Прости упражнения предпапзват от невропатия, причинена от химиотерапия

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Пациентите, лекуващи се от рак, често страдат и от периферна невропатия

Невропатия, причинена от химиотерапия

Хората, които правят прости упражнения с физиотерапевт по време на химиотерапия, могат да намалят вероятността от развитие на невропатия, според ново проучване. Клиничното проучване на случаен принцип установява, че упражненията намаляват появата на причинената от химиотерапия периферна невропатия с 50 до 70 процента, в зависимост от вида на използваната химиотерапия.

„Тези констатации показват, че състоянието може да бъде предотвратено”, казва водещият автор на изследването, д-р Фиона Стрекман, научен сътрудник в катедрата по спорт, упражнения и здраве в университета в Базел, Швейцария.

„Това може да даде възможност на пациентите да допринесат за собственото си здраве и да поддържат качеството си на живот, докато получават терапия за раковото заболяване“, обяснява д-р Стрекман.

д-р Фиона Стрекман, водещ автор на изследването, научен сътрудник в катедрата по спорт, упражнения и здраве в университета в Базел, Швейцария
д-р Фиона Стрекман, водещ автор на изследването, научен сътрудник в катедрата по спорт, упражнения и здраве в университета в Базел, Швейцария

По-голямата част от хората, които са на химиотерапия, развиват невропатия

 

С подобряването на терапиите за рак през годините и по-добрите проценти на преживяемост, качеството на живот след възстановяване придобива по-голямо значение. За съжаление, много от леченията за рак, включително химиотерапия и съвременните имунотерапии, могат да атакуват нервите заедно с туморните клетки и да причинят невропатия.

„65 до 85 процента от пациентите изпитват болка, проблеми с равновесието или изтръпване”, казва Кейти Шмит, онкологичен физиотерапевт в Hollings Cancer Center към Медицинския университет на Южна Каролина.

„Хора са ми казвали, че усещат всякаш ходят по камъни. В ръцете невропатията може да затрудни способността за хващане на предмети и извършването на ежедневни дейности, а в краката може да причини проблеми с равновесието и ходенето“, обяснява тя.

Въпреки че тези инвалидизиращи симптоми могат да изчезнат след края на лечението на рак, те стават хронични при около 50 процента от хората.

Има няколко лекарства, които понякога могат да помогнат при симптомите на невропатия, но нито едно от тях не подобрява за постоянно симптоми като изтръпване.

Кейти Шмит, онкологичен физиотерапевт в Hollings Cancer Center към Медицинския университет на Южна Каролина
Кейти Шмит, онкологичен физиотерапевт в Hollings Cancer Center към Медицинския университет на Южна Каролина

 

Правенето на някои прости упражнения два пъти седмично намалява значително случаите на невропатия

 

За да разберат дали определени упражнения могат да намалят симптомите и появата на състоянието, Стрекман и германски изследователски екип са разпределили 158 души на химиотерапия в една от три групи:

• Сензомоторни тренировки два пъти седмично в продължение на 15 до 30 минути на сесия: Тези упражнения се фокусират върху баланса, като стоене с единия крак пред другия, като върху греда за баланс. Хората в тази група са правели по 4 упражнения на сесия. Всяко упражнение се изпълнява 3 пъти по 20 секунди, с 40-секундна почивка между сериите.

• Вибрационни тренировки на цялото тяло два пъти седмично в продължение на 15 до 30 минути на сесия: Пациентите стоят на платформа за вибрации и правят 4 серии от вибрации от 30 до 60 секунди, последвани от минута почивка. Бързото люлеене на платформата предизвиква накланяне на таза (както при ходене), но много по-често. Това активира мускулите в краката и корема.

• Стандартни грижи: химиотерапия без физиотерапия

Редовните прегледи през следващите пет години показват, че около 70 процента от контролната група без физиотерапия са развили невропатия, в сравнение с 30 процента в групата със сензомоторни тренировки и 41 процента в групата с вибрации на цялото тяло.

С други думи, упражненията, предприети заедно с химиотерапията, намаляват случаите на увреждане на нервите с 50 до 70 процента.

„Тези открития показват, че физиотерапията трябва да се приема по-сериозно като обещаваща възможност за намаляване на риска от невропатия, причинена от химиотерапия, тъй като липсват възможности за лечение” казва Стрекман.

 

Невропатията, причинена от химиотерапия, може да бъде избегната

 

“В света на лечението на рак често се приема, че невропатията е неизбежен страничен ефект от химиотерапията”, казва Шмит. „Вече знаем, че можем да правим интервенции с упражнения и те имат ефект. Това е нещо, което проучването показва наистина добре“, добавя още тя.

Шмит вярва, че тъй като доказателствата за тези упражнения продължават да растат, те могат да се превърнат в стандартна терапия, която да върви заедно с химиотерапията.

Линк към изследването: https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2820720

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *