нужди от фибри.

Мандарините намаляват тревожността

Мандарините са ефективни в борбата с безпокойството, тревожността и стреса. И това не е само заради яркият цвят на плода и уникалния аромат. Съдържащите се витамини от група В предпазват нервната система и нежно успокояват, а витамин С регулира работата на надбъбречните жлези, като намалява синтеза на хормона на стреса кортизол. Освен това етеричното масло от мандарина е едно от най-добрите природни средства при безсъние и лошо настроение.

Помагат при настинка

Не премахвайте белите жилки, когато белите плода. Те съдържат флавоноида нобилетин, който има изразено противовъзпалително действие. При настинка също така се препоръчва да се пие чай от мандаринова кора: той се справя добре със сухата кашлица, разрежда слузта и я извежда от белите дробове. Аскорбиновата киселина помага за предотвратяване на дехидратацията при повишени температури, а маслото от мандарина предотвратява развитието на бактерии и гъбички.

Мандарините ускоряват метаболизма

Въпреки факта, че някои сортове мандарини са с доста високо съдържание на захар, те са с ниско съдържание на калории и насърчават загубата на тегло. Калият и калцият в състава им подобряват метаболизма, а фибрите предизвикват усещане за ситост и засищат глада за дълго време. Американски изследователи от университета Уейк Форест установиха, че ако добавите 10 грама разтворими фибри към ежедневната си диета, можете да се отървете от коремните мазнини и да намалите риска от затлъстяване с 3,7% .

Подобряват състоянието на кожата

Благодарение на изобилието от витамини А и С, цитрусът подобрява състоянието на кожата. Освен това мандарините ускоряват зарастването на рани и се борят с преждевременните признаци на стареене : бръчки, сухота, намалена еластичност на кожата. Аскорбиновата киселина също така стимулира синтеза на колаген , протеин, който е необходим за изграждането на кости, сухожилия, коса и нокти.

Предпазват бъбреците от камъни

Можете да ядете мандарини по-често, за да намалите риска от камъни в бъбреците. Учени от университета Фридрих II в Неапол установиха, че диета, богата на цитрусови плодове, повишава нивото на цитрати в урината. Тези вещества инхибират кристализацията и утаяването на калциевите соли, които се превръщат в твърди отлагания – калцификации. Според изследователите повечето камъни в бъбреците се появяват поради ниски нива на цитрат в урината.

Мандарините укрепват сърдечния мускул

Те съдържат алкалоида синефрин, който намалява нивото на „лошия“ холестерол. Също така в тях има много калий: премахва излишната вода, нормализира кръвното налягане и укрепва сърдечния мускул. Не по-малко полезен е и витамин С за сърцето, който прави стените на кръвоносните съдове здрави и еластични. Освен това, аскорбиновата киселина спомага за по-доброто усвояване на желязото. Когато то е дефицитен, сърцето трябва да работи извън нормалното, за да осигури кислород на цялото тяло.

Източник: www.healthline.com

Генотрон
ГЕНОТРОН – концентрирана формула с екстракт от глухарче

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *