9- те най добри средства за липса на апетит + 2 рецепти

Ако липсата на апетит продължи няколко дни, важно е да посетите лекар, за да изключите проблеми и най-вече да предотвратите хранителни дефицити.

Липсата на апетит или лошият апетит е нарушение, което, ако не се лекува навреме, може да причини сериозни последици за здравето. Известно е, че е много често срещано при възрастните хора, особено тези, които живеят в старчески домове или са хоспитализирани. Въпреки това, може да засегне всяка възрастова група. Днес ще ви покажем най-добрите домашни средства за възбуждане на апетита ви.

Както посочват експертите, усещането за апетит се регулира от фронталния лоб, кортико-лимбичната система и хипоталамуса, както и от посредници като серотонин и лептин.

Повечето случаи на липса на апетит са преходни или поради стрес, нерви или някакво моментно разстройство, което кара желанието за ядене да изчезне.

Когато това се случва спорадично, може да повлияе на енергийните нива, настроението и дори способността за изпълнение на ежедневните задачи. Но като цяло може да се реши, като се излекува причината или се изчака да изчезне.

В други случаи причината може да е наличието на по-сериозно или продължително заболяване или здравословен проблем. Някои от случаите, в които това може да се случи, са рак, депресия, хипотиреоидизъм или хронична обструктивна белодробна болест.

 

При тези обстоятелства има загриженост относно възможната липса на хранителни вещества и загуба на тегло, до които може да доведе дългосрочната липса на апетит. Ето защо, преди да генерира усложнения, е важно да му обърнете внимание.

Опитайте се да ядете малко на често

Важно е да дадете приоритет на храни като въглехидрати, зехтин, риба, сушени плодове и ядки, сирене, бобови растения и яйца, когато имате липса на апетит.

Въпреки че може да изглежда като противоречие, когато човек има слаб апетит и малко желание за ядене, не е препоръчително да сервирате много пълни чинии.

Освен това яденето малко и често улеснява храносмилането и благоприятства по-голям глад след известно време, което може да увеличи общата енергия на тялото в края на деня.

Приготвяйте по ефектни ястия

Ако не сте гладни, може да изглежда като голямо усилие да готвите по сложни рецепти. Не бива обаче да забравяте начина на представяне на вашата храна, тъй като това е много важно за стимулиране на стомашните сокове и възбуждане на апетита.

Някои идеи за постигане на това са следните:

  • Имайте различни цветни храни в чинията си.
  • Поставете храната си по привличащ вниманието начин.
  • Използвайте билки и подправки, за да добавите вкус и разнообразие към всяко хранене.
  • Използвайте екстра върджин зехтин

Планирайте храненията си

Подправки като канелата могат да направят храната ви по-апетитна.

Гладът винаги е един от основните индикатори, че тялото се нуждае от енергия. Но когато апетитът се провали по някаква причина, може да не е препоръчително да разчитате на него.

Затова е препоръчително да помислите за ежедневните си хранения предварително, да ги подготвите, ако е необходимо, и да избягвате да пропускате. Същото важи и за сутрешните и следобедните закуски, които могат да се носят от вкъщи, ако е необходимо.

Създайте позитивна атмосфера около вас при липса на апетит

Храненето в приятна обстановка може да помогне за повишаване на апетита ви и постепенно да ви насърчи да ядете повече храна.

За да направите това, добра идея е да подредите масата, да сервирате храна в чинии, да пуснете музика или да ядете в компания.

Някои данни показват, че храненето с приятели или гледането на телевизия отклонява вниманието от консумираната храна и може да повлияе на приема и храносмилането ви.

Упражнения

Извършването на физическа активност или практикуването на спорт включва разход на енергия, която тялото трябва да възстанови. Ето защо през повечето време обикновено е придружено от повишаване на апетита.

Следете консумацията на фибри

В днешно време е добре известно, че това хранително вещество има положителен ефект върху тялото, но също така е и едно от онези, които улесняват усещането за пълнота и ситост.

Поради тази причина, докато липсата на апетит и проблемите с храненето продължават, може да е за предпочитане да намалите малко присъствието му в ястията си. За да направите това, можете да приложите някои от тези промени:

  • Изберете рафинирани зърна вместо пълнозърнести храни (хляб, ориз, тестени изделия и др.).
  • Обелете плодовете си.
  • Изберете варени зеленчуци и ги комбинирайте с картофи или сладки картофи.
  • Приготвяйте салати с паста, ориз, царевица, риба тон или авокадо и избягвайте големи порции маруля, спанак, моркови и др.
  • Намалете порциите бобови растения и увеличете присъствието на яйца или риба.

Избирайки любимите си храни при липса на апетит

Разнообразието в диетата е важно, но когато има проблеми с храненето, може би не е най-добрият момент да се насилвате да въвеждате храни, които не са толкова апетитни.

Да седите пред чиния и да знаете, че ще се насладите на яденето на това, което има върху нея, може да ви накара да ядете повече. За да сте сигурни, че тези храни са налични, за предпочитане е да ги планирате и винаги да ги имате под ръка.

Рецепта с дафинов лист

Дафиновият лист възбужда апетита и контролира излишната киселинност и други дразнения.

Тези свойства са полезни за лечение на лош апетит. Като успокояват стомашния дискомфорт и възвръщат желанието за хранене.

Съставки:
  • 2 или 3 дафинови (дафинови) листа
  • 1 чаша вода (250 милилитра)
Приготвяне:
  • Първо добавете дафиновите листа към чаша вода и я оставете да заври.
  • Когато заври, отстранете от котлона, покрийте и изчакайте да се запари за 5 до 10 минути.
Как да го приемаме:
  • Пийте чаша запарка 30 минути преди всяко хранене.

Чай от мента, лайка и маточина

Лайката има успокояващи свойства, които могат да помогнат за подобряване на апетита ви, ако липсата на апетит се дължи на стрес.

Храносмилателните и седативни свойства на растенията, които се комбинират в тази инфузия, са полезни за възбуждане на апетита. Това е особено вярно, когато липсата му е свързана с епизоди на стрес и нервност.

Съставки:
  • 2 чаши вода (250 милилитра)
  • ½ супена лъжица мента (5 грама)
  • 1 чаена лъжичка лайка (5 грама)
  • 1 чаена лъжичка маточина (5 грама)
Приготвяне:
  • За да започнете, поставете чашите вода в тенджера и започнете да кипите.
  • Когато достигнат точка на кипене, добавете растенията, намалете котлона и ги оставете да се накисват за 3 минути.
  • След това изключете котлона, покрийте съда и го оставете да къкри още 10 до 15 минути.
  • След това време, когато запарката е хладка, прецедете.
Как да го приемаме:
  • Изпийте чаша запарка на празен стомах и повторете приема й преди обяд.

Източници:

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *