Плътни гърди – какво представляват и опасно ли е?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Как състоянието известно като „плътни гърди” влияе на мамографските изследвания и увеличава ли риска от рак на гърдата?

плътни гърди - рак на гърдата

Плътните гърди са често срещан проблем – около половината от жените го имат. Това състояние на гръдната тъкан увеличава риска от рак на гърдата и затруднява откриването на злокачествени образувания, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ.

 

Какво представляват плътните гърди?

 

Вместо да имат предимно мастна тъкан, плътните гърди имат повече фиброзна и жлезиста тъкан, която изглежда бяла на мамография. Това може да затрудни рентгенолога, който преглежда мамография, да направи разлика между тумор и плътна гръдна тъкан, тъй като и двете изглеждат бели на изображението.

Това не означава, че мамографиите не си струват. Мамограмите са помогнали за намаляване на смъртността от рак на гърдата с близо 40 процента от 1990 г. насам, според Американския колеж по радиология. Проучванията показват, че мамограмите могат да намалят наполовина риска от смърт от рак на гърдата.

Всъщност единственият начин да разберете дали имате плътни гърди е чрез мамография. Скринингът се препоръчва на всеки една или две години за жени на 40 или повече години.

Плътността на гърдите може да варира от ниска плътност, когато гърдите са изградени предимно от мастна тъкан, до много висока плътност, когато гърдите се състоят предимно от жлезисти и съединителни тъкани.

Освен че плътността на гърдите затруднява намирането на тумори, то и увеличава риска от развиването на рак на гърдата.

 

Какви са факторите, които допринасят за състоянието?

 

Няколко фактора играят роля при определянето на плътността на гърдите, включително:

Възраст. Жените под 50 години са склонни да имат по-голяма плътност на гърдите от по-възрастните жени. По-специално плътността на гърдите често намалява след менопаузата, но по-възрастните жени все още може да имат увеличена плътност на тъканта.

Генетични фактори. Доказателствата сочат, че плътността на гърдите е свързана с генетични фактори, които могат да бъдат наследени.

Раждане. Раждането е свързано с по-ниска плътност на гърдите.

Тамоксифен. Употребата на тамоксифен, лекарство, което може да се използва за лечение или предотвратяване на някои видове рак на гърдата, може да намали плътността на гърдите.

Хормонозаместителна терапия (ХЗТ). Използването на ХЗТ след менопаузата е свързано с по-голяма плътност на гърдите.

Индекс на телесна маса (ИТМ). Жените с по-нисък ИТМ са склонни да имат по-висока плътност на гръдната тъкан.

 

Трябва ли жените с плътни гърди да си правят допълнителни изследвания за рак на гърдата?

 

Жените, на които е казано, че имат плътни гърди, трябва да са наясно, че това може да затрудни скрининговата мамография за откриване на тумори. Нещо повече, жените, които имат плътни гърди, също са изложени на повишен риск от рак на гърдата.

„С конвенционалната мамография можем да бъдем точни до 98% при мазни гърди, но шансовете за откриване на злокачествено образование може да спаднат до 30% при жени с изключително плътни гърди. Това означава, че тези жени се нуждаят от допълнителен скрининг с ултразвук или ЯМР“, казва Мелиса Дюранд, доцент по радиология и биомедицински образи в Центъра по онкология на Йейл.

Мелиса Дюранд, доцент по радиология и биомедицински образи в Центъра по онкология на Йейл
Мелиса Дюранд, доцент по радиология и биомедицински образи в Центъра по онкология на Йейл

Допълнителните тестове за жени с увеличена плътност на гърдите включват:

3D мамография. 3D мамография, наричана още томосинтеза на гърдата, използва рентгенови лъчи, за да направи снимки на гърдата от много ъгли. След това компютър събира изображенията заедно. Това прави 3D изображение на гръдната тъкан.

ЯМР на гърдата. ЯМР на гърдата използва магнитно поле и радиовълни, за да направи 3D изображения на гръдната тъкан. Често се препоръчва за хора с много висок риск от рак на гърдата.

Ехография. Ултразвукът използва звукови вълни, за да направи изображения на структури в тялото. Той показва разликата между твърдите образувания и торбичките, пълни с течност, наречени кисти. Твърдите маси може да са признак на рак. Диагностичният ултразвук на гърдата обикновено се използва, за да се разгледат по-отблизо зоните на безпокойство, открити на мамография.

Дигитална мамография с контраст. Дигиталната мамография с усилен контраст използва контрастен материал, който съдържа йод. Контрастният материал може да подчертае възможните проблемни области на мамография. Контрастният материал влиза във вена на ръката ви. Изчаквате няколко минути, докато контрастът достигне тъканта на гърдата. След това имате мамография.

Молекулярно изображение на гърдата. Молекулярното изобразяване на гърдата използва радиоактивен индикатор и специална камера, за да направи снимки на тъканта на гърдата. В тракера има специален материал, който помага да се намерят области, които може да имат рак. Специалната камера открива всеки маркер, който стига до гръдната тъкан.

Всеки тест има плюсове и минуси. Лекарят ще определи кой вариант е най-добър за конкретния случай.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.yalemedicine.org; https://www.mayoclinic.org/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *