При болки в гърба: Не носете тези видове обувки

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

При хронични болки в гърба, обувките могат да облекчат или да влошат проблема, затова е важно да изберете правилните

болки в гърба обувки

Ако се борите с хронични болки в гърба, знаете колко изтощително е това и какъв дискомфорт носи този проблем. Болката в гърба може да Ви направи неспособни дори за най-простите задачи, правейки ежедневието и работата далеч по-трудни. Но не само матрака или физическото натоварване могат да бъдат причина за болките, обувките също играят важна роля. Според експерти има определени обувки, които трябва да избягвате напълно. Прочетете, за да научите кои са те.

 

Защо изборът на обувки е важен за хората с болки в гърба?

 

Според Британи Стейндил, основател на BLS Physical Therapy, обувките, които избирате, всъщност влияят на „цялостната стойка на тялото и биомеханиката“.

„Важността на избора на обувки за страдащите от болка в гърба и кръста не може да бъде надценена. Правилните обувки поддържат правилното подравняване, разпределят тежестта равномерно, абсорбират напрежението и подобряват мускулната функция, като всичко това допринася за намаляване на болката“, обяснява Стейндил.

„Без адекватна основа може да се развият компенсаторни движения и пози, водещи до болка и увреждания нагоре по веригата“, предупреждава още тя. „Като гарантираме, че краката ни са стъпили на добра основа, можем да помогнем за намаляване на болките в гърба и други свързани проблеми.“

Британи Стейндил, основател на BLS Physical Therapy
Британи Стейндил, основател на BLS Physical Therapy

 

Какви обувки не трябва да носят хората с болки в гърба?

 

1. Джапанки

Това може да изглежда очевидно, но джапанките не се препоръчват, ако имате болки в кръста и гърба.

Те не предлагат достатъчно омекотяване и поглъщане на удара при стъпване. Обикновените джапанки може да изглеждат омекотени, но не е достатъчно дебели, за да поемат удара от всяка стъпка.

 

2. Кроксове и пантофи

Пантофите и кроксовете могат да навредят, ако страдате от болка в гърба.

Тези обувки не осигуряват никаква опора. Погледнете се в огледалото, след като ги обуете, и ще забележите, че краката Ви се спускат навътре, а коленете Ви се събират. Опората, която трябва да бъде в краката Ви, сега се разпределя към различни стави в тялото, което може да задълбочи проблема с болките.

 

3. Плоски обувки и балетки

Всички сме виждали модерни балетки на разпродажба, докато пазаруваме, но ако имате болки в гърба, може би е най-добре да не си купувате такива обувки.

Тези видове обувки не предлагат много по отношение на абсорбцията на удара. Докато ходите и стъпвате по земята, в обувките няма реактивни сили, които да предотвратят движението на напрежението нагоре по крака към бедрото, засягайки гърба.

 

4. Високи токчета

Високите токчета могат незабавно да повишат самочувствието и да се чувствате по-добре на работа или на официално събитие. За съжаление обаче те могат да причинят и болка в гърба.

Високият ток създава наклон в таза, който причинява болки в долната част на гърба и кръста.

 

5. Обувки, които са тясни при пръстите

Ако обувките са твърде тесени в пръстите, това може да има негативен ефекти и за гърба.

Тези обувки смачкват предната част на пръстите, причинявайки не само невроми, но те променят начина, по който кракът стъпва на пода, точно както при гореспоменатите обувки, разпределяйки тежестта неравномерно през други стави, които трябва да компенсират.

 

6. Твърди обувки

Само защото една обувка е по-твърда, това не означава, че осигурява по-добра опора. Всъщност не трябва да носите твърди обувки, ако имате болки в гърба.

Те обикновено нямат омекотяване, което означава, че няма да бъдат толкова ефективни за поглъщане на удара. Имайки това предвид, твърдите обувки може да са добър избор, ако Ви се налага да седите продължително време прави.

 

Заключение:

 

Ако страдате от болки в гърба, обувките са от ключово значение за Вас. Носенето на правилните обувки може да подобри значително болката и да намали дискомфорта от извършването на ежедневни дейности.

Обувките, които носите, трябва да бъдат удобни, да не стягат никъде, да имат омекотяваща подметка и стелка и да не изкривяват краката или таза.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Магнитен колан с мериносова вълна и сребро
Магнитен колан с мериносова вълна и сребро – помага при болки в гръбнака и кръста, ставите и коленете

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *