ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви са основните рискове от хормонозаместителните терапии?

хормонозаместителните терапии

На фона на многобройните положител­ни страни на хормонозаместителните терапии (ХЗТ) повечето жени прене­брегват предупрежденията за възможни­те рискове, които крие терапията.

Ето един пример за връзката между ХЗТ и риска от рак на гърдата. През август 2003 г. във Великобритания се публикува доклад, според който дълготрайната упо­треба на комбинирана ХЗТ удвоява рис­ка от рак на гърдата. Терапиите само с естроген, на които се подлагат около 40% от използващите ХЗТ, увеличават риска от рак с 30%. Изследването за първи път доказва, че едва 1-2 години използване на ХЗТ са достатъчни, за да се увеличи рискът от рак в доста голяма степен, а не както се смяташе досега, че това става след дългогодишен прием. Колкото по-дълго продължава приемът, толкова по­вече нараства рискът. При жените между 60 и 65 години, които не са подложени на хормонозаместителни терапии, три от всеки 1000 заболяват от рак на гърдата. При жените в същата възра­стова група, които са приемали само естроген в продължение на 5 години, 4 от 1000 се разболяват от рак на гърдата. Съ­що така се обръща внимание на повише­ния риск от инфаркт и инсулт. Стига се до заключението, че естрогеновите пре­парати трябва да се предписват в най- ниските възможни дози, и то за кратък период. Тези предупреждения се отна­сят за всички форми на естрогенсъдържащи продукти – таблетки, лепенки и кремове.

Определено има основание за притес­нение, както показват последните из­следвания, затова е много важно да се консултирате с лекаря си и да обмислите внимателно решението си, след като се информирате за последните научни от­крития в тази област. Междувременно редовно преглеждайте сами гърдите си и си правете мамограма.

АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Съществуват препара­ти за повлияване на симптомите на менопаузата без съдържа­ние на естроген. Тиболонът е синтетичен стероид, който облек­чава тези симптоми предотвратява загуба­та на костно вещество, подобрява либидото и настроението, но все пак съществува малък риск от рак на гърдата. Селективните естро­ген рецепторни модула­тори имитират дей­ствието на естрогена в едни тъкани и го поти­скат в други. Един от тези препарати, ралоксифен, е лицензиран в някои страни за лече­ние на остеопороза.

 

Практични съвета за справяне с тревогата и стреса

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *