Защо лекарството не действа? ТОП 10 грешки

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Лекарството може да не действа така, както пациента е очаквал и заради неговия собствен инат, незнание, неизпълнение на указанията или просто грешно разбиране и интерпретации

лекарството

Едно от най-популярните оплаквания на пациентите е: лекарството не действа. Когато решим да разберем защо това се случва, се оказва, че половината от предписаните лекарства са заменени с аналози, а другата половина са решили да не купуват предписаните им медикаменти. И онова, което са купили, се приема „по спомен“. Нека да разгледаме най-популярните „неподчинения“ на пациентите и защо са опасни.

10-то място

От много глава не боли

Много хора самостоятелно регулират дозата на лекарството. Ами ако лекарят малко е прекалил? Ами ако пия три, вместо две, няма ли да е по-добре, да е по-силно действието на активната съставка?

Защо не е добра идея да коригирате сами дозата на лекарството?

Дозировката обикновено се определя въз основа на средното телесно тегло на пациента и неговата възраст. Убеждението, че ако не боли много, можете да вземете половин таблетка, е погрешно. Както и, че ако вземете две вместо една, ще мине по-бързо. Терапевтичната концентрация е необходима за постигане на определен ефект. И тя обичайно се определя от лекуващия лекар.

9-о място

Сам съм си лекар

Пациентът не приема лекарства, предписани му от лекаря, избира самостоятелно алтернативни методи.

Защо това не бива да се случва?

Нелекуваната болест може да стане хронична и да се превърне в проблем за цял живот.

8-о място

Не мога да откажа

Много пациенти не се отказват от лошите навици по време на лечението.

Защо не бива да се прави така?

Почти всички лекарства са несъвместими с алкохола и дори могат да застрашат живота, ако се комбинират със спиртни напитки. Същото важи и за никотина, който свива кръвоносните съдове и предотвратява проникването на активното вещество в тъканите.

7-о място

Това беше загуба на време

Пациентът самостоятелно заменя лекарството с аналог.

Защо е грешка да се правят замени на лекарства без консултация с фармацевт или лекар?

Не всички лекарства са взаимозаменяеми, дори ако съдържат една и съща активна съставка. За да замените правилно лекарство, се нуждаете от медицинско или фармацевтично образование.

6-о място

Всичко е толкова вкусно…

На шесто място е неспазването на препоръките за диета.

Защо трябва да се спазват?

Правилното хранене по време на заболяване е част от лечението. Затова, ако ядете пържени картофи и готвите обилно със свинска мас по време на холецистит, възстановяването никога няма да настъпи. И ако приемате антикоагуланти със сок от червена боровинка, може да си докарате някое опасно кървене.

5-о място

Преди или след?

Пациентът не придава значение на това кога да приема лекарството – преди, по време или след хранене.

Защо „преди“, „след“ или „по време“ на хранене има значение?

Много лекарства могат да се приемат след хранене, но има и изключения. Например, антиацидите, които намаляват стомашната киселина, трябва да се приемат 30 минути преди хранене. В противен случай те няма да бъдат от полза. А нестероидните противовъзпалителни средства не бива да се приемат на празен стомах, тъй като дразнят лигавицата.

4-о място

Здрав съм, или поне така се чувствам!

Половината от пациентите не се изследват след лечение. Това важи с голяма сила за хората, които лекуват сериозни, заразни или хронични заболявания.

Защо е добре да се направят изследвания?

Временното подобрение не означава, че човек е здрав. Лечението често трябва да се коригира. След някои заболявания могат да се развият усложнения. За да избегнете това, трябва да се подложите на последващи прегледи.

3-то място

Да подсладя горчивото хапче

На трето място са онези, които обичат да пият лекарството с кафе, чай, сок и мляко.

Защо това не е добра идея?

Всички изброени напитки са химически активни. Чаят съдържа танин, соковете съдържат плодови киселини, млякото съдържа калций. Тези вещества могат да реагират с лекарствата, отслабвайки или неутрализирайки ефекта им.

2-ро място

Курсът е променен.

Пациентите не правят пълния курс с лекарството, предписано от лекаря.

Защо трябва да се спазва точно?

Симптомите на заболяването могат да изчезнат бързо, но може да отнеме време за отстраняване на причината. Да, на 2-3-ия ден от приема на антибиотици често настъпва облекчение, но през това време не всички вируси и бактерии могат да умрат. Ако прекъснете курса, останалите микроорганизми ще придобият сила и ще се размножат отново.

1-во място

Пропуск на завоя

Първото място е за онези, които приемат лекарството както и когато си искат, когато се сетят, като се приберат вкъщи, или просто не схващат написаното в инструкциите.

Защо инструкциите на лекарствата трябва да се четат внимателно и с разбиране?

Същността на приема на много лекарства е да се създаде „работеща“ концентрация в кръвта и да се поддържа. В противен случай лекарството няма да действа с пълна сила, или изобщо няма да действа. Това е особено важно за хормонални, хипогликемични, сърдечни лекарства, лекарства за кръвно налягане и антибиотици. Добре е да разберете, че „3 пъти на ден“ означава на всеки 8 часа, а не „след закуска, обяд и вечеря“.

Най-важната грешка, извън тази класация, е приема на хапчета по свое усмотрение, без изясняващи коментари от специалист. Хората понякога вземат решения въз основа на казаното от приятели или реклама. И в двата случая не може да се оцени картината на заболяването или здравния проблем, който човека има. Но в крайна сметка се оказва, че е трябвало или да се вземе друго лекарство, или изобщо да не се пие.

Източник: mdc-int.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *